Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятото на сините кристали в Археологическия музей - Хисаря

4
Археологически музей -град Хисаря

Как експозициите и дейността на един музей могат да направят още по-привлекателен курортен град като Хисаря? Наскоро Археологическият музей в града отбеляза три важни годишнини – 90 години музейно дело в Хисаря, 1730 години римски град Диоклецианополис и 30 години археологически разкопки на Римските терми. Ето как доцент д-р Митко Маджаров, директор на Археологическия музей в град Хисаря и нашият гост в това предаване, започна представянето на музея и на интересните обекти в района.

Доцент д-р Митко Маджаров в студиото на програма Христо Ботев
"Трябва да отбележим, че имаме един комплекс, музеен комплекс, бих казал. Музей на открито – това са археологическите обекти, археологическият резерват, който се допълва с археологическия музей в Хисаря. Именно археологическият резерват е този, който е добил своята известност, след като е проучван дълги години. Античният град Диоклецианополис е един от много добре проучените градове в България и в Европа. И тук съвсем спокойно мога да кажа, че този град представлява един практически учебник по римска и късноантична археология. И именно мястото на археологическия музей в този резерват и в този град – музеят заема ключова позиция, защото той вече създава една атмосфера, създава един начин, по който всеки един посетител, гост на нашия музей и на града, може да се запознае с хронологията от шестото хилядолетие преди Христа, когато възниква живот около минералните извори, до Възраждането, та и до днес. И искам тук само да отбележа, че минералната вода, изворите, са първопричината за създаването на живот около това място.По-късно да възникне селище - тракийско, по-късно - римски град и неговата функция, както в древността, така и днес е била основно балнеолечение и курорт."

Зала Диоклециан в експозицията
Различни са музейните прояви, които привличат и местната публика и многобройните туристи. Екипът на Археологическия музей в град Хисаря има не само много идеи за разнообразяване на музейната дейност, но и опит и желание да ги реализира. Една от интересните инициативи, на която вече се радват не само деца, но и техните родители е "Лятото на сините кристали". Посетителите ще бъдат приятно впечатлени и от други привлекателни изненади. Като тези, за които разказа доцент Маджаров: "На една конференция беше споменат модела "Хисар", говорим за нашия музей, което е голяма оценка за нас.

Лапидариум Дионис
И като една илюстрация мога да представя един много интересен проект, който е реализиран в римските терми. Целта на този проект е експонатите да излязат от музея, но не буквално, а чрез добавената реалност. И хората със своите телефони да получат пълна информация за обекта, да видят експонатите в реалния им вид и съответно да могат да се снимат с тях. И като награда да си ги занесат като снимка у дома. Това е един много интересен проект, който доби доста голяма популярност. Искам тук само да отбележа и един друг проект, който е готов, но ние предстои да го реализираме – това е "Пилигрим – мистичните пътеки на Хисаря".

Снимки: Божидар Любенов, Археологическия музей - Хисаря
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Феникс Върбанов с нова изложба и стихове в галерия "Аросита"

Изложбата на Феникс Върбанов " Swell / Мъртво течение " представя автора в нова светлина. Творбите в нея са едновременно близки, но и различни от показаното в наскоро завършилата изложба "Пулсации", в галерия "Стубел". Тук, освен произведения, изпълнени в характерната колажна техника, художникът представя рисунки и литографии. Феникс Върбанов..

публикувано на 22.05.24 в 16:08

"Вазовчета" подаряват песен на всички българи по света за 24 май

Организираното от сдружение "Христо Ботев" Българско неделно училище "Иван Вазов" в Париж отбеляза десет успешни и щастливи години от своето създаване. В театър "Св. Леон" на 19 май се събраха стотици Вазовчета: деца от присъствената и дистанционната форми на обучение, техни родители, бивши ученици и учители, български и френски приятели на училището,..

публикувано на 22.05.24 в 12:00

Дечко Узунов. Съзидания

" (…) Това, което си създал, това е твоят живот." Дечко Узунов През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата..

публикувано на 22.05.24 в 11:18

"Музика в портрети" с фолклорния оркестър на БНР

Преди поредното любопитно издание на проекта на Оркестъра за народна музика на БНР – "Музика в портрети"  диригентът Димитър Христов споделя в "Нашият ден" повече за предстоящото музикално събитие. На 23 май от 19 ч. в Първо студио на БНР Оркестърът за народна музика ще свири заедно с трима интересни и талантливи гост-солисти. По думите..

публикувано на 22.05.24 в 11:11

Среща с автограф: "Моята сила. Диагноза за цял живот" на Димитрина Шишкова

Обръщате ли достатъчно внимание на тялото си? Грижите ли се за него толкова често, колкото за вещите си? Отделяте ли му същото време и старание, както на работата си? Главната героиня в тази книга води обикновен, спокоен живот. Започнала от най-начално ниво своята кариера, постепенно Ива става ценен професионалист, обичан и уважаван колега. Един..

публикувано на 22.05.24 в 10:00