Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 16 април

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Туатамур" от Деян Енев

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Александър Янев

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Елинка Величкова
Концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритна фолклорна музика от Ирландия и Уелс.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ансамбъл "Добруджа", Младен Койнаров, Лиляна Галевска, Стоян Радев, ансамбъл "Пирин" и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Златният ключ" от Тери Джоунс

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Ани Манинен" от Маря-Лена Микола

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Светлозар Желев, Василена Мирчева
• Епизоди от живота: С редактора Анелия Димитрова. Какви са езиковите особености на онлайн медиите, които ги отличават от останалите средства за масова комуникация, какви манипулативни стратегии се използват в тях, ще разкаже Катерина Войнова, преподавател в Катедрата по български език на СУ "Св. Климент Охридски” и автор на наскоро излязлата книга "Жанрови и стилистични особености на онлайн медиите”.
• Темата на деня: 16 април – Ден българската Конституция и Ден на юриста – разговор с Емил Дечев, бивш зам.-министър на правосъдието, за промените в Конституцията, съдебната реформа, професията на юриста и правната справедливост.
• Темите на деня: Стефан Цанев – разговор с големия български поет, писател, драматург и общественик Стефан Цанев.
• Разговорът: Силвия Атипова – писателка, граждански активист, общественик, за писането, политиката, ежедневието, за случващото се в Белгия, където тя живее, и България.
• Евранет плюс
• Време за наука
- Включване на Ася Чанева от 15-конференция на Инициатива за възобновяеми енергийни мрежи в Брюксел.
- Има ли добър стрес и как да го разпознаем - разговаряме с Богомил Пешев, млад учен към Института по невробиология към БАН.
- Науката не спи: отговаря на един интригуващ въпрос – а именно защо, когато прекалим с червено вино, ни боли глава.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Велин Манов
• "Полет в изкуството" – разговор за наградите на фондация "Стоян Камбарев" с Елени Декидис, изпълнителен продуцент на фондацията;
• Работилница по изготвяне на украса от рязана хартия за великденски яйца, картички и ажурни композиции – разговор с Марина Огнянова от Полския институт;
• "Странично осветление" – разговор с автора на книгата Юрий Рахнев;
• "Небеса" (The Heavens) – разговор с Надежда Павлова и Никола Михов, куратори на изложбата на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти в галерия "Синтезис";
• Изложба с оригинални произведения на Салвадор Дали в Ямбол – разговор с Павлина Сърбова, експерт в Културно-информационния център "Безистен", където са изложени експонатите;
• Тайните на линогравюрата – разговор за образователния модул от програмата "Въведение в графичното изкуство" на Градската художествена галерия "Борис Георгиев" и Галерията за графично изкуство във Варна с художничката Велина Гребенска.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Песни, мотети, лауди и шансони, създадени във Флоренция през XV век, от Гийом Дюфай и Хайнрих Изаак в изпълнения на Консорт "Орландо".

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• Как лекуват думите – за молитвите, наричанията и баянията в народните лечебни практики – журналистът Серги Гьошев за книгата си "Господ няма да ми се сърди".
• 30 години "За думите" - избрано от фонда на предаването: "Моята любима дума" – проф. Георги Фотев.
• Игрословица: игра със слушателите с въпроси от областта на езика.
• Всичко за образованието: "Идеите, които променят света" – национален фестивал за открития, изобретяване и проектиране за ученици, организиран от Националния университетски център за творчество и иновации към Софийския университет – проф. Веселин Дафов.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Роза Дамянова
Поредицата "Млади и жизнени с антиейджинг"

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
Мюзикълът днес – сериозността в създаването на забавляващия жанр музикален театър. Разговор с режисьора Камен Воденичаров, асистент-режисьора Севар Иванов и актрисите Кръстина Кокорска и Олга Динова, част от екипа на премиерния за Националния музикален театър мюзикъл "Здравей! Как си, приятелю?"

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Ивайло Маджаров
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Цветелина Начева
Отбелязваме 85-годишния юбилей на акад. Георги Минчев. Композиторът, чиито професионален и творчески път е свързан с БНР, разказва за личностите и обстоятелствата, спомогнали за формирането и развитието му като музикант и човек, за основни свои творби, определили в голяма степен и развитието на съвременната българска музика и получили професионално признание по цял свят.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Хелиана Велинова
Видеоигрите като път към развитие и кариера
Присъединете се към нас в поредното издание на "Аларма", където ще се потопим в един изключителен епизод, посветен на света на видеоигрите, озаглавен "Видеоигрите като път към развитие и кариера". Открийте как страстта към гейминга може да се трансформира в пътешествие на самоусъвършенстване и професионално израстване. Гостите ни, Милин Джавалиев от ARC Academy и психологът Георги Атанасов споделят своите уникални гледни точки за въздействието на видеоигрите върху когнитивното развитие, социалните умения и кариерните пътища.
Научете как видеоигрите преодоляват границите между забавление и образование, помагат в личностното израстване и отварят врати към вълнуващи кариерни възможности. Разберете също така как да подходите критично и отговорно към хобито си или хобито на вашите деца, превръщайки го в основа за бъдещ успех.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Животът в джаз
водещ: Михаела Колева
Как звучи саксофонът като солиращ инструмент, в състав с още един саксофон и като част от съвременен джаз примесен с електроника? Слушаме тези и още други различни джаз "ситуации", в които саксофонът играе главната роля. Някои от изпълнителите, които показват най-интересното от този инструмент са Илиной Жаке, Джо Ловано, Гери Мълган, Нубaя Гарсия…

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 30 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Родителска среща", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до..

публикувано на 29.04.24 в 08:10

Понеделник, 29 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Адвентистът", разказ от Михаил Вешим 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Автентичен фолклор от Шотландия и Уелс. от 5.30 до 6.00..

публикувано на 28.04.24 в 08:35

Неделя, 28 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Нежна е нощта" от Франсис Скот Фицджералд от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Хоум офис". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на..

публикувано на 27.04.24 в 08:35

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35