Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 531

Мариус Донкин: Усъвършенствайте се

Мариус Донкин (вдясно) и Емил Янев
Снимка: БНР

В епизод 531 "Трамвай по желание" представя на своята публика актьора Мариус Донкин.

В предишното си пътешествие с "Трамвай по желание" големият актьор представи себе си във фамилно-биографичен ракурс, докато сега публиката се потапя в неговите възгледи, философия, обществени и народопсихологически разсъждения.

За Народния театър "Иван Вазов" дългогодишният му директор не желае да дава мнение, защото темата е болезнена за него, но отбелязва, че той е най-зле субсидираната театрална институция в страната. И смята, че знакови и търсени спектакли не бива да падат от афиша му, независимо какви са причините за това.

Мариус винаги е готов да разсъждава върху националния манталитет и факторите за неговото формиране. Актьорът има своето разбиране върху това кое вижда и кое отминава българинът и защо измерва злоупотребите в апартаменти, а не в милиардите на откраднатото бъдеще.

"Привърженик съм на еволюцията и не одобрявам революциите. Важното е да се дава път на усъвършенстването, а не на разрушението. Революцията е като да смажеш яйце с юмрук и да очакваш пиленцето в него да остане нормално." Това е гражданското кредо на Мариус Донкин.

Преувеличават ли историята и народната памет някои личности – за хубаво или за лошо? Да, и това е естествено, в зависимост от контекста и нуждите на историческата ситуация, отговаря актьорът.

Ролята на Донкин в моноспектакъла "Господин Ибрахим и цветята на Корана" на големия съвременен френски драматург Ерик Еманюел Шмит му донася наградите "Кристален ангел" на фестивала "Видлуння" в Украйна, голямата награда на "Албамонофест" в Албания, Гран при на 9-ия Международен фестивал на монодрамата в Битоля, Специалната награда на фестивала във Фуджейра и Наградата на Фестивала на комедийния спектакъл в Габрово. Предстои спектакълът да бъде представен и на предстоящия дванадесети Международен фестивал на монодрамата "Към звездите", който за първи път ще бъде организиран в софийския Сити Марк Арт Център в края на февруари.

Този разказ за страданието и просветлението, за любовта, отчуждението, приятелството, мъдростта, религиите и суеверията оставя посланието: "Това, което даваш, е твое завинаги, онова, което запазваш, е изгубено завинаги!"

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сцена "Дерида" в подкрепа на млади хореографи

Сцена "Дерида" отправя отворена покана към български хореографи, танцови екипи и компании, които работят на свободна практика в областта на съвременни танц, да кандидатстват по програма в подкрепа на млади хореографи. За стартиращите творци това е възможност да покажат най-новите си произведения на сцена "Дерида", обявява в "Артефир"..

публикувано на 27.04.24 в 10:00

"Емоции от първа необходимост" поставя по забавен начин важни теми за съвременното общество

Авторският музикален спектакъл "Емоции от първа необходимост" е премиерното заглавие в афиша на Драматичния театър "Сава Огнянов" - Русе. Постановката е на Ева Данаилова по фрагменти от "Страх и мизерия в Tретия райх" на Бертолт Брехт. Според нейното режисьорско решение спектакълът обединява две от миниатюрите в пиесата на Брехт –..

публикувано на 27.04.24 в 08:50
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

"Виртуални тела 2.0" – точка на пресичане между изобразителното и танцовото изкуство

Един артистичен проект, в който пластики и картини оживяват чрез танц. Състоя се премиерата на второто издание на изложбата  " Виртуални тела 2.0" в галерия "Квадрат 500" – виртуална, интерактивна експозиция, която е съвместен проект на танцова компания "Хетероподи" и Националната галерия. В "Артефир" Росен Михайлов , главен хореограф на..

публикувано на 26.04.24 в 14:15