Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свободата на изразяване не е безгранична

Колко е дълга историята на омразата в България? Имат ли чувствителност към нея медиите, държавата и обществото или какво се случва, когато липсва общественият отговор на антисемитския колаж със Соломон Паси, недопускането на роми до плувни басейни, случаят с нападнати украинци, само защото са украинци, опитите за саботажи на филм от програмата на ЛГБТИ филмовия фестивал в София, Пловдив и Варна, случаят с Мис "Варна" – Елизабет Кравец, чийто избор довежда до поредното изригване на патрЕотите, както и последвалите внушения около Мустафа Емин, след скандала в болница "Пирогов".

В студиото на "Мрежата" гостува Адела Качаунова, директор на Правната програма на БХК, с която говорим за надеждата, че обществото ни е станало достатъчно нетърпимо към проявите на омраза, за създаването на грешни представи, за формирането на предразсъдъци, които водят до неприемливи действия.

Поколенията, научени да мразят

Адела Качаунова: "Изгубихме време да обясним, че демокрацията не е разграден двор. В едно демократично общество всеки си носи отговорността. Назад в годините има безобразни примери, които могат да се припомнят. Например, онова изказване на Валери Симеонов за "кресливите майки". Така той нарече майките на деца с увреждания . За съжаление съдебната ни система е малко бавна в даването на защита за тези неща. Делото срещу Валери Симеонов, заведено от родители на дете с увреждане, продължава да виси от 2018 година насам.

Обществото, което е против

Адела Качаунова: Точно там е работа, че обществото с неговата категорична реакция "против" е много по-силно от всички институции и може да реши проблемите по много по-бърз начин, когато я има тази нетърпимост. Но затова е нужно образование и възпитание, което се гради с времето. Звучи обезсърчително, когато казваме на хората колко години отнема да потърсят и получат защита и има по-лоши примери от този, който споменах. Например борбата с Волен Сидеров. Негови действия и изказвания от 2005 година получиха крайна защита през 2021 година, когато Европейският съд по правата на човека се произнесе, че България не е защитила хората от еврейски произход и хората от ромски произход по две отделни дела, защото е позволила безкрайна свобода на изразяване на Волен Сидеров, който в различни форуми и в парламента, и на площада, и в собствените му медии, просто бълваше омраза, а и в книгите, които издаваше. Това беше огромна крачка на съда в Страсбург да се произнесе така. Сега тези дела са ключови за цяла Европа и се дават като пример за това, че свободата на изразяване не е безгранична и хората трябва да получават защита, защото до този момент съдът винаги се стремеше да запази свободата на изразяване. В много крайни случаи можеше да реши, че държавите са прекалили в мерките си. В случая на България стана точно обратното и съдът каза: "Вие не сте взели никакви мерки."

Когато властите нехаят

Адела Качаунова: Няма как да не говорим за партия "Възраждане". Те са в парламента и говорят постоянно по всичките си канали, така както и преди Волен Сидеров говореше и властите го подминаваха. Сега представителите на "Възраждане", председателят им Костадинов, всички те, говорят и използват недопустим език, недопустими внушения и което изглежда още по-страшно от всички предишни крайно десни представители на политическия спектър, сякаш те са готови да осъществят намеренията си, сякаш нещата, към които се стремят, излизат от идеята за демокрация и общо.

Засега властите нехаят.

Целият разговор може да чуете в следващия звуков файл


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възобновиха ли детските сърдечни операции в НКБ?

Д-р Димитър Печилков , началник на Детското кардиологично отделение към НКБ, говори в "Lege Artis" за това дали и по какъв график се извършват детските сърдечни операции в Наионалната кардиологична болница . Преди седмица се появи информация, че са спрени детските сърдечни операции в НКБ. По думите на д-р Печилков графикът за извършване на..

публикувано на 22.05.24 в 13:55

Без автомобил в големия град – какви и колко са ползите?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" обсъдихме придвижването без автомобил в голям град с еколога Ивайло Попов. Ивайло Попов изтъкна, че е важно да разберем какви са ползите от придвижването без автомобил и обратно, какви са вредите от използването на личен автомобил. "Не е тайна, че автомобилите са причина номер едно за шумовото..

обновено на 22.05.24 в 11:51

Достъп до изкуство за възрастни хора – нормално ли е да говорим за това?

В рубриката "Темите на деня" обсъждаме инициативата "Аз съм тук – проект за достъп до изкуство на възрастни хора". В разговора се включват организаторката на проекта Надежда Дичева и участничките Валентина Селничка и Зоя Брънчева. Според Надежда Дичева е факт е, че обществото ни е много фокусирано върху инициативи за млади хора и деца. "Вярвам, че..

обновено на 22.05.24 в 10:54

Човекът и биологичното разнообразие

В Деня на биологичното разнообразие за зависимостта на човека от оцеляването на видовете в "Нашият ден" говори Радост Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие". Биологичното разнообразие е важно за нашето оцеляване, тъй като човекът е неразривно свързан с природата. По думите на Ценова Фондация "Биоразнообразие" осъществява различни..

публикувано на 22.05.24 в 10:01

Неделя на мироносиците, или за силата на жените в християнството

Миналата неделя църквата чества мироносиците – жените, които, отивайки при гроба Господен, за да помажат тялото му със скъпоценно миро, откриват, че той е празен и първи научават вестта за възкресението. Тези безименни жени, за които не научаваме почти нищо друго от Библията, са едни от малкото, които в дните около залавянето и убийството на Христос..

обновено на 22.05.24 в 09:19