Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лора Георгиева, АКФ: Моделът "Капитан Андреево" работи успешно навсякъде

| Интервю
Лора Георгиева
Снимка: стоп-кадър TV1

Антикорупционният фонд (АКФ) излезе с ново разследване: "Игра на паркинги: Как лица, нашумели покрай скандала на Капитан Андреево, насочват интересите си към северната граница на България". Първият епизод на разследването коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Лора Георгиева, юрист в АКФ.

"Случва се това, че Община Русе на фона на публичните обещания, че ще реши проблема с многото тирове, които се струпват и пречат на града, на практика е подарила един общински имот на границата на Дунав мост за срок от 30 години на частно дружество. Това частно дружество видимо е вече свързано с лица, известни от границата на Капитан Андреево, и фирмата, която оперира паркинга за тирове и там. Миналото лято е започнала процедура, за която кандидатстват само две фирми, едната предлага 50 лева над прогнозната, обявена цена, а другата 200 000 и е избрана, разбира се, втората, която предлага по-висока цена. Интересното е, че тази втората е създадена буквално два дни преди крайния срок за подаване на документи и общината не възлага изграждане на паркинг, а предоставя имота си на тази фирма да го използва за 30 години, като все пак фирмата се задължава да построи паркинга. От там нататък да го използва както намери за добре като паркинг. В замяна на това плаща на Общината по 600 000 на година.

Има голям проблем – и юридически, и икономически. Говорихме с представители на Общината и стана ясно, че кметската администрация не е извършила никакъв финансов анализ колко ще струва изграждането на паркинга и какви приходи той би могъл да генерира. Така Общината представя огромен по площ общински имот за ползване от частна фирма за изключително дълъг период от време. Оказва се, че не е ясно как е изготвена прогнозната цена и защо е разсрочена толкова напред във времето. Реално Общината първоначално получава милион и шестстотин хиляди и след това всяка година по малко под 600 000. Т.е. това за такава община не са големи суми, но Общината хем губи възможността да генерира приходи, хем възможността да контролира какво се случва на този паркинг. Освен това, според финансовите експерти, с които се консултирахме, Общината би си върнала инвестицията в рамките на година или две, ако тя беше построила паркинга, дори и ако беше взела заем.

Тоест, Общината е могла да обяви обществена поръчка само за строежа или сама да финансира проекта с банков кредит, можела е да изиска част от приходите, които са от стопанисването на паркинга, защото тук става въпрос и за такси, и за приходи от търговските обекти, които ще се намират на този паркинг. А сега Общината не получава нищо от това. Тоест, целият контрол как се стопанисва паркингът, е в ръцете на частното дружество. Да не говорим, че не е ясно защо е сключила договор за ползване за 30 години, което е много дълъг период. Още повече, договорът не защитава интересите на Общината и обществения интерес, защото са заложени изключително ниски пари за неустойки и гаранции. Този договор може да бъде развален или да се търсят парва по него само по съдебен ред. Това много би затруднило защитата на обществения интерес, а и на Общината като собственик на този имот."

Таки, Ами и Хърсев

"Частното дружество, на което Общината е предоставила имота си за 30 годни, е съвсем директно свързано с лицата, които свързваме с паркинга на Капитан Андреево. Освен това дружества на финансиста Емил Хърсев в момента са мажоритарен собственик на "Тир паркинг-Русе", който вече е ООД, а всъщност същият човек е мажоритарен собственик и на дружеството, което оперира паркинга на Капитан Андреево. Както знаем, там има обществен проблем с тировете, които преминават, защото те не могат да избират дали да престояват или не на този паркинг там. Същото нещо се случва вече и на Русе.

Очевидно, когато едни и същи хора се появяват на сходни места, явно има сходни интереси, които те преследват чисто икономически или пък други интереси. Така или иначе моделът "Капитан Андреево" работи успешно и ние виждаме сериозни заявки за неговото мултиплициране, и МВР, и прокуратурата би следвало да проверят какво се случва и защо по този начин. Все пак, надявам се този път, когато виждаме, че този модел се повтаря, да бъде по-сериозна реакцията на институциите."

Медиите пак мъчат

"За това разследване още никоя от големите телевизии не ни е поканила, за да го представим. Но за "Осемте джуджета" им трябваха около три години... Нека им дадем малко време, може би когато излязат всички епизоди от разследването, все пак ще ни поканят да говорим за него. Нещата в България бавно се случват. Интересно е, че все още не се обръща внимание на следващото ни разследване, след "Осемте джуджета", в което представихме – как се случват схемите, в "Осемте джуджета" – как се провеждат разговорите за тези схеми, хората, които посредничат, поведението им и връзките им. Така схемите за корупционно влияние нито се разследват от институциите, нито се огласяват от големите телевизии в публичното пространство.

Снимка – стоп-кадър TV1

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е..

публикувано на 27.04.24 в 12:03

Село Жеравна – забележителния архитектурен паметник

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина, на двайсетина километра от областния център Сливен и на около 6 км от общинския си център Котел. Някога на място на днешното село е имало старо тракийско селище. За произхода на името Жеравна съществуват няколко версии: едната е, че идва от името на птицата жерав, а другата – от..

публикувано на 27.04.24 в 09:35

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20