Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Туарегският Джими Хендрикс" Бомбино с концерт в София

8 ноември 2023 – 21:00ч. – клуб *Mixtape 5* (бул. "България“ 1, подлез "Галерия“)

| Интервю

„Не виждам китарата като пушка, а като чук, с който да съградя дом за туарегския народ“ – Омара „Бомбино“ Моктар

Чували ли сте за „туарегския Джими Хендрикс“ от Агадез, Нигер?

На 8 ноември (сряда) ще имате възможност да го слушате с групата му за първи път в София благодарение на железния тандем „Аларма Пънк Джаз“ / Wrong Fest.

Омара Бомбино Моктар (на тамашек, езика на туарегите -ⴱⵓⵎⴱⵉⵏⵓ) е роден през 1980 в Тидене, на 80 км от Агадез, центъра на туарегската цивилизация в Нигер. С избухването на Туарегското въстание (в различни части на Мали и Нигер с цел отвоюване на автономия) през 1990 семейството му бяга в Алжир. Електрическата китара открива в тинейджърските си години в Алжир и Либия, учейки се (заедно с други туарегски момчета, негови проятели) от видеозаписи на Джими Хендрикс и Марк Нопфлър. През 1997 се завръща в Агадез. Само десетилетие по-късно за първи път бива издадена негова музика под името Group Bombino - в концертния албум „Guitars From Agadez, Vol.2 на сиатълския лейбъл Subleme Frequencies. Точно тогава обаче, през 2007, избухват нови туарегски бунтове в Нигер, на които държавата отговаря със серия от брутални репресии. Електрическата китара бива забранена за туарегската общност, тъй като централната власт вижда в нея символ на бунта. Двама от тогавашните членове на групата на Бомбино са екзекутирани, а той самият успява да се спаси в Буркина Фасо.

Tам се присъединява към групата Tidawt, също изгнаници от Нигер, с които е поканен за първи път и в САЩ като част от фестивал, посветен на туарегската култура. Американският саксофонист Тим Райс пък го кани за специален проект, посветен на музиката на „Ролинг Стоунс“, като накрая Бомбино свири заедно с Кийт Ричардс и Чарли Уотс в една от песните.

В Буркина Фасо Бомбино среща филмовия продуцент Рон Уаймън, който му помага да направи добри записи на музиката си. През 2010г., след утихването на конфликта и помирението между враждуващите страни, той се завръща в Нигер, където изнася концерт в пустинята пред над хиляда души, документиран във филма „Agadez, the Music and the Rebellion“ (можете да видите записи тук: https://www.youtube.com/watch?v=fzWBow0OAeA ). А възходът продължава... И от другата страна на Атлантика.

Дан Ауербах от The Black Keys продуцира албума му Nomad (2013), издаден от Nonesuch Records. Междувременно военното напрежение в северната част на Мали ескалира и пътищата на Бомбино и на Tinariwen (най-известната туарегска група в света, доайените на т.нар. „пустинен блус“) се пресичат за поредица от концерти в Париж, с които те обръщат вниманието на света към проблемите на туарегите в Северна Африка.

Следва американско турне, съвместни концерти с Робърт Плант, Гогол Борделои Амаду & Мариам, участия в лайв сешън форматите на KEXP иTiny Desk, a шестият студиен албум на Бомбино – Deran (2018), записан в студио, собственост на краля на Мароко – е номиниран за Грами в секцията „Най-добър уълрд мюзик албум“.

В София Бомбино идва в класическо афро-Джими Хендрикс трио– с музикантите си Кори Уилхелм (барабани и калабаш, САЩ) и Юба Диа (бас, Мавритания) и с музиката от най-новия си албум Sahel (2023). Концертът ще е както празник, честващ туарегския рокендрол и въобще туарегската култура, така и начин и ние, организаорите, да заявим подкрепата си за всички невинни хора, които в момента преживяват поредния преврат и ескалиране на насилието в Нигер.

*****БИЛЕТИ от 40 лв има в EpayGo:https://epaygo.bg/2669025427и на касите на EasyPay!

*****Следете събитието въвФейсбук: https://www.facebook.com/events/1377984473132162

Вратите на клуб *Mixtape 5* отварят за публика в 20:00ч., а началото на концерта ще е в 21:00ч. Преди и след него в клуба ще звучи тематична музика – трайбъл рокендрол и психеделик блус от Африка, Азия, Близкия Изток и Далечния Север – селекция на „Аларма Пънк Джаз“ и Wrong Fest.

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ:

https://www.bombinomusic.com

https://bombino.bandcamp.com/music

https://www.facebook.com/bombino.official

https://www.facebook.com/alarmafest

https://www.facebook.com/TheWrongFest

ВИДЕО в YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=2-Rb-YB5opk(Live @ KEXP)

https://www.youtube.com/watch?v=pvEV819fxI8(Aitma от новия албум Sahel)

https://www.youtube.com/watch?v=j6JeI-poy6I (Live @ Afro-Pfingsten Festival)







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Една забравена епоха

Десетилетия назад столичани са прекарвали вечерите си пред екраните на "Глория палас", "Роял", "Европа палас”, "Славянска беседа", "Сердика", "Македония" и много други. Днес това е забравена епоха, и от сградите на тези някогашни култови културни средища не е останало почти нищо. На "Изчезналите кина на София" е посветено предаването с гости..

публикувано на 29.04.24 в 12:40
Литературен клуб „Касталия“

Само мащабният мечтател може да постигне много

Екипът на детските предавания на програма "Христо Ботев" гостува в морската столица Варна, за да се "докосне" до "Касталия" и до детското вдъхновение. От години децата от литературния клуб към Общинския детски комплекс в града участват в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри" на Българското национално радио. Много от тях са..

обновено на 29.04.24 в 11:55
Иво Гочев и Антон Митов (от ляво надясно)

Антон Митов представя: Иво Гочев от Big Mama Scandal

Иво Гочев е основател, текстописец, композитор и фронтмен на създадената в началото на 90-те години рок група Big Mama Scandal. А бандата става първата българска рок група, излъчена по музикалния канал МТВ. Какво е общото между Том и Джери и Big Mama Scandal – умно, логично и почти научно сравнение на Антон Митов. За участието на групата в..

публикувано на 29.04.24 в 11:36

"Под езика: част втора" – моментната снимка на настоящето ни

Въображението трябва непрекъснато да бъде смущавано, смята художникът и калиграф Дамян Дамянов. За да ни напомни, че именно въображението е това, което ни отличава като разумен вид, през 2016 година той започва графичен и социален експеримент, който вече има продължение. "Под езика: част втора" изследва и трансформира познатите ни букви в своеобразни..

публикувано на 29.04.24 в 09:40

Уъркшопът "My inner dance" отключва вътрешния ни свят през танца

Хората танцуват от зората на човечеството. Танцът е универсален език, който създава една общност отвъд политическите, етнически и културни бариери. През 1982 година Международният танцов институт обявява датата 29 април за Световен ден на танца. В "Нашият ден" разговаряме с Ина Георгиева  за уъркшопа "My inner dance" . Уъркшопът е насочен към..

публикувано на 29.04.24 в 09:18