Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца за Путин

| Интервю
Снимка: "The Kyiv Indipendent"

В Киев преди две седмици бе представен документалният филм-разследване "Деца за Путин". Разследването е дело на електронното издание "The Kyiv Indipendent" и по-конкретно на журналистката Олеся Бида и на режисьора Виталий Гавура.

"The Kyiv Indipendent" е независимо журналистическо издание, което се издържа с даренията на своите читатели. Журналистите поддържат сайт, правят подкаст, излъчват видеоматериали. Изданието предоставя на своите читатели актуална информация за ежедневието на Украйна. През март тази година бе създаден разследващ екип на военните престъпления в страната. Олеся Бида и двама нейни колеги журналисти са част от него.

В "Мрежата“ Олеся Бида разказва за филма си "Деца за Путин". Преводът от украински е на Албена Стаменова.

Депортираните деца

"Филмът "Деца за Путин" е разследване за депортацията в Русия на деца от Мариупол и от други окупирани територии на Украйна. Деца от Мариупол се депортират буквално от първите дни на пълномащабната война. Тези депортации са извършвани при различни условия и обстоятелства. В нашия филм ние разказваме три изключително драматични истории.

Украйна успя да идентифицира повече от 19 500 деца, които са били депортирани на руска територия. За това време сме успели да върнем в Украйна 385 деца. Когато говорим за тези 19 500 деца, то трябва да сме наясно, че става дума само за тези, които украинските власти са успели да идентифицират, знаем техните имена, знаем откъде са депортирани или пък става дума за деца, чиито роднини са се обърнали към украинските власти.  

Правозащитниците са склонни да мислят, че Русия е депортирала около 100 хил. деца. Русия не предоставя списъци на депортираните, не изяснява обстоятелствата, при които това е станало. В някои случаи става дума за деца, които са останали кръгли сираци, или много малки деца, за които няма кой да се грижи. Русия непрестанно се прикрива зад формулировките "евакуация", "изпращане на оздравителни процедури" и т.н., но истината е, че става дума за реална депортация.

Също така трябва да добавя, че нашите правозащитни органи, а и всички органи на държавната власт, правят изключително много за установяване на самоличността  на тези деца."

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – личен архив и "The Kyiv Indipendent"

Илюстрация от Егор Кучерук

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без автомобил в големия град – какви и колко са ползите?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" обсъдихме придвижването без автомобил в голям град с еколога Ивайло Попов. Ивайло Попов изтъкна, че е важно да разберем какви са ползите от придвижването без автомобил и обратно, какви са вредите от използването на личен автомобил. "Не е тайна, че автомобилите са причина номер едно за шумовото..

обновено на 22.05.24 в 11:51

Достъп до изкуство за възрастни хора – нормално ли е да говорим за това?

В рубриката "Темите на деня" обсъждаме инициативата "Аз съм тук – проект за достъп до изкуство на възрастни хора". В разговора се включват организаторката на проекта Надежда Дичева и участничките Валентина Селничка и Зоя Брънчева. Според Надежда Дичева е факт е, че обществото ни е много фокусирано върху инициативи за млади хора и деца. "Вярвам, че..

обновено на 22.05.24 в 10:54

Човекът и биологичното разнообразие

В Деня на биологичното разнообразие за зависимостта на човека от оцеляването на видовете в "Нашият ден" говори Радост Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие". Биологичното разнообразие е важно за нашето оцеляване, тъй като човекът е неразривно свързан с природата. По думите на Ценова Фондация "Биоразнообразие" осъществява различни..

публикувано на 22.05.24 в 10:01

Неделя на мироносиците, или за силата на жените в християнството

Миналата неделя църквата чества мироносиците – жените, които, отивайки при гроба Господен, за да помажат тялото му със скъпоценно миро, откриват, че той е празен и първи научават вестта за възкресението. Тези безименни жени, за които не научаваме почти нищо друго от Библията, са едни от малкото, които в дните около залавянето и убийството на Христос..

обновено на 22.05.24 в 09:19

Как да избираме безопасни козметични продукти?

На годишна база кожата ни поема между 2 и 4 килограма козметика. Това показва колко важен е изборът на безопасни козметични продукти. В рубриката "Време за наука" на предаването "Нашият ден" темата е "Науката във всекидневието". Гост в ефира е Нели Понева от Лаборатория за охарактеризиране на фармацевтични форми, която разказва как козметиката..

обновено на 21.05.24 в 13:01