Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литературно четене срещу агресията над жени

Ето какво пише писателката и организаторката на събитието Бистра Величкова: "Във връзка със зачестилите посегателства над жени от страна на техните партньори, съпрузи у нас, брутални зверства физически и психически, които са недопустими в едно нормално, западно, цивилизовано общество, съвременни български автори застават в защита на жената.

Литературното четене в категория "общности/език на омразата" на "Квартал Фестивал", е вдъхновено от заглавието на разказа "Невеста Нена" от Елин Пелин. Разказът е писан през 1905 г. (преди 118 години), но звучи много актуален и днес. За този разказ ни напомни журналистът Иван Бакалов като го публикува на 1 август 2023 г. в изданието си "Е-вестник". Публикацията беше във връзка със зверствата и нечовешко отношение срещу едно младо момиче от страна на интимния ѝ партньор.

Чрез литературното четене, което организираме и в което ще участват известни имена от съвременната българска, поетична и писателска сцена, искаме да обърнем внимание на този социално болезнен проблем. Искаме да обърнем внимание на факта, че правата на жените днес, 118 години по-късно, откакто е писан разказа на Елин Пелин, продължават да бъдат пренебрегвани, потъпквани, отношението към тях от страна на мъжете не само в семейството, но и навън на улицата, в работата, често е обидно, унизително, да не говорим за физическите посегателства. Искаме да продължим това, което е започнал Елин Пелин – чрез литературата да показваме и да оголваме социалните проблеми – една жена е пребита от съпруга си и никой не ѝ подава ръка, никой не я подкрепя!

Страшното е, че това се случва и днес, случва се на наши близки, приятели, съседи, които не говорят за това и страдат в мълчание, поради страх, срам. Ролята на изкуството е да служи за огледало на обществото и да показва проблемите. Защото държавните институции може да бездействат, полицията не приема жалбите за домашно насили насериозно, съдиите са подкупни, въобще институциите могат да работят най-добре за това да покажат, че няма проблем. Но изкуството и литературата в частност, не могат да си затворят очите пред болката на другия и пред несправедливостта. Не могат да не изкрещят истината за абсурда, в който живеем. Не може човекът на когото една жена отдава сърцето си, на когото се доверява напълно, да ѝ посяга нито физиечски, нито да я потиска психически и емоционално. Потискащото и снизходително отношение към жената се оказва обществено и институционално толерирано и стимулирано. Често пъти на техен гръб се гради и утвърждава мъжествеността, а това е крайно първично, първобитно, инфантилно и недопустимо отношение. Чрез поезията и разказите на утвърдени български писатели, искаме да покажем, че този проблем съществува и че трябва да се говори за него, докато не се реши напълно.

Защото всички ние сме Невеста Нена!"

Организатори на събитието са: Бистра Величкова, Невена Борисова и Квартал Фестивал

Литературно четене "Невеста Нена през 2023 г.", е на 16 и 17 септември 2023 г., от 14 ч. до 16 ч. на паркинга на Направление Архитектура и Градоустройство (НАГ) (ул. "Сердика" 5), гр. София (зад Банята и минералните чешми).

Проектът се финансира от Столична община, програма Култура, и се осъществява с подкрепата на Българо-американска кредитна банка и в партньорство с независимата медия за изкуство и култура ВИЖ!

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Дочев. 90 години от рождението на художника

В галерия "Райко Алексиев" се представя експозиция, в която за първи път публиката може да види до 6 юни цялостно и разностранно експонирано изкуството на един от забележителните художници на нашето време – Петър Дочев. Изложбата е посветена на 90-годишнината от рождението му. Това е един от най-важните артисти "в процесите на промяна и развитие на..

публикувано на 09.05.24 в 18:00

Започна фестивалът на детската книга в Сливен

Националният фестивал на детската книга в Сливен вече има 26-годишна история. Тази година се провежда от 8 до 10 май.  Година след година той привлича все по-голям брой автори, художници, издатели и разпространители на детски книги.  Фестивалът активира интереса към четенето. Националната награда "Константин Константинов" за над 20 години..

публикувано на 09.05.24 в 17:12

Започват нови литературни разходки в София

"Литературни маршрути – София" е проект на фондация "Прочети София". Те са безплатни и се провеждат без предварително записване. На 9 май започна шестият сезон. Маршрутите са посветени на Деня на Европа и се реализират с партньорството на EUNIC – Европейското сдружение на националните културни институти в България. Като цяло събитията от програмата се..

публикувано на 09.05.24 в 17:07

Проф. Камелия Николова: Новите български пиеси са отворени към по-значими теми

Фондация "Академия "Аскеер" обяви номинациите за тазгодишните награди "Аскеер", които се присъждат на най-добритепостижения в театралното изкуство за изминалия творчески сезон. Една от най-младите категории е категорията "Съвременна българска драматургия" – в нея се състезават нови български пиеси, поставени за първи път на професионална сцена..

публикувано на 09.05.24 в 15:31

Какво се случва на 2-ро авеню?

"Семейство Едисън от 2-ро авеню" по текстовете на Нийл Саймън е първата премиера в изцяло обновеното пространство на Театър "Азарян". Спектакълът е на Плевенския драматично-куклен театър "Иван Радоев" в партньорство с Националния дворец на културата. Режисьор е Антон Угринов, сценографията е дело на Илияна Кънчева, композитор е Милен Кукошаров...

публикувано на 09.05.24 в 12:05