Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нещата от живота

Проф. Димитър Петков
Снимка: УМБАЛ „Света Екатерина“

Заглавието на класическия френски филм може универсално да илюстрира редица житейски неволи, включително и здравословни. Затова нарекохме така срещата в ефир с проф. Димитър Петков – кардиохирург, изпълнителен директор на болница "Света Екатерина". Акцентирахме върху фазите на сърдечно-съдовата патология и момента, в който няма друго решение на проблема, освен хирургичния.

Опитният кардиохирург проф. Димитър Петков коментира напредъка на трансплантологията – процес, в който нашият гост активно участва. Отговорихме и на въпроса защо понякога сърцето на донор не е подходящо за трансплантиране на нуждаещ се пациент. "Просто несъвместимост, това е основната причина" – подчерта проф. Петков и изтъкна важността на изследванията преди извършване на трансплантация. Както и строгите правила при провеждането на следоперативната терапия.

Не отминахме и постиженията в прилагането на класическите и инвазивните методи в кардиологията и кардиохирургията. И подчертахме съизмеримостта на професионализма на българските лекари с тези от други напреднали държави. "Ако навремето САЩ и няколко техни емблематични болници бяха "отличници" в кардиохирургията, то днес големите постижения и добрите новини са  европейски", подчерта гостът.

Кога се налага оперативно лечение, как се живее с изкуствено сърце, със стент или байпас? – попитахме проф. Д. Петков. И в отговорите му разчетохме не само съветите на опитен лекар, но и по-достъпни послания за природосъобразен начин на живот, движение и спорт, умереност в храненето. И разбира се, бързата ни реакция и намиране на квалифицирана медицинска помощ още при първите симптоми на сърдечна слабост или аномалии.

Говорихме още и за лъжите, за фалшивите новини и внушения в медицината и в здравеопазването като цяло. Цитирахме редица случаи, в които се използват имената на известни лекари за фалшива реклама на медикамент или процедура.

Проф. Димитър Петков цитира и коментира определени неистини за болницата, която управлява, тиражирани в медиите…


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сцена от пиеса „Животът е пред тебе“ от Ромен Гари - Емил Ажар.

Мистификациите – литературни и не само

На 8 май – денят на капитулацията на Германия говорим за условността на литературните произведения, а понякога и на историческото знание. 150 години след издаването на първия том на "Веда Словена" от Стефан Веркович, на рождения ден на Ромен Гари, спечелил с мистификация два пъти "Гонкур", втория път под псевдонима Емил Ажар, анализираме с..

публикувано на 08.05.24 в 17:46

Вълнуващите истории на музикалните инструменти

Как да привлечем децата към четенето и да ги спечелим, като представяме по нетрадиционен начин малко познати факти за тях? На този въпрос отговаря "Енциклопедия на музикалните инструменти" на Щепанка Секанинова. За значението ѝ при обучението за децата е разговорът в предаването "Следобед за любопитните" с музикалния педагог Адриана Бенова. Щурчето..

публикувано на 07.05.24 в 15:05

Литературно пътешествие през еволюцията

Човешкият вид е прекарал 95% от съществуването си в праисторията. Може да се каже, че тъкмо кацаме в ерата на писмеността. Поне така твърдят авторите на научно-популярния бестселър "Животът, разказан от един хомо сапиенс на един неандарталец" , който Паулина Мичева представя в "Нашият ден". Писателят Хуан Хосе Миляс в ролята на неандерталец..

публикувано на 07.05.24 в 12:16
Доц. Ангел Кунчев

Революция – на прогреса или на отрицанието?

По темата "ваксини" и тяхното епохално значение за оцеляването на човечеството, разговаряхме с доц. Ангел Кунчев – главен здравен държавен инспектор. Твърде много аспекти бяха обсъдени: задължителният имунизационен календар, доброволните ваксини, опитът на другите държави, негативното отношение на българите, което води до изключително ниско..

публикувано на 07.05.24 в 08:52

Пътища към устойчивостта

"Пътища към устойчивостта" е изследване на Атанаска Станчева от Института по етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН с подзаглавие "Нови културни перспективи във взаимодействието човек – околна преда през призмата на две природозащитни движение в България". Един от важните за "Изгрев" и за мен аспекти на изследването на д-р..

публикувано на 06.05.24 в 09:15