Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-високото отмъщение в света се издига в Буенос Айрес

6
Корина Кавана

Няма по-страшно от отмъщението на оскърбената жена, особено ако има пари и въображение. В Буенос Айрес мъстта е под формата на 120-метровият жилищен блок Edificia Kavanagh. 31 етажа в стил ар деко, построени за малко повече от година през 1936-а.

Блокът, построен от Корина Кавана и къщата на маркиза Мерседес де АнчоренаГрамадата продължава да държи рекорда за най-голяма сграда, изградена от бетон. Тя е и първата в Аржентина с централен климатик. Ако останем в плен на цифрите – апартаментите вътре са 105, обслужвани от 12 асансьора.

Останалото е емоция. Жилищният блок е построен от безумно богатата и безкрайно красива Корина Кавана. Единственото, което ѝ куцало бил произходът. Тя била буржоа, от така наречените новобогаташи, което никак не се харесало на една от най-влиятелните жени в Буенос Айрес – маркиза Мерседес де Анчорена. А Корина имала злощастието да се влюби в сина ѝ.

Узнавайки за тайния им годеж, благородничката заплашила да лиши отрочето си от наследство. Младежът се побоял от гнева на майка си и изоставил своята любима. А наистина имало какво да губи. Семейство Анчорена още от 18-19 век били най-едрите земевладелци не само в провинция Буенос Айрес, ами и в цяла Аржентина. Родът бил толкова влиятелен, че дори се сродил с испанския крал.

Фамилия Кавана били не по-малко богати, обаче без синя кръв. Потомката на обикновени ирландски се оказала не само с разбито сърце, ами публично унижена и замислила безкръвно, но изключително болезнено отмъщение.

Църквата зад блока, построен от Корина КаванаВсеки посетител на Буенос Айрес може да види палатът на семейство Анчорена на площад "Сан Мартин". От балкона му набожната Мерседес обичала да съзерцава прекрасната църква, построена с парите на фамилията ѝ и сутрин да слуша камбанния й звън. В началото на 20-и век в Америка започнало строителството на първите небостъргачи и на Корина ѝ хрумнало с такъв да затули гледката на маркизата. Веднага закупила парцела точно пред храма. Наложило се да продаде едно ранчо, но вода и оскърбена жена тръгнат ли, прегради няма. Вложението ѝ след това се върнало многократно, а и самата г-ца Кавана се нанесла в апартамент на целия 14-и етаж в зданието, което през 1999 година е вписано в съкровищницата на ЮНЕСКО.

До края на живота си двете жени се гледали през площад "Сан Мартин", а Мерседес Анчорена се налагало всеки път да заобикаля отмъщението на Корина, за да отиде на църква.

Дворецът "Сан Мартин", който днес е една от сградите на Министерството на външните работи на Аржентина, е построен от семейство Анчорена по шаблона на френските палати: на първия етаж бил парадният вход, на втория балните зали, на третия – спалните на стопаните, а четвъртият бил за прислугата. Любопитното е, че във Франция покривите са скосени, за да не задържат сняг. В Аржентина такъв не вали, но са спазили точно архитектурния стил.

Министерството на външните работи е издигнало стъклена модерна сграда до старинния дворец с идеята той да се оглежда в нея както миналото се оглежда в настоящето.

Дворецът Анчорена
Навремето домакините посрещали гостите си в подножието на парадното стълбище и заедно се качвали нагоре към залите. Но един посетител паднал от горе и си счупил врата. От тогава всички минават по страничните стълби, а служителите в двореца твърдят, че призракът на загиналия продължава да броди нощем.

Главната зала, наречена "Златна" е била предназначена за пищни балове. Декорирана е в стил "Версай" с кристални огледала и гоблени от Франция. Таванът е изографисан със сюжет, който в днешна Аржентина намират най-малко за исторически некоректен. Европейските завоеватели, току що акостирали в Южна Америка, са посрещнати възторжено от местните индианци, които с дарове приветстват "цивилизацията" под благосклонния поглед на Божията майка от небесата.

Дворецът изобилства от тайни врати, проходи и стаички, които и днес се ползват от служителите на Министерството на външните работи. Най-често, за да отидат незабелязани до тоалетната.

Снимки - Магдалена Гигова
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
„Обсадата на Севастопол“, картина на Франц Рубо

Кримската война: причини, събития, последици

На 17 май 1853 г. Диванът на Високата порта отхвърля ултиматума на Руската империя, поставен ѝ от специалния пратеник на Николай I княз Александър Меншиков. Причината е, че една от точките в документа се явява пряка намеса в дейността на османското правителство: Санкт Петербург иска да покровителства и дори да ръководи духовния живот на..

публикувано на 16.05.24 в 15:50

Между проблемите и решенията в здравеопазването у нас и по света

Така обобщихме разностранните теми, обсъждани по време на международната конференция с участието на лекари от Югоизточна Европа. В преките включвания от събитието поставихме акценти върху изготвения здравен анализ и коментар на обществените нагласи. Автор на тази част от дискусията, която коментирахме в студиото, бе проф. Андрей Кехайов, президент на..

публикувано на 15.05.24 в 14:35

Директивата на Съвета на ЕС за борба с насилието над жени и деца

На 8 май Съветът на ЕС прие Директива за борба с насилието над жени и деца . Причината е разрастването на проблема през последните години. П рез 2023 г. над 20 жени са убити от мъже в България, а регистрираните случаи на домашно насилие срещу жени са 1359. Повтарям: регистрираните! Колко са в действителност – едва ли някой има представа. И..

публикувано на 14.05.24 в 13:25

Еврика! Успешни българи: Баян Гечев

Баян Гечев е ученик от 12 клас на Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски". Носител е на множество медали – златни, сребърни и бронзови от международни олимпиади по астрономия и астрофизика. Последният от тях е от олимпиадата в Япония през 2023 г. Екипът ни беше впечатлен от името му – Баян. Рядко се намират хора, които да нарекат сина..

публикувано на 13.05.24 в 17:05
доц. Ваня Мичева

Да бъдем великоразумни, великонравни и великодействени, но не велеречиви и велехвалени

В средновековните писмени паметници от IX – XI век се срещат поредица от сложни думи, образувани с прилагателните "велик" и "велии" (със същото значение). Те са се отнасяли до нравствени и духовни качества на човека, най-вече положителни, но и отрицателни като "велеречив", т.е. който говори надменно или "велехвален" – който много се хвали...

публикувано на 13.05.24 в 16:07