Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Душевните търсения на Торстен Гудс

След осемгодишно отсъствие и житейски трансформации талантливият немско-ирландски джаз китарист и вокалист Торстен Гудс, се завръща триумфално на сцената с новата си продукция, наречена "Soul Searching" ("Търсения на душата").

Това е неговият седми пореден албум, който е из лавиците на музикалните магазини и дигитални платформи от 8 септември 2023 г. и е меко казано, впечатляващ.

Всяка една от песните блести по уникален начин, радва с перфектно изпълнение, композиция, звук, аранжимент и заразяващ груув.

Известен с прозвището "Немският Джордж Бенсън", роденият през 1980 г. музикант еднакво добре интерпретира жанровете джаз, соул и блус както с китарата си (направена по поръчка от немския лютиер A.J. Keller), така и с вокалите си, без да е излишно помпозен. Но талантът му е толкова голям и очебиен, че надминава иначе скромното му и деликатно излъчване.

Да, Торстен Гудс е точно такъв! Много чувствителен, благ, но и земен и това е първото впечатление, което те завладява, докато гледаш интервютата му.

Историята по създаването на новия му албум и отлагането му във времето е нещо много интимно, но музикантът не се страхува да го сподели със света.

Песните и инструменталните пиеси са разказ за неговата визуална трансформация, предизвикана от автоимунното му заболяване – алопеция и загубата на коса. Болестта отключва огромен емоционален стрес и обърканост, а психичната вътрешна борба и адаптация с новия му външен вид, е централна тема на албума и затова го озаглавява "Търсенията на душата".

За щастие, Торстен Гудс е обграден от любящото си семейство и приятели, които са неотлъчно до него и го подкрепят, измежду които едни от най-добрите съвременни европейски и презокеански музиканти. С радост откликват на поканата му да участват в този нов проект Нилс Ландгрен, Магнус Линдгрен, Ида Санд, Виктория Толстой, Ранди Брекър, Пит Йорк, Ким Сандърс, Бирели Лагрен.

Освен тях участие вземат и Рани Криджа, Бертолд Матшат, Бруно Мюлер, Кристиан фон Капхенгст и оркестърът на Тило Волф.

За разлика от предишните му шест албума, в които има много малко негови композиции, "Soul Searching" е изцяло с авторска музика, като са включени и две кавърверсии – на тандема Ричард Пейдж и Кени Логинс и на ямайския музикант Джаки Едуардс.

Красивата балада и много лична изповед със заглавие "Трябваше да се науча да не ми пука" Торстен Гудс композира заедно със своята сънародница и поп звезда – певицата Сара Конър.

Немският джаз китарист и вокалист е вперил поглед в бъдещето.

С гордо вдигната глава и оптимизъм в момента вече радва публиката си и на живо, на започналата му обиколка из държавите: Германия, Швейцария, Чехия, Обединеното кралство, Индия и разбира се, Ирландия, домът на майка му.

До края на октомври ще реализира турнето си "Soul Searching Tour 2023", в което е на сцената със забележителните музиканти, участващи и в албума: Ян Мизер (пиано, кийборди, фендер пиано и хамънд орган), Томас Щигер (бас) и Феликс Лерман (барабани).

Ако в предстоящите месеци и вие имате път към изброените дестинации и бихте си позволили да видите и чуете прекрасния Торстен Гудс, не се лишавайте от това удоволствие!

А тези, които няма да имат този шанс, нека заповядат да го чуят на вълните на програма "Христо Ботев" на 28 септември, четвъртък, от 11.00 ч.

Снимки – Пресцентър на Торстен Гудс
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мецосопраното Клементин Марген: Точно сега изпълнявам всички роли, за които съм мечтала

Смятана за едно от водещите мецосопрани на своето поколение, френската изпълнителка Клементин Марген печели международно признание в театри като Метрополитън, Националната опера в Париж, Дойче опер Берлин, Баварската държавна опера, Театро Колон и много други. Малко след като завършва Парижката консерватория, Клементин е отличена с Revelation..

публикувано на 14.05.24 в 12:05

"Празникът на лебеда" в Хертогенбос

Излезе най-новият албум на Cappella Pratensis с ръководител Стратън Бул. Компактдискът представлява четвъртият от поредицата на ансамбъла, посветена на музиката в "Хоровите тетрадки от Ден Бос". Създадени за Братството на Светата Дева в Хертогенбос, ръкописите събират широк спектър от полифонична музика, изпълнявана от членовете на това религиозно..

публикувано на 14.05.24 в 08:10

Гала на българската култура и музика във Виена

По повод най-светлия български празник – Деня на светите братя Кирил и Методий, пианистката Донка Ангъчева, заедно с австрийска цигуларка Лидия Байч, организират бляскав Гала концерт, за да почетат българския принос към европейската музикална сцена и култура. Концертът ще се състои на 25 май, от 19.30 часа, в зала "Брамс" на Музикферайн, а..

публикувано на 13.05.24 в 16:25

Златомир Фунг: Музиката е толкова безкрайна, че ако си любопитен, винаги има какво да научиш

Едва на 24 години Златомир Фунг продължава да удивява публиката с безграничната си виртуозност и изключителна чувствителност. Като резидентен артист с Кралския филхармоничен оркестър през сезон 2023/24 Фунг се подвизава в Cadogan Hall в Лондон и обикаля Обединеното кралство с оркестъра. Акцентите в Северна Америка и Азия включват дебюта на Фунг с..

публикувано на 12.05.24 в 16:55
Борис Христов в ролята на Борис Годунов

Фестивал "Гласът на Борис Христов" представя изкуството на изключителния певец

Общество "Борис Христов" ще представи в две различни локации Аулата на Софийски университет и Руски културно-информационен център в периода 13 май - 18 май шест последователни прожекции, които обхващат изкуството на изключителния певец Борис Христов в областта на операта, месата и камерната песен. Ще бъдат представени над 191 аудио и видео записи от..

публикувано на 11.05.24 в 18:35