Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 9 март

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Новини от българската и световна музикални сцени.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.
• Фолк психеделичен рок от Гърция - "Villagers of Ioannina City".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Ева Квартет, Виолета Маринова, Елена Божкова, Олга Борисова, Радка Алексова, Даниел Спасов, Бинка Добрева, Мистерия на българските гласове и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
Гостуваме в сливенското село Ичера. Кметският наместник, читалищния секретар и жители на селото разказват за историята на населеното място, за читалището и дейностите му, за ичеренските песни и килими, туризъма, делниците и празниците на хората.
Втора част.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Ангелина Грозева и Наталия Цекова
• Какво знаем за разделното събиране на отпадъци и за рециклирането - на този въпрос отговарят децата от частното столично училище "Фюжън".
• Героите разказват: представяме световноизвестната картина "Момичето с перлената обица" на Йоханес Веермеер.
• Четене с разбиране: книгата "Имам късмет с моите родители" на автора Радостина Николова.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"За здравето" – 16 години по-късно…"  И във второто поредно издание под този наслов ще "върнем лентата" назад, за да припомним началото и аналитично да подходим към свършеното от екипа за 16 години. Но не само: редките болести, трудната им диагностика и лечение обсъждаме заедно с невролога проф. Ивайло Търнев. Нова надежда – HPV ваксината предотвратява рака на маточната шийка…

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Мария Мира Христова
• Младата майка: "Спокойни бебета" – форум за бъдещи и настоящи родители в разговор с Ани Събева, създател на платформата.
Изложба на 500 вида орхидеи в Ботаническата градина в София - репортаж и разговор с доц. Антоанета Петрова.
• Семеен маршрут: Маскарадни игри в сливенското село Младово и още нещо за обичая Две камили – разговор с Наталия Димитрова, председател на читалище "Христо Ботев-1929".
• От другата страна: Родителско отчуждение – има ли изход от капана? – разговор с психолога Орлин Баев.
• Вкусът на истината
• Моето семейство: Инициаторът на кулинарни фестивали Стоян Стоянов за кухнята на живота и семейния дух.

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Гостува джаз-музикантът Ангел Заберски-син.

от 12.20 до 13.00 часа
Антон Митов представя
водещ: Антон Митов

от 13.00 до 14.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Научна фантастика на голям екран
Когато литературен текст се адаптира за кино, се налагат множество, включително и сюжетни промени, за да заработи разказът в новата си форма. Какво обаче се случва, когато трудността произтича не само от действието, ами от самия свят, в който то се развива, или от високите абстракции, с които си служи? С Владимир Полеганов и Благой Иванов разговаряме за особеностите на кинодраматургията, от една страна, и предизвикателствата научно-фантастичните светове, от друга. Как се справят режисьори като Дени Вилньов и Ридли Скот и какво се изисква, за да бъдеш както добър режисьор, така и верен читател.

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Патси Клайн и Лорета Лин – кънтри легенди от 60-те години. Интересните им истории и емблематични песни, превърнали се в класика в жанра.

от 15.00 до 16.00 часа
Музей в ефира
водещ: Диана Попова
Културата на прехода и визуалните изкуства
От септември 2023 всеки месец в Театралната зала на Софийския университет се провежда лекция от поредицата "Културата на прехода". Време е, смятат организаторите, изминалите повече от три десетилетия да се погледнат от дистанция. Да се анализират не само обществено-политическите събития от периода, но и сложното им отражение в културата и изкуствата.
Раждането на новата държавно-политическа система (доц. д-р Михаил Груев), траекториите на медиите (доц. д-р Орлин Спасов), литературата (доц. д-р Ани Бурова), новата българска драма (проф. д.н. Камелия Николова), игралното кино (проф. д-р Ингеборг Братоева-Даракчиева) и визуалните изкуства (д-р Мария Василева) – бяха темите на лекциите досега. Предстоят още две – на д-р Анета Василева и на проф. Александър Кьосев.
Важно е да се отбележи, че лекциите и дискусиите се записват и могат да се проследят онлайн. За програмата "Културата на прехода" - с акцент върху визуалните изкуства - говорим с Александър Кьосев и Красимир Терзиев.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• ЧРД на Васо Гюров ("Ревю", "Камион", "Африка")! Един "Директор на водопад" разлива мазното турско кафе...
Искрено и лично пред Плешивото куче за:
- култа "Ревю" - от дарк (уейв) минало към (светло?) бъдеще след последния албум "РевЮлюция"
- младите лъвчета на музикална България. И "Цветя от края на 80-те". Прилики/разлики. Не на думата "тенденция"
- наследството на покойния китарист Бойчо Карабойчев
- (много и много-то) "угоените тръни" и (малко) политика
Total: Васо Гюров заслужава не само респект, а и статуя. Най-добре – в шадраван с тъмна бира.
• Някои акценти от Музикалната кутия на "София Филм Фест" 2024:
- "Котарашки енд Дъ Рейндогс"
- "Пулсиращите тепета" на Тома Спространов
- "времеплов" (сръбска дума за "плуване във времето", използвана за връщане в миналото) с класиците на юго рок сцената "YU група" ("YU група - кратък сън", режисьор и сценарист Дарко Лунгулов) и "Идоли" ("Три палми за двама пънкари и една мацка" на Радивое Андрич по сценарий на Милан Пузич)
• ЧРД на Сергей Никитин. Видният съветски и руски бард, композитор, аранжор и биофизик на 80.
- Изпята поезия, римувана музика.
- Импресии от една 7-струнна китара (с т.н. цигански минорен строй - 2-а струна е настроена в "си бемол", а 5-а - в "до").

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
В брой 535, Трамвай по желание представя на своята публика един гост, съставен от две творчески личности - архитекта Никола Груев и музиканта Котарашки.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Украйна: сцени от един отложен живот" – част 3
Автор: Николета Атанасова
Превод: Албена Стаменова
Авторска музика: Михаил Михайлов

от 19.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Цветелина Начева
Директно от Метрополитън опера - Ню Йорк. Спектакъл на "Силата на съдбата" от Джузепе Верди с участието на солисти, хора и оркестъра на Метрополитън опера, дирижирани от Яник Незе-Сеген. В ролите: Лизе Давидсен, Брайън Джагде, Игор Головатенко, Соломан Хауърд, Юдит Изабела Кутаси, Патрик Карфизи, Карло Бози...

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 19 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Изложба на рози" от Ищван Йоркени от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 18.05.24 в 07:15

Събота, 18 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Прогресив рок: Отправяме се на междузвездно пътешествие с албум номер девет от фантазната поредица на "Ayreon" - "The Source". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 17.05.24 в 18:11

Петък, 17 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Когато си на прозореца", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Бойко Ламбовски, Михайлина Павлова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 16.05.24 в 08:05

Четвъртък, 16 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Приказка за неволята", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Нови китарни хубости с Джулиан Лейдж от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 15.05.24 в 08:10

Сряда, 15 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Метафора", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Приказни сюжети в развитие с Ела Фицджералд, Ал Джароу, Орегон и Тонбрукет от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 14.05.24 в 15:03