Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алжирският посланик Н.Пр. Месауд Мехила: В Сахара развиваме пустинния туризъм

9
Снимка: Магдалена Гигова

Когато ми се случи да посрещна 2024 година в град Джанет, в алжирската част на пустинята Сахара, си обещах да науча повече за тази страна и отношенията ѝ с България не само като турист. И да го споделя със слушателите на "Покана за пътуване". Обърнах се с молба за разговор към посланика на Алжир Н.Пр. Месауд Мехила и съм му благодарна, че той радушно прие. Помолих го най-напред да представи с няколко думи себе си и забележителната си дипломатическа кариера.

Н.Пр. Месауд Мехила, посланик на Алжир
После разговаряхме с г-н Мехила за родината му, която със своята площ от над 2 милиона кв. км е най-голямата държава в Африка и десета в света. Страната има изключително богата история. В древността е била население от либийски племена. По нейните земи са властвали финикийците, римляните, византийците, арабския халифат, османците…


Като запален пътешественик, естествено го запитах как вижда развитието на обмен на туристи между двете страни.
Природата и историята на Алжир за притегателни и създават незабравими спомени. Това научаваме от посланик Месауд Мехила. Не по-малко интригуваща е и местната музика. Сред алжирските музикални жанрове най-известен е раи, поп с народни мотиви, изпълняван от световни звезди като Халед и Хеб Мами.

С алжирския посланик се разхождаме виртуално из неговата родина, където има седем обекта, включени в съкровищницата на ЮНЕСКО. Един от тях е планинската верига Тасили Н’Аджер в Сахара. Изключително красив природен резерват със скални рисунки на хилади години. Ненапразно президентът на Алжир е дал насока да се развива пустинния туризъм.


С посланик Месауд Мехила се опитахме да обходим всички интересни за посещение места в родината му, но това е невъзможно не само в едно интервю, а може би в цял един живот. Но поне опитахме.


Снимки и видеото: Магдалена Гигова, БТА

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Добрите училищни практики за 2024 година

За трета година фондация "Заедно в час" и платформата "преподаваме.bg" събраха в София учители, директори, представители на образователни институции и граждански организации за финалното събитие и награждаване на отличените добри практики от кампанията "Добрите практики на фокус". Повече от 500 бяха гостите и лекторите   които се включиха в..

публикувано на 29.04.24 в 08:25

Рисунка на лодка с гребци насред каменна пустиня в Азербайджан

Когато тръгвате от Баку към Гобустан обикновената кола изведнъж се превръща в машина на времето. Пренасяте се в каменната ера. В историко-художествения резерват ще видите древни скални рисунки - петроглифи, ще се запознаете с бита на първобитни хора, с техните магически символи и тотеми, ще откриете послание на римляните и ще се любувате на неземни..

публикувано на 28.04.24 в 10:05
акад. Владимир Овчаров

Стареене и дълголетие

Акад. Владимир Овчаров представи новата си книга "Стареене и дълголетие". Творбата е продължение на дългия творчески път на учения в търсене и откриване на загадките на човешкия организъм, които влияят върху общия и индивидуалния ход на живота на личността.  Структурирана в академичен стил, книгата започва с анализ на нарастването на броя на..

публикувано на 27.04.24 в 10:25

Чрез кохлеарни импланти може да се възстанови слухът

Освен с високотехнологичното си производство "Сентилион" се гордее с ежедневната си кауза – да помага на стотици българи да бъдат част от красивия свят на звуците. Компанията е официален представител за България на световния лидер във високотехнологичните имплантируеми решения при слухова загуба MED-EL Австрия. Благодарение на сътрудничеството между..

публикувано на 26.04.24 в 14:10

Фестивал "Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" организират в с. Ловчанци

"Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" – това е надсловът на фестивала, организиран от читалище "Светлина 1940" в с. Ловчанци, община Добрич на 28-и април.  В него са включени четири задачи за всички участници – певческа, танцова, кулинарна и игри от миналото, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Стоян Варналиев –..

публикувано на 26.04.24 в 11:15