Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергий Кузан: Всякакви призиви за мир всъщност са призиви за капитулация

Колкото по-силна е България, толкова по бързо ще се справим и ние, и вие с Москва

15
Сергий Кузан и Николета Атанасова
Снимка: БНР

Как руската пропаганда завладява обществата през медиите и политиците. Какъв е опитът на Украйна срещу дезинформацията. Как се разследват военни престъпления по време на война? За всичко това разказва Сергий Кузан, председател на Украинския център за сигурност и сътрудничество за военните престъпления.

"Руснаците си поставят за основна цел да разделят западната коалиция и да усилят изолационализма. Тоест, това е саботиране на помощта към Украйна. Всички разбират, че руската агресия е с нищо не оправдана агресия и затова всякакви призиви за мир всъщност са призиви за капитулация. Руснаците разбират, че не могат да настроят европейската общност враждебно спрямо Украйна и затова правят такава дезинформация – за мир, за необходимостта да се концентрираме върху собствените си проблеми, като например поскъпването на определени стоки или живота. И така се опитват да дискредитират политическите сили и правителствата, партиите, които изповядват евроцентрични принципи.

Руснаците действат навсякъде по един и същи начин – корумпират държавните механизми. Докато слушам как правителствата се сменят в България, как не може да съставите коалиция, четири пъти поредни избори, си спомням какво направиха руснаците у нас преди години. Абсолютно същото, каквото правят и у вас. Когато при нас дойде една прозападна коалиция, руснаците  положиха всички усилия, за да я разделят и да не може да се формира правителство. Следваха няколко пъти избори и дестабилизация. Те могат да подкрепят и крайнолевите, и крайнодесните партии, стига с това да всяват раздор в една държава и да дестабилизират ситуацията в нея. За да няма страната ръководство. Това е тяхната стратегия. Не може да се сбърка. Двадесет години така работят и в Украйна. Ние сме преминавали през това, вие сега преминавате. И те ще продължат да опитват, докато съществува Русия, докато съществува Москва, докато съществува големият сенчест бюджет, те ще корумпират западните общества.

Така че, от една страна, руснаците влияят на обществата чрез своите медии, журналисти и политици, и усилват изолационализма. А от друга страна, по всякакъв начин се опитват да дискредитират тези политически сили и лидери, които са за подкрепата към Украйна. Така по тези наративи, можем да наблюдаваме и много бързо да открием кой работи според руските опорни точки и кой се поставя в услуга на Москва и изпълнява кремълски поръчки.

Така че, тези сили, които са уж за мир, казвам "уж", защото това няма да е мир, а капитулация, тези сили, които са против предоставянето на оръжие и наричат Украйна с руския наратив – фашистка държава, всички те играят играта на Кремъл. Нашият център години наред се бори с руската пропаганда в Украйна. Ние видяхме как един техен агент на влияние Виктор Медвечук имаше три от най-големите телевизионни канали, които ретранслираха руската пропаганда, но под вида на украински новинарски канали. 

С помощта на нефтения бизнес руснаците перат мръсните си пари, които влагат в дестабилизация в съответната страна. И видяхме, че в момента, в който по решение на президента Зеленски тези рупори на руска пропаганда бяха затворени, в нашата страна стана по-спокойно т.е. колко тази руска пропаганда е подкокоросвала хората. Отявлените поддръжници на Русия също намаляха, защото те не вършат всичко това безплатно."

Плурализмът и двете гледни точки за войната в Украйна

"Ако търсим истината, разбира се, че ще се ръководим от основните журналистически стандарти за плурализъм. Но в условията на война ние нямаме съмнение кой е жертва и кой е агресор. Трябва ясно и четно да кажем, че има позиция на страна, която се бори за своята свобода, територия и независимост и има позиция на страната, която атакува. Ако искаме да чуем позицията на агресора, това трябва да бъде така наричано от медиите – сега ще чуете позицията на агресора, а не това е другата гледна точка.

Тази ценност на свободата на словото винаги се манипулира от руснаците, като използват западните демокрации и техния принцип за свобода на изразяване и спекулирайки с тези ценности, руснаците искат да бъде показвана и така наречената "тяхна гледна точка". Но в този случай те винаги манипулират, това е характерен прийом за манипулация – когато потребителят получава истината, но и лъжат маскирано като някаква гледна точка. Тогава потребителят започва да си мисли, че истината вероятно е някъде по средата. Но се оказва, че истината в разбирането на средностатистическия граждани се обърна на страната на Русия заради манипулациите им."

Олигарси и медии в Украйна

"Още преди войната бяха инициирани от президента Зеленски редица законопроекти срещу олигархията. На първо място сред законопроектите е да бъдат лишени от медии. Защото какво означава олигарх – човек с много пари, който има своя медия и формира общественото мнение през нея. По този начин идва на власт, за да спечели още повече пари. Трябва да се разкъса този порочен кръг. Затова има критерии за олигарсите  в украинското законодателство и според него олигарсите не могат да имат свои медии. Ако човек е политик, той не може да има медии. Парите трябва да бъдат контролирани от правоохранителните органи. Всичко трябва да е публично. Много олигарси у нас се лишиха от медиите си именно заради работещото ни законодателство срещу тях. Следим парите да не минават през офшорни зони, защото сме наясно, че няма как майката, синът или друг роднина на някой олигарх да забогатее твърде много просто ей така. Това е формален подход, разни странични хора да забогатяват внезапно и правоохранителните органи да не обърнат внимание на това. Такива подходи не бива да има и всички отговорни органи трябва да реагират веднага в такива случаи."

 Как Украйна гледаше на България, когато тогавашният ни премиер участва в построяването на "Турски поток"

"Трябва да разбираме, че Русия пое една стратегия към корумпиране на политици и цели правителства, именно от Север, говоря за Германия, та до Юг – Турция и Балканите. Тогава това беше подготвителен етап към пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна за тази война, която сега водим. Трябва да ни е ясно, че руснаците нямат разбиране в класическия смисъл на думата "бизнес", включително и за нефт и газ. Те използват бизнеса като хибриден инструмент за влияние върху политиката. Затова е толкова трудно да се определи, че именно този бизнес е руско влияние. Защото те казват – как ще има руско влияние, когато формално това си е ваш бизнес, български или украински, или на друга държава. Ако тръбопроводът се казва с някакво име, на съответната държава, значи е неин, това ни казват те, но всъщност не е така. Той си е техен. Те се опитват да внушат, че парите от този тръбопровод са на съответната държава – България, Украйна и т.н., и ако нещо не върви с тръбопровода, значи недоразумението си е на държавата, но и това е лъжа. Всъщност всички пари от техния енергиен бизнес с имена на различни тръбопроводи отиват за разпалване на вътрешни конфликти и разединение на нациите, през които тръбопроводите минават. Това е просто тяхната политика.

Това не е бизнес, а оръжие. Руснаците използват своите енергоносители като оръжие. Сигурни сме, че докато някакви руснаци формално или неформално контролират нефтения и газовия бизнес, винаги можем да очакваме дестабилизация в държавите, които са енергийно зависими от Русия.

Когато започна войната, видяхме как различни политици от Европа реагираха на действията на руснаците. Това е именно зависимостта, включително от руските енергоносители. Тук ясно можем да видим кой действа в руски интерес. Има ги в цяла Европа. Това са политици от миналото. Ние повече няма да се върнем към тях. Неотдавна чувахме как президентът Земан се обявяваше съвсем открито с проруски позиции. но сега има съвсем ново правителство в Чехия. Виждаме съвсем друго чешко общество. Руската агентура се гони, дипломатите се гонят. По същия начин ще бъде и в България. Защото това е обективен процес. Все пак при българското общество, и украинското, и чешкото, имаме една природа на борбата. Рано или късно ще мине този период на прераждане на смяната на елитите. Това наближава. И все пак Източна Европа се изчиства полека-лека от руското влияние."

Руската църква, пропагандата и дестабилизация

"Не е тайна, че всички свещеници от Московската църква имат звания не по-малко от полковник. Те са агенти на специалните служби и то още от Съветско време. Тяхната система тогава, а и сега, разбира, че религията е институцията, която има моралния авторитет и чрез нея може да се въздейства върху обществото. Затова до съвсем скоро храмовете на Московската патриаршия на територията на Украйна бяха повече, отколкото в самата Русия. Защото това е инструмент. Именно религията и цялото руско православие е инструмент. Ние разбираме, че Русия превърна църквата в една секта. И това, че там работят опитни служители на спецслужбите и опитни психолози, те знаят как да манипулират човешките маси. Това е факт още от разпада на Съветския съюз."

Военните престъпления на Русия в тази война

"Мисля, че е ужасно да се говори за това, но няма престъпление, което те да не извършиха на украинска територия през тази война. Искам да кажа категорично, че техните престъпления по никакъв начин не са предизвикани. Искаме да разберем каква е целта им да извършват всички зверства тук, в Украйна. Колкото и жестоко да звучи, разбираме защо взривиха Каховската електроцентрала – загинаха страшно много хора, предизвикаха катастрофа, равна на ядрен взрив. Но тук поне можем да намерим някакво обяснение – защото се опитваха да спрат настъплението ни към Херсонска област.

Но не мога да намеря обяснение за нещата, които с колегите ми от Центъра видяхме в освободените територии. В тези зверства няма абсолютно никаква логика. Явно имат една-единствена логика – унищожаването на украинци. Просто физическо унищожаване на украинци. Тоест в руското общество е минал процес на абсолютно обезчовечаване на украинците като нация и процес на дехуманизация.

Как би могла да помогне България сега

"Когато остане силна и има стабилно правителство. Това ще е най-добрата помощ за  Украйна. Това, което беше направено от България за нас, и това, което прави в момента, беше и е изключително важно. Пазете складовете си с оръжие, нашите преди войната започнаха да гърмят точно както вашите напоследък. Това е руска диверсия, без съмнение. Но най-важно за нас е България да е силна. Колкото по-силна е България, колкото по-добре действат вашите специални служби, толкова по бързо ще се справим и ние, и вие с Москва."

За военните престъпления, извършени от руската армия в Украйна от началото на войната, чуйте в звуковия файл. 

Снимка – Николета Атанасова, Украински център за сигурност и сътрудничество, Володя Юрченко


По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е..

публикувано на 27.04.24 в 12:03

Село Жеравна – забележителния архитектурен паметник

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина, на двайсетина километра от областния център Сливен и на около 6 км от общинския си център Котел. Някога на място на днешното село е имало старо тракийско селище. За произхода на името Жеравна съществуват няколко версии: едната е, че идва от името на птицата жерав, а другата – от..

публикувано на 27.04.24 в 09:35

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20