Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

110 години от рождението на Ричард Тъкър

Снимка: @RichardTuckerMusicFoundation

Земният път на знаменития тенор започва от Ню Йорк в семейството на румънски евреи, преселили се от Бесарабия. Когато е на шест Руби, както го наричат приятелите, изумил всички с кристално чистия си ангелски глас. И най-вече кантора на синагогата в Източен Манхатън. Джошуа Самюъл Уайсър е първият, който предрича певческа кариера на РичардТъкър. До края на дните си, въпреки многобройните ангажименти, прочутият тенор не забравя, че пътят му започва тъкмо като кантор и редовно участва в службите на синагогите в Ню Йорк. Впрочем през 1947 година е избран за кантор на престижния Бруклински еврейски център.

И както казват: съдбата си знае работата! Ричард среща Сара – очарователна млада дама от заможна еврейска фамилия. Брат ѝ, Йън Пиърс е известен тенор по това време. Бракът на Ричард и Сара просъществувал близо три десетилетия, а г-жа Тъкър не пропускала нито една изява на своя съпруг.


Йън Пиърс пък съветва Ричард да се захване усърдно с уроци по пеене.

Негов учител е вагнеровият тенор Пол Олтхаус. След години той си спомня: "Тъкър притежаваше не само силен и красив глас, но и непоколебима решителност, смайващо усърдие и постоянство. Никога не пропускаше урок. Идваше на секундата, подготвен, съсредоточен. Не си губеше времето в празни приказки и блянове за голяма кариера."

Първата роля е Енцо в "Джоконда" на Понкиели през 1945 година. "Ръководството на МЕТ, а също колегите ми вдъхнаха увереност", признателен е тенорът.

"Израствах година след година и поемах по две нови роли на сезон. Винаги бях готов за тях! Времето е най-важният фактор за една музикална кариера. За всяка кариера! Трябва обаче да си готов, когато дойде времето.

Всяка от 29-те мои роли в МЕТ бе своеобразен дебют", обобщава Ричард Тъкър.

Отрупан е с ангажименти, когато си отива от този свят на 8 януари 1975. Не само в театъра. С баритона Робърт Мерил обикалят с концертни изяви Америка надлъж и нашир. Казват, че Тъкър печелил над четвърт милион долара годишно. А Лучано Павароти възкликнал, след като разбрал за непрежалимата загуба: "Ричард Тъкър бе един от моите идоли! Неговият великолепен, изумителен глас ме вдъхновяваше през целия ми творчески път."

Меломаните пазят спомена за Ричард Тъкър в една от коронните му роли – Алваро в "Силата на съдбата" от Верди. Заедно с любимите партньори Леонтин Прайс и Робърт Мерил творят чудеса в записа на RCA, който може да слушате в предаването "На опера в събота" на 12 август от 20 часа по програма "Христо Ботев".

Снимки - @RichardTuckerMusicFoundation
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Вилхелм Тел" от Росини във Виенската държавна опера

В съботната вечер (27 април от 20 часа) ще бъдем във Виенската държавна опера , за да проследим спектакъла на "Вилхелм Тел" с дата 16 март 2024 година. Последното сценично творение на Росини съперничи по времетраене с божествените дължини на Вагнеровите шедьоври. Това е една от причините "Вилхелм Тел" сравнително рядко да се поставя по..

публикувано на 27.04.24 в 07:55
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50