Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 13 април

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Новини от българската и световна музикални сцени.
• Нови сингли.
• Концептуални албуми: "Evership" ни повеждат на алегорично пътешествие в търсене на истината с фентъзи сагата си за "Некоронованият крал", базирана на едноименната творба от 1910 г. на Харолд Бел Райт – "The Uncrowned King: Act 1 v 2".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Людмила и Даниела Радкови, Игнат и Васил Виденови, Йовчо Караиванов, Олга Борисова, Радка Радева, Йорданка Никова, Валентина Деспотова, Йонка Кипчева, Янка Рупкина, Груйчо Дочев, Емил Колев и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
Гостуваме в котелското село Жеравна.  
Кметът на селото и читалищния секретар разказват за историята, настоящето, делниците и празниците на жителите на селото, за музеите и църквата, читалищните дейности и групи.
Ще прекрачим прага и на къщата-музей на възрожденеца Сава Филаретов.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещи: Наталия Цекова, Ангелина Грозева
• Спазваме ли правилата за движение? – това попитахме децата от Детския радиохор към Българското национално радио.
• Героите разказват: представяме "Античен театър Пловдив".
• Четене с разбиране: книгата "Бръмбълзиг и Бръмбълзаг – образователна книжка в рими за движението в града".

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"Прозаичен поглед към офталмологията" отправяме заедно с проф. Ива Петкова, за да обсъдим най-важните и често срещани очни болести. Акценти: аномалии в детска и напреднала възраст, зрителни проблеми при недоносените деца, корекция на зрението и лечение на катаракта.
"На лекаря – с любов!" – преди дни проф. Петкова получи званието "Знакова личност на ж.к. "Младост"…

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Мария Мира Христова
• Съзерцание на цветовете – Ханами, по Алеята със сакурите в Южния парк в София и традиционно засаждане на нови дървета. Какво още са ни подготвили организаторите от "Приятели на Япония в България" – в разговор с представител на клуба.
• Попитай децата: за книгите "Писмото на мравката" от Мария Донева и "Таби Мактат - историята на един весел котарак" от Джулия Доналдсън.
• "Роня, дъщерята на разбойника" от Астрид Линдгрен, драматизация на Йохан Гил – Държавен куклен театър Пловдив гостува на Театър 199 "Валентин Стойчев" – разговор с актьорите.
• Психолог: Конфликти между деца – причини, подход на възрастните и безопасен изход? – консултация и анкета.
• Вкусът на истината
• Моето семейство: "Искам да те нарисувам…" с художниците Дарина и Андрей Яневи. За картините, световното признание, Атон, градините, ангелите и архангелите и вълшебството на пастелите. За децата, родителите и любовта, без която не можем.

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Гостува изтъкнатата българска контрабасистка – проф. д-р Петя Бъговска.

от 12.20 до 13.00 часа
Антон Митов представя
водещ: Антон Митов

от 13.00 до 14.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Китай в десет думи или в десет есета от писателя Ю Хуа. Разговор за новоиздадения сборник в превод на Стефан Русинов, за свидетелската позиция спрямо Културната революция и Китай днес. За смелостта не толкова в политически план, колкото пред самия себе си и за вълнуващото и убедително писане, което произтича от нея. С участието на Петя Кокудева и Стефан Русинов

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Кънтри класика от 50-те и 60-те години. Хитове на Джони Кеш, Тенеси Ърни Форд, Клод Кинг, Лефти Фризел, Джийни Си Райли, Марти Робинс, Джони Хортън, Хакшоу Хоукинс и Конуей Туити (втора част).

от 15.00 до 16.00 часа
Домът на музите
водещ: Теодора Церовска
Пространства за младите
Съботното издание на Домът на Музите ни среща с куратора и организатора на Sofia Paper Art Fest Даниела Тодорова. Говорим за хартията като изкуство, за фестивала и възможността на младите артисти да участват и да имат своята изява. Във втората част на предаването младият и амбициозен кмет на село Розово ни разказва за предстоящото откриване на Академия за таланти в селото, какво представлява и какви специалности ще съдържа.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• "AFR AI D", соловият албум на Мариуш Дуда. Фронтменът на авторитетната полска прогресив рок банда "Ривърсайд" встрани от звученето на групата си. За 15 години неговото творчество еволюира от стиловете соул и блус, през джаза и рока, за да достигне до експериментите с електронна музика. Мултиинструменталистът за новите технологии, изкуствения интелект и собствените си страхове. Футуризъм в действие.
•  ЧРД на Алла Пугачова. Примата на руската естрада с първи индивидуален запис от 16 години и албума "Приглашение на закат" (2008). Всичко за "P.S.", съдържащ композиции и някои хитове в различен аранжимент, изпълнени на знаменития юбилеен спектакъл "Алла Пугачёва. Тот самый концерт" на певицата в Кремъл през 2019-а по случай нейната 70-та годишнина. Впоследствие той се появи като филм, който потроши рекорда за най-касова музикална продукция в постсъветска Русия.
• Парчето на Бенет "Vois sur ton chemin" оглави немския чарт за сингли и получи златно покритие в редица европейски държави. Немският диджей и продуцент забърка в техно микса си тема от класическия френски филм "Хористите" (2004), вече е артист на Warner Music Central Europe.
• Разходка на слънце със "Сребърните гривни".

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
В епизод 540 "Трамвай по желание" среща своята публика с талантливата млада театрална режисьорка Анастасия Събева.
Театърът навлиза в живота на Анастасия с известно закъснение. В ранните си години тя е запленена от пианото и планира музикална кариера. Но театралната академия и менторът проф. Здравко Митков обръщат посоката съдбовно към актьорското майсторство и впоследствие към режисурата за драматичен театър. След дипломирането идват постановки в Младежки театър "Николай Бинев", Драматичен театър - Пловдив, Театър "София", Театър "Азарян", "Сфумато". Заглавията и темите в менюто на Събева са разнопосочни – от феерични приказки като "Кралят елен" и "Мери Попинз" и приключенски изживявания с "Островът на съкровищата", през остра социална тематика с "Комунисти" до философски спектакли като "Майстора и Маргарита" и "Антихрист".

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Двамата Ивановци"
Първа част: "Началото" от Иван Иванов

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Маршрути: Остров Сокотра, чието име в превод означава "Oстровът на блаженството". В търсене на истории – разказ за най-големия остров от архипелага Сокотра в Индийския океан, чиято изолация го превръща в място с необикновена флора и фауна.
• Пътуване с деца: До село Лисиците в Родопите, до което няма път. До него може да се стигне с лодка или по въжения мост – най-дългият въжен мост у нас. Репортаж.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Алисия Томова
Рихард Вагнер – "Летящият холандец", спектакъл от Лондон, от 16 март 2024 г. Участват солисти, хорът и оркестърът на Кралската опера Ковънт Гардън с диригент Хенрик Нанаши. В ролите: Брин Тервел, Елизабет Стрид, Стефан Милинг, Тоби Спенс, Ксения Николаева, Майлс Миканен.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 30 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Родителска среща", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до..

публикувано на 29.04.24 в 08:10

Понеделник, 29 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Адвентистът", разказ от Михаил Вешим 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Автентичен фолклор от Шотландия и Уелс. от 5.30 до 6.00..

публикувано на 28.04.24 в 08:35

Неделя, 28 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Нежна е нощта" от Франсис Скот Фицджералд от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Хоум офис". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на..

публикувано на 27.04.24 в 08:35

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35