Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят в малкия град – Музеен комплекс Берковица

12
Чешма Малинарка

Музейният комплекс в град Берковица е с №34 от списъка със 100-те национални туристически обекта. И основните три музея, които съставляват комплекса, привличат многобройни посетители със своите интересни експозиции и история – Етнографски музей, Къща-музей "Иван Вазов" и Градска художествена галерия "Отец Паисий", а от 2019 г. към комплекса се присъединява и Културен център "Йордан Радичков", чиято основна дейност е свързана с работата с деца. Той е и своеобразен център за творчество и изкуство. Музейният комплекс е създаден през месец септември 2012 г., с решение на Общинския съвет на Берковица.

Станислава Витанова в студиото на програма „Христо Ботев“
През месец декември, тази година, екипът на комплекса спечели финансиране с проект "Осъвременяване на част от музейния реквизит в постоянните експозиции на обектите на Музеен комплекс - Берковица" по обявена конкурсна сесия Тема 2: "Дейности по представяне на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии" на Министерство на културата. С предоставените средства е предвидено да се закупят: музейни витрини, подиуми и манекени, рамкиране на картини от постоянната експозиция на ГХГ "Отец Паисий", оборудване със системи за окачване на картини и акварели в цялата експозиция на галерията, осигуряване на по-добро осветление в залите на трите обекта на комплекса, с нови енергоспестяващи осветителни тела и др. Водещ партньор по изпълнението на проекта е Община Берковица.

Икони от експозицията на ГХГ
Къщата-музей "Иван Вазов" е открита през 1957 г. През 1964 г. къщата е обявена за архитектурен паметник на културата от национално значение. Експозицията в музея представя творчески път на Иван Вазов, като най-голямо внимание е отделено на берковския му период. В тази къща в Берковица той написва стихотворенията "На Ком", "Малини", поемата "Грамада", повестта "Митрофан и Дормидолски"…

Етнографският музей в Берковица представя бита и обичаите на местното население. Изложени са предмети на художествените занаяти и богата колекция от тъкани, облекла, накити, предмети на домашния бит, както и нагледна информация за традиционни народни празници и обичаи.

Къща-музей „Иван Вазов“
Градската художествена галерия "Отец Паисий" е разположена в сградата на старото класно училище "Отец Паисий", построено през 1870 г., в непосредствена близост до съборната църква "Св. Николай Чудотворец”. През 1980 година, след реконструкция на училищната сграда, е открита новата експозиция на галерията. Повече от 1500 произведения на изобразителното изкуство се съхраняват във нейните фондове - живопис, скулптура, графика, карикатура, приложно изкуство и възрожденска живопис – икони. ГХГ – Берковица е една от най-старите галерии в Северозападна България.

В предаването гостува Станислава Витанова – и. д. директор на Музеен комплекс - Берковица, която разказа интересни факти за дейността на музея и за неговите експозиции.

Снимки: Музеен комплекс - Берковица, Божидар Любенов
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празникът на Веско Велев

Художникът Веско Велев, изключително разпознаваем автор, представя самостоятелната си изложба в галерия "Българи". Експозицията се нарича "Празникът", с препратка към християнските празници и включва живопис, скулптура и керамика. Веско Велев създава своите произведения в естествена среда – природата на Кърнаре и Дълбок Дол. Те са естественото..

публикувано на 01.05.24 в 16:16

Обявиха номинациите за Аскеер

На 24-ти май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост за 33-ти път ще бъдат връчени почетните награди от артисти за артисти на фондация "Аскеер" в театър "Българска армия". Всички номинирани представления са имали премиери в периода от 1 април 2023 г. до 31 март 2024 г. Церемонията по връчването на наградите е съпроводена и..

публикувано на 01.05.24 в 15:53
Момчил Карамитев (вляво) и Емил Янев

Апостолът на Доброто

В епизод 541 "Трамвай по желание" отново се насочва към личността на големия актьор Апостол Карамитев. Повод този път е новоиздадената книга "Рицарят на Доброто", с автори Олга Маркова и Момчил Карамитев. "Апостол Карамитев е име, което всеки българин знае. Невероятен актьор, харизматична личност, гражданин на света или просто добър човек, той..

публикувано на 01.05.24 в 11:15

Венцислав Занков с Тренировки "Изходи:- упражнения 2024"

В Hostgallery - София се открива самостоятелната изложба на Венцислав Занков "Тренировки "Изходи:- упражнения 2024". Експозицията е неочакван завой и изход от традиционните за Венцислав Занков през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, както и опит за намеса и коментар на "социалното". С най-новата си..

публикувано на 01.05.24 в 10:07

Интерпретация чрез светлинно изкуство

С какво ще изненада публиката третото издание на един от най-впечатляващите европейски фестивали на светлините – Lunar? Фестивалът Lunar ще се проведе между 9 май и 12 май 2024 г. в София . Над 20 артисти от цял свят ще разкажат истории, които провокират въображението и изненадат публиката чрез своите вълнуващи 3D мапинг проекции и светлинни..

публикувано на 01.05.24 в 09:05