Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдържание на:

"Палячи" от Руджеро Леонкавало, музикална драма в две действия и пролог

Корица на първата партитура за пиано/вокал, публикувана през 1892 г.
Снимка: Wikipedia

Музика и либрето: Руджеро Леонкавало
Световна премиера: 21 май 1892 г., Милано

Действащи лица:
• Канио, собственик на трупа пътуващи артисти (Палячо) – тенор
• Неда, негова жена (Коломбина) – сопран
• Тонио, артист от трупата (Тадео) – баритон
• Бепо, артист от трупата (Арлекин) – тенор
• Силвио, млад селянин – баритон
• Селянин – бас

Действието се развива в село Монталто в Калабрия (Италия) през август 1865 г.

Пролог
Клоунът Тонио излиза пред завесата и споделя с публиката, че това, което ще се представи на сцената, се случва и в истинския живот. В гърдите на палячото тупти истинско сърце и както всички хора така и артистите обичат, мразят и не винаги сълзите им са фалшиви.

Първо действие
В малкото италианско селце Монталто е пристигнала трупа пътуващи комедианти. Канио, собственик на трупата, кани всички на представлението, което ще бъде изнесено същата вечер. Селяните, радостни от срещата, повеждат артистите към кръчмата, за да ги почерпят. Канио и Бепо с радост приемат поканата, но Тонио отказва. Селяните подмятат на шега, че той не иска да отиде с тях, за да остане насаме с Неда. Закачката не се харесва на Канио. Такива шеги с него са опасни, тъй като е готов да убие всеки свой съперник.   
Заканата на ревнивия съпруг е разтревожила Неда. Тя не обича Канио. Тук в това село живее нейният любим Силвио и тя с нетърпение очаква срещата си с него. Идва клоунът Тонио, който отдавна е влюбен в Неда и най-после е решил да разкрие чувствата си. Неда го отблъсква с насмешка. Обиден и озлобен, той си тръгва, като се заканва да отмъсти жестоко.
Приближава се младият селянин Силвио. Той е дошъл, за да склони Неда да избяга с него. Неда се колебае, но пламенните думи на любимия мъж са неустоими и тя се съгласява. Двамата се уговарят да избягат още същата нощ след представлението. През това време Тонио, който е проследил Неда, довежда Канио. Силвио успява да избяга, без да го познаят. Обезумял от ревност, Канио кара жена си да каже името на своя любовник. Когато Неда отказва, той вдига нож срещу нея. Намесата на Бепо предотвратява убийството. Всички трябва да се подготвят за представлението. С разбито сърце и през горчиви сълзи клоунът трябва да разсмива публиката.
 
Второ действие
Същата вечер селяните се събират на площада, започва комедията. На сцената се разиграва съвсем истинска история – Коломбина (Неда) очаква любовника си Арлекин (Бепо). Долитат звуците на неговата серенада. Грозният слуга Тадео (Тонио) започва да се обяснява в любов на Коломбина. Но влезлият Арлекин го изгонва. Любовната среща между Коломбина и Арлекин е прекъсната от неочакваната поява на Палячо (Канио). Думите на Коломбина към Арлекин са същите, които днес Неда е изрекла пред своя истински любовник. Канио не е на себе си. Пламнал от ревност, той с нож в ръката иска да научи името му. Неда, ужасена, се опитва да продължи играта и да върне Канио към комедията. Това още повече го вбесява и той забива ножа в гърдите на жена си. Едва сега публиката разбира, че това вече не е представление. Силвио се хвърля, за да помогне на любимата си, но Канио убива и него. В настъпилата тишина отекват думите на Тонио: "Комедията свърши".

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Вилхелм Тел" от Росини във Виенската държавна опера

В съботната вечер (27 април от 20 часа) ще бъдем във Виенската държавна опера , за да проследим спектакъла на "Вилхелм Тел" с дата 16 март 2024 година. Последното сценично творение на Росини съперничи по времетраене с божествените дължини на Вагнеровите шедьоври. Това е една от причините "Вилхелм Тел" сравнително рядко да се поставя по..

публикувано на 27.04.24 в 07:55
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50