Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рикардо Шайи открива сезона на Миланската Скала с "Дон Карлос" на Верди

Един от шедьоврите на Джузепе Верди "Дон Карлос" се завръща в Миланската Скала в голяма нова постановка. Тя се отличава с красота, пищност и изящество, в които историческата правдивост съчетана с роматична жизненост и реалистична емоционалност надхвърля рамките на конкретната епоха. Сценография, костюми и режисура предлагат многофункционалност на сценичното пространство, едновременно обслужващо масовите сцени, но и с интересни решения за интимност и изолация, които подчертават трагизма на събитията.


Диригентът Рикардо Шайи и режисьорът Луис Паскуал избират преработената версия в четири действия писана за Милано, 1884. Верди постига концентрираност на драмата, в която политическият фактор, представен чрез фигурата на Филип II, надделява над сантименталността на героите на Карлос и Елизабета. "Съкращенията", пише той, "не развалят музикалната драма, напротив, като я съкращават, те я правят по-жива".


Интригуващ е изпълнителският състав. Изявените солисти, които се превъплъщават в основните герои и чиито гласове ще слушаме са Франческо Мели като Дон Карлос, Анна Нетребко като Елизабет ди Валоа, Микеле Пертузи като Филип II, Елина Гаранча като Принцеса Еболи, Лука Салси като Маркиз Поза и Джонгмин Парк като Великия инквизитор. Заедно с хора и оркестъра на Миланската Скала, ръководени от своя музикален директор Рикардо Шайи.

Откриването на сезона на Миланската Скала излъчваме директно по програма "Христо Ботев" на 7 декември 2023 г. от 18.55 часа.

Снимки: Brescia e Amisano / Teatro alla Scala

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гала на българската култура и музика във Виена

По повод най-светлия български празник – Деня на светите братя Кирил и Методий, пианистката Донка Ангъчева, заедно с австрийска цигуларка Лидия Байч, организират бляскав Гала концерт, за да почетат българския принос към европейската музикална сцена и култура. Концертът ще се състои на 25 май, от 19.30 часа, в зала "Брамс" на Музикферайн, а..

публикувано на 13.05.24 в 16:25

Златомир Фунг: Музиката е толкова безкрайна, че ако си любопитен, винаги има какво да научиш

Едва на 24 години Златомир Фунг продължава да удивява публиката с безграничната си виртуозност и изключителна чувствителност. Като резидентен артист с Кралския филхармоничен оркестър през сезон 2023/24 Фунг се подвизава в Cadogan Hall в Лондон и обикаля Обединеното кралство с оркестъра. Акцентите в Северна Америка и Азия включват дебюта на Фунг с..

публикувано на 12.05.24 в 16:55
Борис Христов в ролята на Борис Годунов

Фестивал "Гласът на Борис Христов" представя изкуството на изключителния певец

Общество "Борис Христов" ще представи в две различни локации Аулата на Софийски университет и Руски културно-информационен център в периода 13 май - 18 май шест последователни прожекции, които обхващат изкуството на изключителния певец Борис Христов в областта на операта, месата и камерната песен. Ще бъдат представени над 191 аудио и видео записи от..

публикувано на 11.05.24 в 18:35

Директно от Ню Йорк – шедьовърът на Пучини "Мадам Бътерфлай"

Пролетните изпълнения на "Мадам Бътерфлай" на Пучини събират сопраното Асмик Григорян и тенора Джонатан Тетелман, двама вълнуващи певци, които правят големи дебюти на сцената на Метрополитън този сезон. Възхвалявана като "един от най-яростните драматични таланти" от The New York Times, литовското сопрано Асмик Григорян пристига в Метрополитън този месец..

публикувано на 11.05.24 в 08:05
Мила Павлова и Аделина Александрова с студиото на програма „Христо Ботев“

Мила Павлова: Обичам да ми е интересно!

"Желязна ръка в кадифена ръкавица" – това е за мен Мила Павлова, която с изненадващи за привидната си крехкост сила и енергия успява да движи паралелно два елитни фестивала и дейността на един духов квинтет. Мила е идеен вдъхновител, организатор и артистичен директор на "Дни на музиката в Балабановата къща" – един "бутиков" пловдивски фестивал, който..

публикувано на 10.05.24 в 12:15