Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 дни от кървавия 7 октомври 2023-та

Гон Сусана: "Хамас" откри война срещу човечеството

Какво разказват очевидците?

Гон Сусана
Снимка: Мони Франсес

Сто дни се навършиха  от 7 октомври 2023 година, когато терористите на "Хамас" навлязоха на територията на Южен Израел и жестоко убиха повече от 1200 цивилни граждани. Ужасът от този ден отеква и до днес, когато все още е неизвестна съдбата на 130-те заложници, между които и малки деца. Гон Сусана е бивш офицер от елитен сухопътен батальон, загубил окото си по време на операция в Ивицата Газа през 2014 година. Той е родом от кибуц Кфар Аза, един от тежко пострадалите по време на нападението кибуци. Чуйте разказа му на очевидец и на участник в битката. Преводът от иврит е на Николай Гълъбов.

"Хамас" ни изненада

"Започна с брутална атака срещу нас, атака без никакво обяснение. Много страшна атака. Аз бях у дома с жена ми и нашето бебе и към 6.30 започна много силен ракетен обстрел. Много бързо разбрах, че това е различна ситуация и излязох навън и веднага срещу мен застанаха терористи. Аз имам личното оръжие, с което излязох, и това, което видях, и това, което се случи в Кфар Аза – това са страшни неща. Терористите изнасилиха жени, убиха жени и деца, отвлякоха  жени и деца, убиха хора. Всичко това нещо бе направено в Кфар Аза. Стотици терористи влязоха на територията на нашия кибуц. 63 човека загубихме в престрелки, в тази борба с терористите, и 19 човека бяха отвлечени от нашия кибуц в Газа."

Как да опазиш семейството си

"Имахме голям късмет. Излязох навън, започнах да стрелям срещу терористите, но много бързо разбрах, че нямаме големи шансове да успеем, защото те бяха много и единственото ни спасение беше да чакаме армията да дойде. Жена ми и детето ми бяха 32 часа в скривалището, като през цялото време те чуваха стрелбите, шумът, който идваше отвън, а аз се опитвах да помогна и да спася съседите си, моите съкибуцници и се опитвахме по някакъв начин да се противопоставя на терористите, докато армията дойде в Кфар Аза и ни помогне. Няма логично обяснение защо точно терористите не влязоха в нашата къща, може би защото аз веднага открих огън срещу тях и водих престрелка  и те не влязоха, но в този ден се случиха страшни неща."

Лицето на терористите

"Това, което сега се казва, е, че атаката е била на три етапа. Първият етап е включвал специалните части на "Хамас" в ранните часове на деня, в които влизат добре екипирани и военизирани терористи, втората вълна е била към 9.30-10.30 с терористи на друго ниво, и третата вълна – по обедно време, са този тип хора отвсякъде, фалангата, и те са част от онези, които направиха едни от най-големите безчинства – те изнасилваха, те палеха, те крадяха и те убиваха безразборно."

Кфар Аза и неговите страшни истории

"Имам добър приятел, който е известен филмов режисьор. Женен е и имат едномесечна дъщеря Шая. Видяхшестима терористи да заграждат къщата му, хвърлиха 3 гранати вътре в къщата, с тялото си моят приятел Яв спря вълната и гранатите, за да спаси семейството си, с тялото си застана срещу терористите, през това време съпругата му, с едномесечното бебе, успя да избяга. Просто никой не можа да разбере как тя успя да се спаси и 27 часа без храна да оцелее с бебето.

Ще разкажа още една история. Тежка история. Семейство с деца на 4 месеца и на три години. Терористите влязоха в тяхната къща и се опитаха да влязат в скривалището, стреляха с RPG, сложиха и взрив, но не успяха да влязат в него. През цялото време си точеха ножовете и крещяха, че те са следващите поред. Те запалиха  къщата. Къщата горя над 14 часа, но за наше щастие тези хора успяха да оцелеят. Имам още стотици такива истории. Всяка история е по-страшна от другата."

Сега накъде?

"Ние сме бежанци в нашата страна. Нашата къща е почти разрушена и живеем на хотел. Не знаем докога. Според нас това ще отнеме дълго време, преди да се върнем в дома си. "Хамас" дойде да изнасилва, да убива, да отвлича… Аз мисля, че "Хамас" откри война срещу човечеството и мисля, че това, което се случва, е проблем на целия свят."

Тишината и мирът

"На нас ни омръзна, стига вече да се борим и да се бием. Надявахме се, вярвахме, че нашето поколение вече няма да води войни. Тъй като 75 години ние виждаме, че Държавата Израел все още трябва да се бори за съществуването си, за оцеляването си и това нещо не може да продължава. Ако тук, в София, ви обстрелват с ракети непрестанно, как щяхте да живеете? Искаме мир и тишина, и всички наши заложници да се приберат вкъщи."

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – Мони Франсес

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
майстор Момчил Дуканов

Дърво с характер

Работата с дърво възпитава и дисциплинира ума, ръцете, чувството за естетика, ако щете, както и усета ни за нещата, били те близо или малко по-далеч от природата. Ръцете и умът на майстора Момчил Дуканов са вече възпитани от музиката – той учи пиано в Музикалната академия, а сетне за дълги години е въвлечен в света на звукорежисурата,..

публикувано на 14.05.24 в 17:00

Биопринтиране на органи – етични аспекти и потенциал

В Пловдивския медицински университет се намира първият български биопринтер. Това нарежда страната ни сред европейските лидери в здравните иновации, свързани с принтирането на тъкани и органи. Интердисциплинарен екип от лекари, фармацевти, дентални специалисти, биолози и експерти по медицинско право изследват огромните възможности и потенциалните..

публикувано на 14.05.24 в 14:05

Как изкуственият интелект помага в разкриването на престъпления?

Роботиката е стихията на Димитър Рангелов още от гимназистките му години в Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов“. Капитан на отбор по роботика, победител в състезания и преподавател на курсове за деца и юноши, Димитър не спира да изумява със своите разработки. Сред последните му достижения е софтуер, който вече..

обновено на 14.05.24 в 13:18
проф. Христо Пирински

Защо сдружение реши да преиздаде първия учебник по гражданско образование у нас?

В днешния епизод на предаването "Нашият ден" вниманието е насочено към значението на гражданското образование в съвременното общество. Професор Христо Пирински, директор на финтех програмата в University of Central Florida, изрази своите мисли по въпроса, акцентирайки върху значимостта на културата и образованието за икономическото развитие на едно..

обновено на 14.05.24 в 12:28
Д-р Антония Първанова

Д-р Антония Първанова: Наложително е да има общи европейски регулации в здравеопазването

За иновациите и неслучилите се проекти в областта на здравеопазването и за здравето като изконна човешка ценност – разговор в "Нашият ден" с д-р Антония Първанова , бивш евродепутат с дългогодишен политически опит в сферата. В своята кариера на евродепутат д-р Първанова е координатор в комисията на Европейския парламент по правата на жените и..

публикувано на 14.05.24 в 11:40