Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арменски гозби с Мисис Европа 2023 Манита Вартан

Обичаме да се хвалим, че българките са най-красивите жени на света. Е, от началото на декември имаме поредното доказателство, че не грешим. Манита Вартан от Пловдив бе избрана за Мисис Европа. Освен с екзотична хубост, тя омагьоса журито в Истанбул и с интелект. Мисис България Интернешънъл е бакалавър по Българска филология и магистър по Психология на управлението. Говори пет езика арменски, английски, испански, руски и турски.

Образована, начетена, красива, че и може да готви. Направо човек да се потисне от такова съвършенство. Че Мисис Европа, пловдивчанката Манита Вартан се справя отлично в кухнята видяхме в "Черешката на тортата", която тя спечели. Затова я помолих да сподели вкусни тайни.


Мисис Европа Манита Вартан е четвърто поколение арменци, преселници от Турция. Тя се е научила да готви от баба си Манник, на която е кръстена и гозбите й са автентични. След участието в кулинарното риалити, дамата издаде книга с 20-те си любими рецепти. Точно като за рубриката "Пътеводител на гастрономическия стопаджия".  

Освен кулинарията, нейната страст са пътешествията и тя има огромна колекция с магнити от цял свят.


В интервюто си Манита Вартан обеща да сподели тайната си арменска рецепта за постни сърми със стафиди в сайта на БНР и изпълни дадената дума:

Необходими продукти
• Ориз (български) – 2 чаени чаши
• Стар лук (ситно нарязан) – 6 чаени чаши
• Лозови листа – големи и тънки
• Канела, сол, захар
• Магданоз – 1 голяма връзка
• Олио – 1 чаена чаша
• Стафиди – 1 ½ чаена чаша

Приготовление:
Изсипваме ситно нарязания лук в тиган или тенджера, в който сме сложили определеното количество олио. Задушаваме, докато лукът омекне. След това измиваме ориза и го прибавяме към лука. Добавяме 1 чаена чаша вода, 1 чаена лъжичка захар, ½ чаена лъжичка канела, ситно нарязания магданоз и 1 ½ чаена лъжичка сол. Разбъркваме всичко и изчакваме да поеме водата. Сваляме от огъня да изстине. Плънката за сърмичките е готова.

Ако лозовите листа са пресни, трябва да се попарят в солена вода, а ако са от буркан – започваме да навиваме. Взимаме един лист. В средата слагаме 1-2 чаени лъжички плънка. Разстиламе по дължина. В двата края слагаме по една стафидка и навиваме. Нареждаме в тенджера. Отгоре слагаме чиния, за да затисне сърмите. Прибавяме три чаши вода.

Слагаме да врат. Първоначално на силен огън 5-6 минути. После да къкрят на по-слаб. Варим, докато сармите поемат водата.

Снимки: личен архив на Манита Вартан
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Добрите училищни практики за 2024 година

За трета година фондация "Заедно в час" и платформата "преподаваме.bg" събраха в София учители, директори, представители на образователни институции и граждански организации за финалното събитие и награждаване на отличените добри практики от кампанията "Добрите практики на фокус". Повече от 500 бяха гостите и лекторите   които се включиха в..

публикувано на 29.04.24 в 08:25

Рисунка на лодка с гребци насред каменна пустиня в Азербайджан

Когато тръгвате от Баку към Гобустан обикновената кола изведнъж се превръща в машина на времето. Пренасяте се в каменната ера. В историко-художествения резерват ще видите древни скални рисунки - петроглифи, ще се запознаете с бита на първобитни хора, с техните магически символи и тотеми, ще откриете послание на римляните и ще се любувате на неземни..

публикувано на 28.04.24 в 10:05
акад. Владимир Овчаров

Стареене и дълголетие

Акад. Владимир Овчаров представи новата си книга "Стареене и дълголетие". Творбата е продължение на дългия творчески път на учения в търсене и откриване на загадките на човешкия организъм, които влияят върху общия и индивидуалния ход на живота на личността.  Структурирана в академичен стил, книгата започва с анализ на нарастването на броя на..

публикувано на 27.04.24 в 10:25

Чрез кохлеарни импланти може да се възстанови слухът

Освен с високотехнологичното си производство "Сентилион" се гордее с ежедневната си кауза – да помага на стотици българи да бъдат част от красивия свят на звуците. Компанията е официален представител за България на световния лидер във високотехнологичните имплантируеми решения при слухова загуба MED-EL Австрия. Благодарение на сътрудничеството между..

публикувано на 26.04.24 в 14:10

Фестивал "Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" организират в с. Ловчанци

"Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" – това е надсловът на фестивала, организиран от читалище "Светлина 1940" в с. Ловчанци, община Добрич на 28-и април.  В него са включени четири задачи за всички участници – певческа, танцова, кулинарна и игри от миналото, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Стоян Варналиев –..

публикувано на 26.04.24 в 11:15