Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Спасени думи: Александър Байтошев
Автор: Рада Александрова
Премиера

от 0.30 до 3.00 часа
Вавилонската фонотека
водещ: Цветан Цветанов
• Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото гостуване на ръководения от двамата квинтет Valia Calda в България.
• Силата на южноафриканската традиция в съвременния джаз и отвъд джаза – репортаж от концерта на формацията Bantu Continua Uhuru Consciousness в София.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Автентичен фолклор от Норвегия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Калинка Згурова, Господин Колев, Кайчо Каменов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Историята на синята птица", народна приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Джилберт и Мигушка", по английска народна приказка

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Милена Воденичарова, Мария Мира Христова
• Музикален акцент на седмицата: Китаристът на Стинг Доминик Милър се завръща на сцената в Sofia Live Club на 15 април. Представянето на соловия му албум "Vagabond" е музикалният акцент на седмицата.
• Епизоди от живота: На 16 април пред Народния театър "Иван Вазов" ще бъде открита изложба "Ключът е любовта" в памет на Ани и Явор, които загинаха в нелепата катастрофа на пешеходна пътека на бул. "Сливница" преди година.
• На 15 април с решение на Общински съвет - Русе ще бъде честван за първи път Денят на Българския всеучилищен химн.
Събитието е в рамките на Седмицата на Стоян Михайловски, която ще се проведе в Русе между 15 и 19 април по повод честването на 132-та годишнина от написването на химна "Върви народе възродени" – разговор с Таня Нахабедян – инициатор на празника, общински съветник и учител по литература в Професионална гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура "Йосиф Вондраг".
• На 15 април започва ранното записване за конкурса "Сайт на годината", който се провежда за 7 път.  За фокуса на конкурса тази година и категориите, разговаряме с Жюстин Томс от "Фондация за активно развитие на уеб".
• Започва конкурсът "MOST" в подкрепа на българското съвременно изкуство. Конкурсът насърчава новаторството в изкуството и дава възможност за изява на български артисти от страната и чужбина като предоставя нови възможности за творчески изяви и професионална реализация на локално и международно ниво. За условията за участие и наградите за победителите, разговаряме с Деница Гергова, арт директор на Vivacom Art Hall.
• Разговорът: В Международния ден на културата разговаряме с Янина Танева от "Фабрика за идеи" за правото на всеки човек свободно да участва в културния живот на обществото, да се наслаждава на изкуствата, да участва в научния напредък и да се ползва от неговите достижения – право, гарантирано от Всеобщата декларация за правата на човека, приета от ОС на ООН на 10 януари 1948.
• Подкаст: "Здравето - европейски или национален въпрос"
• Terra Култура
- Седмичен коментар
- Архивите: 135 години от рождението на Чарлз Чаплин – за сцената, живота, безумието и разума на таланта в коментар и записи, съхранени в Архивния фонд на БНР.
- Културен код: От акварелите на Дани Бо в галерия "Георги Машев" в Пазарджик до срещите в Италия с Даниела Бошнакова – има ли път в изкуството и смисъл в живота и как се танцува в картини.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Среща и разговор с многоликия музикант, композитор, мултиинструменталист Йордан Владев, който ще представи авторския си концерт "Musica per dramma". Събитието ще се състои на 28 април 2024 г.
• Нови продукции: "Run Your Race" на пианистката, авторка и певица Кендейс Спрингс.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Таня Димова
• Художникът Дамян Дамянов с втора част на типографското си издание "Под езика" – разговор с автора.
• Книги с илюстрации на трудни теми – разговор с Анне Марие Йойнес и д-р Антония Господинова от специалност "Скандинавистика" на СУ, организатор на Семинар за детски книги с илюстрации 2024.
• Филмът "Мария Монтесори: Новата жена", посветен на световноизвестната италианска лекарка и педагожка, тръгва по кината – представя го режисьорката му Леа Тодоров.
• "Сезони на дъгата" на Лариса Илиева в галерия "88 Камен Попов" – разговор с художничката.
• Премиера на спектакъла "Чудното пътуване на господин Бианки" по мотиви на Джани Родари в Университетски театър НБУ - разговор с режисьорката му Мила Коларова.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
водещ: Цветелина Начева
Концертни записи на струнен квартет "София" с участието на гост-музикантите Кристина Хинова, Евгени Божанов, Михаил Живков, Василий Илисавский, Ясен Тодоров, Боби Йоцов, Станислав Хвърчилков и колегите им от "Кварто квартет".

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Щрихи от историята на Арменската апостолическа църква
За историята на Арменската апостолическа църква и храмовете ѝ в България ни разказват Вартануш Топакбашян – гл. редедактор на в-к "Ереван" и  Гаро Гарабедян, зам.-председател на църковното настоятелство на арменската църква "Сурп Аствадзадзин" ("Св. Богородица") в Шумен. От архива на предаването припомняме разговора с арх. Агоп Каракашян – автор на проекта на софийския арменски храм.
• "Златната ябълка" – разговор за Златната ябълка, но не от приказките, а за тази, която НМД (Националната мрежа за децата) ежегодно връчва на организации, институции и личности, които с работата си са допринесли за защита правата на децата и за подобряване на тяхното благосъстояние.
• На гости в читалище Луи Брайл – репортаж и интервюта от брайловата библиотека, която отскоро разполага с нов свръхмодерен принтер.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Зорница Гъркова
"Орхидеите в България", епизод 3
Епизод 3 се фокусира върху родовете Dactilorhiza или Дланокоренници и Ophrys или Пчелици от семейство Орхидацеа, чиито представители все още са в активен процес на еволюция.
Събеседници: доц. Антоанета Петрова и Диана Венкова от Ботаническата градина при БАН, Ирина Герасимова от Националния природонаучен музей, Росен Василев от Българска фондация Биоразнообразие и изкуствоведът и художник Любен Домозетски, автор и илюстратор на сборника "Орхидеите в България".

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
Забравените истории на потопените български села разказват Стела Бизева и Ралица Каменова, които пресъздават случилото се в периода на социализма в инсталацията "Изгубени под водата".

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Жаклин Костадинова разказва за XIV Международния фолклорен фестивал "Шопски наниз".
• Таня Георгиева представя XIII фолклорен фестивал "Приятели чрез танца".
• Христина Шопова с подробности за I пролетно надиграване и надпяване "Ромбана".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Цветана Тончева
Концерт от програмата на Фестивала на Френското радио в Монпелие. Свирят Френският младежки оркестър и Филхармонията на Френското радио с диригент Мико Франк и солист Леонидас Кавакос, цигулка. В програмата: Лера Ауербах – "Мечти и шепоти на Посейдон"; П. И. Чайковски – Концерт за цигулка и оркестър в Ре мажор, опус 35; Морис Равел – "Шехерезада", приказна увертюра; Рихард Щраус – симфонична поема "Веселите шеги на Тил Ойленшпигел", опус 28.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
• Поетът Валери Валериев и неговият различен поглед към действителността. Как чрез езика достигаме до неизразимото и какви са новите търсения на автора в книгата му "Мястото е свободно".
• Епизод от поредицата "Градски детектив", посветен на велоисторията в България.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Луис Прима е сред най-експресивните и атрактивни шоумени на времето. Свири на корнет, пее като тембърът му се доближава до този на Луис Армстронг. През 1934 основава и първия си биг бенд. Настъпва времето на суинга и неговия оркестър печели популярност из клубовете на Ню Йорк.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 30 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Родителска среща", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до..

публикувано на 29.04.24 в 08:10

Понеделник, 29 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Адвентистът", разказ от Михаил Вешим 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Автентичен фолклор от Шотландия и Уелс. от 5.30 до 6.00..

публикувано на 28.04.24 в 08:35

Неделя, 28 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Нежна е нощта" от Франсис Скот Фицджералд от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Хоум офис". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на..

публикувано на 27.04.24 в 08:35

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35