Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлозар Желев: Книгите са най-голямото пътуване в живота ми

Светлозар Желев
Снимка: Орлин Огнянов

"Винаги съм бил бохем. То е част от ДНК-то ми, защото баща ми винаги се е шегувал, че съм отраснал по кръчмите. Майка ми и баща ми също бяха бохеми", казва Светлозар Желев. Той е човек, който повече от 25 години се занимава професионално с книги. Но също така е и историк, издател, журналист, директор на Националния център за книгата в НДК, автор на сборници, въобще – човек с усет към езика и писането. 

Може би именно заради това той представя себе си по този начин необикновен начин – казва, че е "пристрастèн към книгите, музиката, приятелите, пътуването, към промяната, различността, пресичането на граници, към красотата, жените, удоволствията, емпатията, човечността, добротата, справедливостта, към истината, прямотата, искреността, обичта, към прегръдките, целувката, докосването, към лекотата на битието, мечтите, уважението, към историята, фантастиката, реалността, ежедневните малки радости, към погледа на човек, който ме обича и цени, към ръката на приятел, подадена в нужда, към зимата, пролетта, есента и лятото, към спомените от миналото и възможното бъдеще, към морето, към островите, към фаровете, към планините, към луната и слънцето, към звездите и облаците, към синьото и черното, към откривателството, към мъдростта в думите, към бавното живеене и бързата реализация, към всеки нов ден и всяка споделена нощ, към живота и смъртта".

Светлозар Желев с новия сборник И добавя към това безкрайно изречение с нещата, които обича, че е не е спирал да чете вече 42 години. Впрочем това негово необичайно представяне можем да видим върху няколко сборника, публикувани през последните години. И понеже Светлозар Желев е движещата сила, която стои зад антологиите "За бавното живеене и насладата от живота“, "Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали“, "България за напреднали“, "Опитай това“, започваме този разговор с въпроса дали човек се ражда с тази нагласа – да се наслаждава на живота, или това отношение се възпитава.

"Разбира се, през тези повече от 25 години, в които се занимавам професионално с книги – първоначално като книжар на площад "Славейков“, после като издател, и сега като популяризатор на българската литература, това със сигурност е най-голямото пътуване в живота ми. И то ми позволи да остана същия бохем. Вероятно и затова понякога се шегувам, че съм посветил на българската литература два бели дроба и един черен", усмихва се Светлозар Желев. С него продължаваме да говорим за насладата от живота, за бавното пътуване, за книгите и за, разбира се, за неговия сборник "България за напреднали".

Чуйте разговора на Оля Стоянова със Светлозар Желев.




Снимки –  личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Гетова и Биляна Тодорова

Поезия за Севера

Две млади момичета решават да създадат фондацията "Литература над нулата". Това са Мария Гетова и Биляна Тодорова. Идеята да пътуват до различни по-малки градове в България са нарекли "Поезия за Севера". Искат там да говорят за поезия, да опознаят града и да се запознаят с нови хора, както и разбира се да представят дебютните си книги –..

публикувано на 06.05.24 в 08:24
Момент от спектакъла

Ключове към съвременното сценично изкуство

Концептуално и необвързано с конкретна художествена форма, съвременното сценично изкуство преобразява класическите пиеси и чете за първи път новите текстове, които ловят вибрациите на времето, преодолявайки ограниченията на видимата реалност. Сред заглавията в софийския афиш има и нови, написани през последните няколко години пиеси, които с..

публикувано на 05.05.24 в 09:06

Вярата и любовта в основата на иконописното изкуство

От 15 юни до 18 август българският художник Диан Костов внася съвременен поглед към   иконописната традиция с изложбата "Кръстопът — цената на избора" в Националната базилика на Светото сърце в Брюксел, най-голямата църква в света в стил Ар деко. Изложбата представя над 70 творби и е вдъхновена от търсенето на духовността в съвремието като..

публикувано на 05.05.24 в 08:38

"Вълшебната завеса" се вдига на 7 май в Търговище

Броени дни остават до началото на традиционния Международен фестивал на спектакли за деца "Вълшебната завеса". Двадесет и третото му издание ще бъде тържествено открито на 7 май от 10 часа с "Вълшебният меч" – авторски площаден спектакъл на Мим формация "Жар театър". Представлението ще се играе на площада пред Драматичния театър в Търговище, който е..

публикувано на 05.05.24 в 08:07
Славко Матанович, Емил Янев и Ели Кордева

Биоенергията на душата и свободата на духа

В своя великденски епизод 543 "Трамвай по желание" отново среща своята публика с прославената народната певица Ели Кордева и хърватския учител, лечител биоенерготерапевт и артист на духовните науки Славко Матанович. Двете артистични личности са свързани дълбоко в годините, но сега ги обединява забележителна мисия, която ще въздигне духа в Пиринския..

публикувано на 04.05.24 в 17:55