Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 7 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 28 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Александър Янев

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Разнообразие от традиционни и шлагерни песни от Канада и САЩ.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Нели Танева, Русанка Комитова, Виолета Маринова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Бърканица в приказките" от Джани Родари

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Непослушните козлета" от Наталия Медведкина

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Люба Константинова, Александър Райчев
• Епизоди от живота: на психолога-свещеник. Трудно ли е: отец Йордан Аврамов съчетава в пространството на храм "Св. великомъченик Георги" в Сандански служението на свещеник с професията на психолог.
• Темите на деня: на Джейкъб Стегенга, професор в катедра "История и философия на науката" на Университета в Кеймбридж, Великобритания, по време на посещението му в страната ни.
• Темата на деня: Защо неправителствените организации работят с бизнеса? Стратегически партньорства за опазване на природата - разговор с Марина Михайлова, ръководител "Корпоративни партньорства" във WWF-България.
• Разговорът: Цветът в културата – разговор с Вяра Попова от Института по философия и социология на БАН, автор на едноименното изследване.
• Европейските културни проекти у нас.
• Lege Artis
- Здравен бюлетин.
- Безплатни прегледи на пациенти над 18-годишна възраст с вродени сърдечни малформации ще се извършат от 7 до 14 февруари в седмицата на вродените сърдечни малформации – интервю с кардиолога проф. д-р Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология в МБАЛ НКБ.
- Какво се случва с раковия регистър у нас и възможно ли е въвеждането на ефективна скринингова програма на онкологичните заболявания – в месеца, посветен на борбата с рака гостува проф. д-р Здравка Валерианова, дългогодишен ръководител на Националния раков регистър, към момента ръководител на отдел "Управление и координация на програми и проекти" в УСБАЛО "Проф. Иван Черноземски".

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Нина Николина кани на премиерния концерт-спектакъл "Любовни народни песни" и представя нов сингъл от последния си албум "Jazz & Traditions VOL. 2".
• Коя е Яра (Yara M’Toto) и защо иска да разбие музикалните клишета със сурови емоции.
• Биляна Ангелова – една от най-актуалните авторки на песни - празнува рожден ден, представяйки свои нови записи.
• Преглед на седмичните класации Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Невена Праматарова
• Изкуственият интелект и анимационното изкуство. Разговор с художник-аниматора Димитър Димитров-Анимитер за "Дъщерята на художника" – първият български анимационен филм, създаден с изкуствен интелект, селектиран за участие в Конкурса за български късометражен филм на 28-ия Международен София филм фест.
• Номинации за Националните награди за сценични изкуства "Икар" 2024. Коментар на Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България и на актрисата Кристина Янева, член на Комисията по номинирането.
• Панорама на италианското планинарско кино "Истории от планината" в Дома на киното. Разговор с Натали Петрова, организатор на Международния фестивал на планинарското и екстремно кино "Банско филм фест".
• Театрални акценти през зимния сезон. Разговор с театроведа Майя Праматарова в рубриката "Моментна снимка".
• Икони на съвременния плакат. Международното триенале на сценичния плакат в София представя изложбата "Жените и плаката" в галерия "Средец" на Министерството на културата. Среща с Албена Спасова от Съюза на българските художници.
• Разделяме се с Борислав Чакринов. Спомен за големия български театрален режисьор.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
водещ: Йоана Георгиева
Пааво Ярви дирижира емблематични симфонични творби.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Митко Новков
Александър Ликов, провидецът
Когато се сключва пактът "Молотов-Рибентроп", за мнозина това се оказва изненада, която им вдъхва ужас и безизходица. Разбираемо е: двете най-големи тоталитарни държави в Европа, с огромни ресурси и с абсолютно войнолюбиво ръководство, се съюзяват, което не предвещава никак добри дни за света. За един човек обаче този пакт не представлява изненада, защото той го е предвидил: през 1938 г. българинът Александър Ликов под псевдонима Габриел Лесли публикува на френски език книгата "Неизбежният съюз Рим-Берлин-Москва", където обяснява, че няма как тези диктатури да не влязат в колаборация. Дълги години книгата се е смятала за изгубена за българското социологическо културно пространство, но Лъчезар Тошев я открива, внукът на Александър Ликов Йордан Ликов я превежда, а Тони Николов коментира както книгата, така и нейния автор. Премълчан автор, неизвестен и непознат. "Премълчаната история" се заема да поправи несправедливостта и заедно с Йордан Ликов, Лъчезар Тошев и Тони Николов разказва за този толкова прозорлив българин Александър Ликов (Габриел Лесли), който преди Хана Аренд, преди Раймон Арон, преди Ерик Вьогелин, преди Асен Игнатов и Желю Желев разкрива истинската същност на тоталитарната доктрина.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Веселина Даковска
Психология на общуването
В предаването участват доц. д-р Веселина Русинова от секция Трудова и организационна психология към Института по психология на БАН и Станимира Танева, която е фирмен психолог. Предаването се занимава с постигането на равновесие, преодоляването на стреса и с изграждането на успешно поведение на работното място. Описват се теориите за работната мотивация "X" и "Y" на Дъглас МакГрегър - преподавател по мениджмънт в Масачузетския технологичен институт и възпитаник на Айбрахам Маслоу. Доц. Русинова разяснява базови концепции относно функционирането на правилата, поощренията и контрола в рамките на работното място.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
Пази ли обществото спомена за женските постижения?
С този въпрос, а и с други като: "Знаете ли на кого е кръстен Велинград? А от коя холивудска актриса е изобретена безжичната технология? Колко ромски авторки можете да назовете?" - сдружение "Библиофем" провежда срещи под надслов "Жените, за които не чуваме в училище".
В "Какво се случва" художничката и активистка Дарина Коконова разказва за женските постижения, останали в периферията на паметта.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Предаването представя "Дъ Дисембъристс" – качествена, некомерсиална фолк-рок група от Северозапада на САЩ, щата Орегон. Темите в творчеството им са доста разнообразни – от легенди за крале и японски приказки, до природни картини и нерадостни, дори мрачни истории от съвременната американска действителност.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
• Представяме 29-ото издание на един най-големите украински фестивали за съвременна музика – "Контрасти" в Лвов. Разговор с координатора Дзвенислава Сафиан за първата половина от фестивалните дни.
• Композитор на месеца е Майсън Бейтс.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ася Чанева
• Художникът Росен Марковски стана на 60 и написа: "Бях там и чух рибите, които бяха около брега на морето по време на голямата буря… дъските, които морето изкара на брега, борили се дълго с вълните. Когато хората мълчат, чуваш разказа на рибите." Ще научим какво разказват на художника рибите, ще чуем емблематичните: "Нито ден без вечер" и "2 часа в голяма чаша", а най-новата му песен "Неведоми пътища" дебютира в българския радиоефир тази вечер в "Аларма". Изложбата на Росен Марковски "Разказът на рибите" се открива в петък 9 февруари в най-новата галерия в София, а до 12 февруари продължава изложбата му в Троян.
• Днес е представянето на второто издание на фестивала "БУНА", който събира представители на съвременната българска визуална сцена във Варна. Фестивалът подсилва връзките между организации, експерти и визуални артисти и насърчава международни сътрудничества.
С организатора на "БУНА" Ралица Герасимова разговаряме за темата, кураторите и приоритетите в програмата на тазгодишното издание, като отправяме покана към бъдещите участници.
• Предстои още едно арт събитие във Варна – чрез творческата работилница на 11 февруари "Да бъдеш човек = да бъдеш художник" любими музикални произведения ще оживеят в колажни похвати и свободни техники на рисуване. Работилницата ще се води от визуалните артисти Славена Петкова – с която разговаряме, и Еден Мирвадт (Германия).
• Зелени минути

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
В първото февруарско издание на предаването продължаваме две от темите, започнати през януари. А именно – продължението на сагата за Кийт Джарет с втората част от концерта му през 1989 г. в Хамбург с американското му "Стандарт" трио – Гари Пийкок (бас) и Джак ДеДжонет (ударни).
Ударно е и участието на Андре Чекарели в две различни формации. Тази на Ди Ди Бриджуотър в Марсиак през лятото на 1991 г. и после – на саксофониста Стефано ди Батиста, чийто албум "Долче вита" официално излиза в края на март.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 20 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Продължението на бразилската тематика е с концерт на Жакоб де Бандолим, Елизет Кардозо и Зимбо трио, наречен "Златната епоха". Годината е 1989, а няколко месеца по-рано, Мишел Петручани, в..

публикувано на 19.05.24 в 08:35

Неделя, 19 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Изложба на рози" от Ищван Йоркени от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 18.05.24 в 07:15

Събота, 18 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Прогресив рок: Отправяме се на междузвездно пътешествие с албум номер девет от фантазната поредица на "Ayreon" - "The Source". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 17.05.24 в 18:11

Петък, 17 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Когато си на прозореца", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Бойко Ламбовски, Михайлина Павлова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 16.05.24 в 08:05

Четвъртък, 16 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Приказка за неволята", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Нови китарни хубости с Джулиан Лейдж от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 15.05.24 в 08:10