Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За здравето" – 16 години по-късно… – част втора

Проф. Ивайло Търнев
Снимка: Кирил Чобанов

И във второто поредно издание под този наслов върнахме "лентата" назад, за да припомним началото и аналитично да подходим към свършеното от екипа за 16 години. Бяха допълнени и надградени отговорите, свързани с броя на излъчените предавания, гостите и темите, които са вградени в основната структура при създаването и развитието на поредицата "За здравето".


Медицински акцент в сюжетната линия на последното предаване бяха редките болести, трудната им диагностика и лечение, анализирани от невролога проф. Ивайло Търнев. Самото наименование на тази нозологична група дава отговор за тяхната честота, но всъщност се оказва, че общият им брой е твърде голям. За някои от тях има създадени терапевтични схеми с прилагането на няколко медикамента от групата на т. нар. лекарства-сираци. За други лечението все още е в начален стадий, което създава физически и психологически проблем на страдащите.

"Учените работят за намирането на решение и терапевтичен отговор, но преди това трябва да се изследва генезисът на конкретното заболяване, а това отнема много време и ресурси" – поясни проф. Търнев. И посочи факта, че екипът на Клиниката по неврология на Александровска болница през годините е направил най-малко 15 научни публикации за свои открития. Изследователската и научната дейност е от изключителна важност за тази група болести, бе подчертано в хода на разговора.

В духа на трайна информираност на нашата аудитория бяха направени няколко съобщения за безплатни прегледи за глаукома и хернии, за различни кампании, свързани с имунизация и ваксинопрофилактика. Като "нова надежда" екипът "За здравето" определи HPV ваксината (човешки папилома вирус) за предотвратяване рака на маточната шийка и на още редица органи. Развенчан бе митът, които до скоро битуваше, че на ваксинация подлежат само момичета на възраст между 11 и 15 години. Ваксината вече се прилага и на момчета със същия ефект на превенция.


Следващата събота, 16 март, ще говорим за офталмология с акцент върху детското зрение и проблемите в ранна възраст. Гост – проф. Александър Оскар.
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сцена от пиеса „Животът е пред тебе“ от Ромен Гари - Емил Ажар.

Мистификациите – литературни и не само

На 8 май – денят на капитулацията на Германия говорим за условността на литературните произведения, а понякога и на историческото знание. 150 години след издаването на първия том на "Веда Словена" от Стефан Веркович, на рождения ден на Ромен Гари, спечелил с мистификация два пъти "Гонкур", втория път под псевдонима Емил Ажар, анализираме с..

публикувано на 08.05.24 в 17:46

Вълнуващите истории на музикалните инструменти

Как да привлечем децата към четенето и да ги спечелим, като представяме по нетрадиционен начин малко познати факти за тях? На този въпрос отговаря "Енциклопедия на музикалните инструменти" на Щепанка Секанинова. За значението ѝ при обучението за децата е разговорът в предаването "Следобед за любопитните" с музикалния педагог Адриана Бенова. Щурчето..

публикувано на 07.05.24 в 15:05

Литературно пътешествие през еволюцията

Човешкият вид е прекарал 95% от съществуването си в праисторията. Може да се каже, че тъкмо кацаме в ерата на писмеността. Поне така твърдят авторите на научно-популярния бестселър "Животът, разказан от един хомо сапиенс на един неандарталец" , който Паулина Мичева представя в "Нашият ден". Писателят Хуан Хосе Миляс в ролята на неандерталец..

публикувано на 07.05.24 в 12:16
Доц. Ангел Кунчев

Революция – на прогреса или на отрицанието?

По темата "ваксини" и тяхното епохално значение за оцеляването на човечеството, разговаряхме с доц. Ангел Кунчев – главен здравен държавен инспектор. Твърде много аспекти бяха обсъдени: задължителният имунизационен календар, доброволните ваксини, опитът на другите държави, негативното отношение на българите, което води до изключително ниско..

публикувано на 07.05.24 в 08:52

Пътища към устойчивостта

"Пътища към устойчивостта" е изследване на Атанаска Станчева от Института по етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН с подзаглавие "Нови културни перспективи във взаимодействието човек – околна преда през призмата на две природозащитни движение в България". Един от важните за "Изгрев" и за мен аспекти на изследването на д-р..

публикувано на 06.05.24 в 09:15