Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдържание на:

"Далибор", опера в три действия от Бедржих Сметана

Снимка: Wikipedia

Музика: Бедржих Сметана
Либрето: Йозеф Венциг (немски), Ервин Шпиндлер (превод на чешки)
Първо изпълнение: 16 май 1868 г., Прага

Действащи лица:
• Владислав, крал на Бохемия – баритон
• Далибор, рицар – тенор
• Будивой, началник на стражата – баритон
• Бенеш, тъмничар – бас
• Витек, оръженосец на Далибор – тенор
• Милада, сестра на убития бургграф – сопран
• Итка, момиче от свитата на Далибор – сопран
• Съдия – бас

Първо действие
Първа картина
Хората се събират в Пражката крепост в Храдчани. Те очакват пристигането на крал Владислав. Заедно със съдиите той ще произнесе присъда над рицаря Далибор, смел борец за справедливост, любимец на народа. Далибор е обвинен, че е нападнал със свитата си замъка Плосковице и е убил бургграфа. Милада, сестрата на убития, все още е под впечатлението от ужасите на страшната нощ. Тя пламенно убеждава съдиите във вината на рицаря.

Втора картина
Обвиняемият е доведен. Той не отрича деянието си: възмездието е предизвикано от жестокостта на бургграфа, който обезглавил най-добрия му приятел Зденек. Смелата, горда реч на Далибор спечелва сърцето на Милада. Тя вижда, че рицарят защитава справедлива кауза. Но напразно девойката моли за оправдаване на благородния воин. Кралят и съдиите настояват за доживотен затвор за престъпника. Те са уплашени от безстрашието на рицаря и от популярността му сред народа.

Второ действие
Първа картина
На улицата пред кръчмата Итка среща своя любим Витек и неговите приятели. Тя им разказва за жестоката и несправедлива присъда на Далибор и за плана на Милада за освобождаването му. Маскирана в мъжки дрехи, Милада прониква в затвора. Момичето се заема да организира бягството на Далибор. Витек и неговите съратници изразяват готовност да участват в освобождаването на храбрия рицар.

Втора картина
Будивой, началник на кралската стража, нарежда на тъмничаря Бенеш да следи зорко Далибор: възможно е престъпникът да се опита да избяга - все пак той има приятели навсякъде. Неопитният страж поглежда подозрително към току-що появилия се млад мъж. Затворникът успокоява Будивой: той е беден сирак, който помага на Бенеш в трудната му работа.

Трета картина

Милада влиза в затвора, преоблечена като момче, и си намира работа при Бенеш, тъмничаря на Далибор. Тя го убеждава да ѝ позволи да посети Далибор в килията му и да му даде цигулката. С тази единствена услуга, моли тя – добрият и нежен Бенеш ще облекчи тежкото положение на затворника. В тежкия мрак на тъмницата пред Далибор се появява образът на убития му приятел Зденек и се чуват мелодиите, които той е свирил на цигулката си. Внезапно се появява Милада. Тя подава на рицаря инструментите заедно с цигулката: той ще разреже решетките с тях. Звукът на цигулката ще означава, че бягството е било успешно; той ще послужи като сигнал за другарите на Далибор да се разбунтуват срещу деспотизма на кралската власт. В страстен дует двамата пеят за радостта си, че са се намерили един друг.

Трето действие
Първа картина

Развълнуваният Бенеш съобщава на крал Владислав, че младото сираче, което е приютил от съжаление, е изчезнало. Очевидно то е трябвало да помогне на Далибор да избяга. След Бенеш влиза Будивой. Началникът на стражата съобщава, че се подготвя народно въстание. Кралят отново свиква съдиите. Взето е решение непокорният рицар да бъде осъден на смърт.

Втора картина
След като прорязва решетките на тъмницата, Далибор взема цигулката си, за да даде уговорения сигнал. Изведнъж вратата на затворническата килия се отваря. Влиза началникът на стражата и произнася смъртната присъда на рицаря.

Трета картина
Площадът пред затворническата кула. Витек, Милада и техните съучастници чакат уговорения сигнал на Далибор. Но какъв е той? Вместо звука на цигулката те чуват звъна на погребалните камбани. Милада разбира, че бягството се е провалило, храбрият воин е отведен на екзекуция. Девойката призовава хората да се бият. Тълпата нахлува в затвора и освобождава Далибор от ръцете на крепостната стража. Бунтовниците обаче не могат да се противопоставят на многобройните слуги на краля. Милада и Далибор са убити в неравна битка.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички в джаза

Международният ден на джаза се отбелязва от ЮНЕСКО всяка година от 2012-а насам, а предложението за това е на легендарния джазмен Хърби Хенкок – посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз "Телониъс Монк". Целта е да има ден, който да събира общности, формации, музиканти, школи, артисти, музикални историци и джаз..

публикувано на 30.04.24 в 16:43

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 май 2024 г.

1 май Свири Оркестърът на Минесота с диригент Осмо Венска. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Камерна симфония в до минор, оп.110 а. 3.24 часа – Жозеф Болон дьо Сен-Жорж (ок.1745-1799), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 3 № 1. Солистка: Карън Гомио (цигулка). 3.44 часа – Карлос Саймън (р. 1986), "Елегия: Плач от гроба". 3.50 часа – Густав..

публикувано на 30.04.24 в 07:50

"Вилхелм Тел" от Росини във Виенската държавна опера

В съботната вечер (27 април от 20 часа) ще бъдем във Виенската държавна опера , за да проследим спектакъла на "Вилхелм Тел" с дата 16 март 2024 година. Последното сценично творение на Росини съперничи по времетраене с божествените дължини на Вагнеровите шедьоври. Това е една от причините "Вилхелм Тел" сравнително рядко да се поставя по..

публикувано на 27.04.24 в 07:55
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15