Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 515

Опус за пиано и четири ръце

| Интервю
Михаил Гърков, Емил Янев и Орлин Димитров (от ляво надясно)
Снимка: Ани Маринова

В епизод 515 "Трамвай по желание" среща своята публика с двама успели и живеещи зад граница българи, оставящи ярка следа в българската култура – Орлин Димитров и Михаил Гърков.

Орлин Димитров е музикант, композитор, диригент, пианист, импресарио. В световната столица на хармонията – Виена, той управлява преуспяваща музикална къща, която е работила със светила като Николай Гяуров, Александрина Милчева, Елтън Джон, Пол Макартни, Брус Спрингстийн, Стинг, Джон Лорд.

Михаил Гърков работи в света на цифрите и ръководи просперираща счетоводна компания в световния финансов център Лондон.

Нещата, които събират двамата българи, са музиката, изкуствата, философията, вярата, Библията, филантропията, родолюбието.

Благодарение на тяхната инициатива, лични усилия и средства през 2021 г. бе преиздаден първият превод на Светото писание – познатата като Славейкова библия, отпечатана през 1871 г. в Цариград. 150-годишнината бе белязана с цяла серия от събития в България и на различни места в Европа.

Качествата си на клавирен виртуоз Орлин демонстрира главно с формацията си "Quattro Piano", която изпълнява велики музикални произведения в диапазона от Бах до "Бийтълс". За софийската публика той отново представи един неописуем концерт за 4 пиана и перкусия, заедно със Симфониета Видин в "Театро отсам канала". Изпълнители са Лора Уотсън, Мария Деливичева, Ендрю Уотсън, Ивайло Деливичев, Орлин Димитров.

"Културата, – разсъждава Димитров, – е продукт на модерни географски, социални и материални фактори. А отраженията им в музиката са класиката, барокът, романтиката, импресионизмът, експресионизмът, а в по-нови времена джазът, рокът, блусът, хевиметълът, техното."

Но най-интересно от всичко е, че Орлин и Мишо знаят телефонния номер на Бог. Ако искате да го научите и да побеседвате със Създателя, слушайте епизод 515 на "Трамвай по желание".

Чуйте целия разговор в звуковия файл. 


Снимка – Ани Маринова

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бронзов бюст на Ставри Калинов. Автор: Георги Чапкънов

Мощни естетически послания в картините и скулптурите на Ставри Калинов

В навечерието на Великден "Арт Клуб Дипломат" и галерия "Средец" откриха изложба с непоказвани творби в памет на големия художник и скулптор Ставри Калинов (1944 - 2023). Тя ще бъде отворена за посетители до 23 май в галерия "Средец" на Министерството на културата . "Ставри е вечен двигател в изкуството – естетически перпетуум мобиле!" – казва за..

публикувано на 07.05.24 в 17:21

Уникална книга за обредното богоугодие на малката домашна църква

"Господ няма да ми се сърди" – това заглавие е избрал за най-новата си книга дългогодишнният журналист и изследовател на обредния български фолклор Серги Гьошев. И както пише Румен Леонидов:  "Гьошев е смирил в едно цяло традиционната църковна подозрителност към народните лечителки с разкриването на молитвените им тайни и съпричастия. И в това небесно..

публикувано на 07.05.24 в 16:46

Войната в спомените на Георги и Владимир Вазови

Изданието "Братята генерали разказват" събира спомените на Георги и Владимир Вазови, които дават много лично усещане за големи събития от нашата история. Двамата военни достигат до генералски чин, ръководят някои от най-значимите военни операции на България по врече на войните за национално обединение (1912-1918). "Трудно е да говорим за цялата..

публикувано на 07.05.24 в 13:43

Културна вълна залива Бургас през летния сезон

"Бургас е магия и кауза", казва в "Нашият ден" директорът на Регионалната библиотека "Пейо Яворов" и Центъра за съвременно изкуство – Яна Кършийска . Предстоящото бургаско лято, изпълнено с изкуство и култура, потвърждава тези думи. Кършийска споделя, че съвместно с Община Бургас в Регионалната библиотека и културен център предстоят много..

публикувано на 07.05.24 в 10:13
Мария Гетова и Биляна Тодорова

Поезия за Севера

Две млади момичета решават да създадат фондацията "Литература над нулата". Това са Мария Гетова и Биляна Тодорова. Идеята да пътуват до различни по-малки градове в България са нарекли "Поезия за Севера". Искат там да говорят за поезия, да опознаят града и да се запознаят с нови хора, както и разбира се да представят дебютните си книги –..

публикувано на 06.05.24 в 08:24