Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ирена Илиева

Кои са общите проблеми на борбата срещу домашното насилие в Европа?

Реформата на защитата от домашно насилие е темата на предстоящата на 22 ноември приложно-научна конференция в БАН

Проф. Ирена Илиева (вдясно) и водещата Анелия Торошанова
Снимка: БНР

Реформата на защитата от домашно насилие е темата на предстоящата на 22 ноември приложно-научна конференция в зала "Проф. Маринов" на Българската академия на науките.

Кои са общите проблеми на борбата срещу домашното насилие в Европа, както и акцентите на научно-приложната конференция, организирана от Института за държавата и правото при БАН, разяснява в "Законът и Темида" проф. Ирена Илиева – директор на Института и дългогодишен консултант на "Законът и Темида":

"Идеята за такова събитие е стара и първоначално мислехме да направим само кръгла маса, но след т.нар. "Казус Дебора" в Стара Загора решихме да разширим идеята и тя прерасна в тази научно-приложна конференция. Интересът е голям – голям брой участници и разнообразие от доклади. 

Конференцията е структурирана в две части – домашното насилие и насилието, основано на пола; и практически проблеми при реализиране на правната защита от домашно насилие

Получи се изключително интердисциплинарно. Освен основните участници от Института за държавата и правото, имаме доклади от Департамент "Право" на НБУ, от СУ "Св. Кл. Охридски". Интердисциплинарността се проявява в представители от Института за икономически изследвания, от Института по философия и социология, от Института за изследване на човека и населението, също от неправителствения сектор и практикуващи юристи. Получи се прекрасно съчетаване на теория и практика."

Някои общи проблеми на борбата с домашното насилие в Европа е темата на проф. Ирена Илиева. 

"След конференцията ще бъдат публикувани докладите. Аз ще се опитам да концентрирам проблемите, неслучайно съм описала в Европа, а не в ЕС, защото домашното насилие е общ проблем на Стария континент и по цял свят, който беше засилен от пандемията. Пандемията от Covid-19 изостри нещо, което преди това е било скрито под повърхността, жертвите не са се оплаквали. Хиляди хора излязоха на протести по улиците да кажат "Не на насилието, водещо до смърт".

Друг общ проблем, на пръв поглед незасягащ България, е инкриминирането на изнасилванията и при какви обстоятелства това е записано в наказателните кодекси на европейските страни. Това е друг сериозен проблем. Само 14 държави членки на ЕС дефинират изрично изнасилването като базирано върху несъгласие за половия акт."

Чуйте целия разговор от звуковия файл.

Снимка – БНР


По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росен Гацин

Росен Гацин: С ателието по родословие ще предизвикам младите

Кодовете на идентичност са основата на генеалогията, наука, която се занимава с родословията, с произхода на човека, с родословните връзки, с наименованията на различните членове на фамилията и точно родословието и фамилните връзки. Кодовете на идентичност ни отличават като индивиди и като хора, заяви в предаването "Следобед за любопитните" гл...

публикувано на 17.05.24 в 13:34
доц. Мирослава Жипонова

Ден на очарованието на растенията

На 17-и май Биологическият факултет на СУ "Св. Климент Охридски" организира Ден на очарованието на растенията. Денят на очарованието на растенията е международна инициатива, която започва през 2012 г. и придобива все по-голямо световно признание. Организира се през две години и през 2022 г. са организирани над 800 събития, проведени в повече от 50..

публикувано на 17.05.24 в 07:50
„Обсадата на Севастопол“, картина на Франц Рубо

Кримската война: причини, събития, последици

На 17 май 1853 г. Диванът на Високата порта отхвърля ултиматума на Руската империя, поставен ѝ от специалния пратеник на Николай I княз Александър Меншиков. Причината е, че една от точките в документа се явява пряка намеса в дейността на османското правителство: Санкт Петербург иска да покровителства и дори да ръководи духовния живот на..

публикувано на 16.05.24 в 15:50

Между проблемите и решенията в здравеопазването у нас и по света

Така обобщихме разностранните теми, обсъждани по време на международната конференция с участието на лекари от Югоизточна Европа. В преките включвания от събитието поставихме акценти върху изготвения здравен анализ и коментар на обществените нагласи. Автор на тази част от дискусията, която коментирахме в студиото, бе проф. Андрей Кехайов, президент на..

публикувано на 15.05.24 в 14:35

Директивата на Съвета на ЕС за борба с насилието над жени и деца

На 8 май Съветът на ЕС прие Директива за борба с насилието над жени и деца . Причината е разрастването на проблема през последните години. П рез 2023 г. над 20 жени са убити от мъже в България, а регистрираните случаи на домашно насилие срещу жени са 1359. Повтарям: регистрираните! Колко са в действителност – едва ли някой има представа. И..

публикувано на 14.05.24 в 13:25