Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Златна роза" 2023

За първи път "Уроците на Блага" се срещна с българската си публика

Големият победител на 57-ия филмов фестивал в Карлови Вари напълни цялата зала на прожекцията си във Варна

Снимка: Таня Димова

Филмът, който всички очакваха – "Уроците на Блага", се срещна за първи път с българската си публика на 41-вата "Златна роза". Носителят на три награди от тазгодишния фестивал в Карлови Вари – за най-добър филм, за най-добра женска роля в лицето на Ели Скорчева, която се завърна на екрана след 30-годишно отсъствие от българското кино, и наградата на екуменическото жури – напълни залата във Фестивалния и конгресен център във Варна, имаше хора дори и по балкони. Екипът приветства зрителите преди прожекцията, а появата на Ели Скорчева на сцената беше един от най-трогателните моменти в рамките на фестивала.


Когато този завладяващ, горчив и въздействащ социален трилър, както го определи кинокритикът Гай Лодж от "Варайъти", започна – цялата зала гледаше и следеше историята, която създаде невероятно напрежение и едновременно с това провокира тъга и съпричастност. А и възхита преди всичко от Блага. Блага, която дава и получава уроци в този филм.

Той е разказ за 70-годишната вдовица, вече пенсионирана учителка, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания, като ги хвърля през прозореца. Осъзнавайки, че няма как да си върне парите, които събира за надгробна плоча на починалия си мъж, тя приема примамливо, но и подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена бавно започва да погазва всичките си принципи. Сама тръгва да търси справедливост и докато се губи в моралните си ценности, става част от същата схема, на която се е превърнала и в жертва.

Големият победител в тазгодишното 57-о издание на Международния филмов фестивал Карлови Вари е и новото предложение за "Оскар" през 2024 година. Комисията го избира единодушно.

Този плътен, наситен с автентичност и енергия филм, който стъпва на много здрава драматургия, вече може да се похвали с доста територии, на които ще се представи в кината. В Холандия, където се радва и на сериозна публика, дори върви с думите – научете български с Блага.

Разбира се, съществена е развръзката в него, която е откровено провокативна и ще раздели зрителите с въпроса "А вие какво бихте направили?", както казва и Лодж.

С този филм Стефан Командарев ни припомня киното на моралното безпокойство. Той следва изконното правило да разказва понятно на зрителите важните за тях теми – в случая животът на хората от третата възраст и срамът, който те изпитват от загубата на достойнство си.

Героинята на Ели Скорчева не представлява конкретен образ, тя е съвкупност от всички тези измамени хора. Актрисата е безкомпромисна в ролята си. Самата тя казва, че участието ѝ в този филм е било предложение, което си е заслужавало. Дори за миг не е изпитала притеснение да заиграе отново пред камерата, а само неистово удоволствие от процеса на заснемане.

В "Уроците на Блага" се открива и препратка към Кшищоф Кешловски, а финалът на филма работи изключително много за целта му – зрителят да излезе от прожекцията и да не спира да разсъждава над видяното.


"Голяма радост е да видиш цялата зала пълна, включително пуснаха и балкона – и балконът се напълни. Така че сме изключително доволни от реакциите на хората, от реакциите по време на прожекцията и след края на прожекцията. Да ни е на добър час по най-важните екрани за нас - българските", каза в "Какво се случва" Стефан Командарев.

В интервюто той говори още за:
• начина, по който се създава напрежение на екрана – с добра драматургия, върху която се работи с години;
• схемите на измамниците и факта, че възрастните хора – интелигентни, начетени и морални – падат в капаните им, защото изпитват голямо доверие към институциите;
• подготовката и разговорите с жертви на измами, полицаи и един конкретен тартор в тази област;
• загубата на достойнство и мисълта, която най-силно тревожи възрастните – да не бъдат в тежест на семействата си;
• филмите, които могат да пожънат успех както на фестивали, така и на редовни прожекции в кината;
• пътя към "Оскар"-а и голямата инвестиция, която трябва да бъде направена, за да може "Уроците на Блага" да попадне в полезрението на членовете на Американската филмова академия и те да оценят филма положително.

Всичко това и още чуйте в звуковия файл.

Снимки: Таня Димова,  Светослав Стоянов

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Чаплин пианисимо" в София, Пловдив и Варна

Светът празнува тази година 135 години от рождението на Чарли Чаплин.  По този повод за първи път в България гостува концертът-спектакъл "Чаплин пианисимо", посветен на живота и творчеството на великия комик.  Спектакълът ще бъде представен в София на 10 юни в зала "България", на 12 юни 9 в Пловдив, в Драматичния театър, и на 15 юни във..

публикувано на 21.05.24 в 18:45

Драматурзи от Германия, Румъния и Унгария пристигнаха за шестия рожден ден на "Радар София"

По повод шестия рожден ден на “Радар София” в София пристигнаха Нина Баде (Германия) и Беа Ковач (Румъния/Унгария), победителки в програмата “Take Care 2024” на артрезиденцията. От началото на април двете работят на родна земя по селектираните проекти и ще представят резултатите от творчеството си по време на две атрактивни събития в сърцето на София...

публикувано на 21.05.24 в 17:57

Бяла вселена и черен връх

В епизод 542 "Трамвай по желание" среща своята публика с кинорежисьора Еленко Касалийски. Повод за гостуването на известния документалист е предстоящата премиера на пълнометражния му филм "Отвъд предела". Лентата е заснета по време на 31-вата антарктическа експедиция до българската база на Ледения континент. Там, където при непознати за европееца..

публикувано на 21.05.24 в 17:25

"Атон в рисунки и фотографии" във Ватикана за 24 май

Художникът Андрей Янев за експозицията "Атон в рисунки и фотографии", която се открива на 22 май в Рим и Ватикана под егидата на президента на Република България Румен Радев Изложбата "Атон в рисунки и фотографии" на Андрей Янев и Мирослав Дачев ще бъде представена на територията на Папския латерански университет в Рим по случай Празника на..

публикувано на 21.05.24 в 15:44
Изглед от Еленския балкан

Туристическите маршрути около град Елена

"Когато дойдеш на Чемерна (Чумерна) пред очите ти се появява една твърде чудесна картина. На която и страна да погледнеш, окото ти има на що да погледа и на що да се порадва. Хубава е нашата земя. Аз обичах да седя на това място...от това място се види Сакар планина, види се Едирне, види се от Пловдив, види се Доспат. Погледай и надясно! Види се..

публикувано на 21.05.24 в 11:27