Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 533

Магазинче за спомени

д-р Фани Цуракова
Снимка: Кирил Чобанов

В епизод 533 "Трамвай по желание" среща своята публика с яркия талант на писателката и драматург Фани Цуракова.

Строго погледнато, д-р Фани Цуракова е завършила Медицинската академия в София и работи като психиатър в УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ". Началник на диагностично-консултативен блок. Работи в областта на консултативната и лиезон психиатрия. Основни интереси към тревожните и депресивни разстройства, психичните разстройства в напреднала възраст.

Дали специалността я отвежда сред литературата или обратното, това все още е спорно, вероятно и за самата писателка. Но хибридът от двете дейности ражда спокойствие за пациенти и напрежение за читатели. Жанрът ѝ е криминалиле, но природата ѝ е на психоизследовател. Автор е на десетки разкази, повести, романи, пиеси, радиодрами, в киното се появява като сценарист и диалогист. Сред пиесите на Цуракова открояваме "Магазинче за убийства" и "Сам дойдох". И в двете по различен начин е разработена темата за "умерено убиване в рамките на закона".

Поредното приключение на Фани са литературните пътеписи, издадени под заглавие "Излет в спомена".

"Обичам да посещавам места, описани в развълнувала ме проза или поезия. От дете бродя по улица "Хан Крум" в София, по частта на булевард "Евлоги Георгиев" около нея и заничам в все по-оредяващите тараби около смаляващи се дворове с трепетна надежда да зърна някой от героите на "Федерация на династронавтите" на Хаим Оливер. Напоследък при подобни "литературни" скитания започнах да записвам видяното, преживяното, премисленото. Така се роди "Излет в спомена".

Така Фани Цуракова повежда читателя на чудноват излет из своя литературно-документален лабиринт от спомени, герои, прототипи и неочаквани находки. Фани, човекът който носи спокойствие на пациентите и напрежение на читателя.

Снимка – Кирил Чобанов, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Детска книга за късмета и проявленията му

Кой не си пожелава късмет? Тъкмо това е заглавието на книгата на Лорънс Шимел с илюстрации на Хуан Камило Майорга. От каква гледна точка обаче човек има късмет е друг въпрос.  За двете братчета, герои на книгата, късметът се изразява различно – единият има куче и може да чете в тъмното без фенерче, а другият просто вижда. Всеки е късметлия по..

публикувано на 28.04.24 в 08:20

Сцена "Дерида" в подкрепа на млади хореографи

Сцена "Дерида" отправя отворена покана към български хореографи, танцови екипи и компании, които работят на свободна практика в областта на съвременни танц, да кандидатстват по програма в подкрепа на млади хореографи. За стартиращите творци това е възможност да покажат най-новите си произведения на сцена "Дерида", обявява в "Артефир"..

публикувано на 27.04.24 в 10:00

"Емоции от първа необходимост" поставя по забавен начин важни теми за съвременното общество

Авторският музикален спектакъл "Емоции от първа необходимост" е премиерното заглавие в афиша на Драматичния театър "Сава Огнянов" - Русе. Постановката е на Ева Данаилова по фрагменти от "Страх и мизерия в Tретия райх" на Бертолт Брехт. Според нейното режисьорско решение спектакълът обединява две от миниатюрите в пиесата на Брехт –..

публикувано на 27.04.24 в 08:50
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00