Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завърши XIII международна конференция "Проблеми на устната комуникация"

Снимка: @ff.vtu

Проявата се организира от Катедрата по съвременен български език на Великотърновския университет. Започва през 1990 г. като сесия по проблемите на българската разговорна реч. Тази година в конференцията се включиха учени от 6 страни с доклади и дискусии за всекидневното общуване, езика на медиите и различни аспекти на устната комуникация. Специално внимание беше отделено на преподаването на устния български език като чужд.

В предаването "За думите" проф. Мария Илиева, ръководителка на Катедрата по съвременен български език, открои някои от забележимите тенденции в устната реч, привлекли вниманието на учените.

"Оказа се, че технологичната революция от последното десетилетие най-вече промени основно комуникацията и започна да се говори за една "втора устност" или така наречената "писмена разговорна реч", но в езика на дигиталните медии и в интернет пространството всъщност се получава една нова среда за тази устна комуникация. От една страна се ползват класическите средства на писмената реч, но заедно с това тези средства се опитват да се приспособят към устното изразяване и да записват тази устна реч и това е страхотно предизвикателство за всички изследователи…

Освен това един много съществен проблем, който засяга не само устната комуникация, но и писмената, това е езиковата интернационализация, която прониква много интензивно в езика на младото поколение, на тийнейджърите, и затова го приписваме към устната реч, защото то се появява като акцент в устната реч и едва впоследствие евентуално се настанява или не се настанява и в писмената реч."

Чуйте интервюто в звуковия файл


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Дворецки и Цвета Николова

С Владимир Дворецки "Назад-напред" в света на Кевин Айърланд

"Ако потърсите в интернет стихотворения на Христо Ботев на английски, най-вероятно ще попаднете на негови творби, преведени от Кевин Айърланд". Така известният журналист и преводач Владимир Дворецки започва представянето на мемоарната книга "Назад - напред" на уважавания новозеландски литератор Кевин Айърланд, за когото малко се знае в България. А..

публикувано на 12.06.24 в 14:13

Големите надежди…

Под това мото премина разговорът ни с участниците в Националния симпозиум по урология. Наш екип беше в Сандански, където традиционно се събират специалистите, за да обсъдят най-важните промени и новости в урологията. В ефира на седмичното издание на програма "Христо Ботев" първи се включи доц. Владислав Младенов. Лекар от средното поколение, но с..

публикувано на 11.06.24 в 16:30

Шавуот – празник на Тората

В празничния календар на всеки народ има специални дни, в които се отдава почит на Духовната му връзка с Бог. За еврейския народ това e Шавуот – денят, в който Бог чрез Мойсей му дава Тората. Това се случва 7 седмици след Спасението от робството в Египет. Отбелязва се на 50-ия ден след Песах и както традицията повелява, настъпва вечерта след..

публикувано на 11.06.24 в 15:39

"Медиен език и стил" на проф. Андреана Ефтимова 10 години по-късно

Новото допълнено и преработено издание на учебника с подзаглавие "Теория и съвременни практики" включва опита от още 10 години преподавателска практика във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет, нови примери и явления от реалната журналистическа реч. Що се отнася до езиковата подготовка на студентите, проф...

публикувано на 11.06.24 в 13:25

В Япония елени и сърни преяждат с бисквити и слушат Бетовен

Всички са чели или поне виждали снимки на елени и сърни, които ядат от ръцете на възторжени туристи в старата японска столица Нара. Но тя далеч не е само място, където се разхождат свободно грациозните животинки, ами си е съвсем истински град с училища, болници, магазини и население от 350 хиляди души. Храмът Кашихара Джингу се смята за мястото,..

публикувано на 11.06.24 в 09:05