Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България представя тревожна артинсталация на Венецианското биенале 2024 г.

STIR: "Съседите" отразяват една брутална реалност, която продължава да властва по целия свят

STIR е многократно награждавана глобална медийна къща и кураторска агенция. Това е разностранна организация с дигитални и физически платформи, която е основана през 2014 г., за да раздвижи творческата мисъл, практиката, дискурса и индустрията, като същевременно насърчава, разпространява и насърчава творчеството и иновациите в областта на дизайна, архитектурата, изкуството и творчески технологии по целия свят. Основава се на разчупване на бариери и преодоляване на граници между дисциплини и географски области, за да останем в синхрон с нашето съвремие и да осъзнаем нашия принос към това, което идва.

STIR е абревиатура на see, think, inspire, reflect (гледай, мисли, вдъхновявай, отразявай).

В навечерието на Венецианското биенале на изкуствата кураторът Васил Владимиров обсъжда представянето на българския проект "Съседите" с автора на STIR Ману Шарма.

Инсталацията изследва спомените на оцелели от политическо насилие в комунистическа България от 1945 до 1989 г. в нова мултимедийна инсталация "Съседите", пише STIR.

"Съседите" отговарят на темата на Венецианското биенале на изкуствата 2024 г. "Чужденци навсякъде", като изравят премълчаните спомени на оцелели от държавно насилие от българската социалистическа епоха (1945-1989)", казва пред платформата Владимиров.

"Той изследва обезпокоителното наследство на репресиите, при които лица, смятани за инакомислещи  от управляващата комунистическа партия, са третирани като чужденци в собствената си страна. Въпреки надеждите за правосъдие, обезщетения и признаване на страданието им след идването на демокрацията, техните истории остават непознати, затвърждавайки статуса им на аутсайдери.“

Създаден от визуалната художничка Красимира Буцева, мултимедийния артист Джулиан Шекерян и Лилия Топузова, преподавател по история и творческа нехудожествена литература в Университета на Торонто, The Neighbors съчетава предмети, които обикновено се свързват с домашния бит, с артефакти, открити в трудови лагери, което означава, че травматичните спомени от държавното преследване проникват във всяка част от живота на затворника, дълго след като е бил освободен.

Произведението използва намерени предмети, звуково изкуство и видеоизкуство, за да предаде историите на хора в България, които са били преследвани от правителството заради политическите си възгледи.

Започвайки с "Кървавия четвъртък" от 1945 г. – трагичен момент в българската история, когато комунистическите съдилища съдят и екзекутират по бърза процедура повече от 100 министри, депутати и политици – България става свидетел на брутален тоталитарен режим, продължил до края на 80-те години, пише STIR. Не е ясно колко хора са били изпратени на смърт, затвор или изгнание по време на масовите чистки, започнали от комунистите, но според някои оценки само броят на загиналите е над 20 000 души.

The Neighbours е базиран върху академичното изследване на съавтора Лилия Топузова върху травмата, причинена от комунистическата история на България.

Владимиров разширява това, като казва на STIR: "Тези прозрения са отразени в трите стаи на изложбата, всяка от които представлява различни отговори на травма: гласовият, неохотният или пренебрегнатият и мълчаливият и забравен."

Буцева и Шекерян също са работили интензивно с оцелели от държавно насилие в България, като всеки е допринесъл със своя богат опит за производствения процес на The Neighbours.

Проектът в българския павилион на Биеналето на изкуствата във Венеция кани публиката да навлезе в тревожното пространство, където ще стане свидетел на истински истории за преследване и оцеляване, но също така и на устойчивост и твърд отказ. Въпреки че тези истории са български, те отразяват една брутална реалност, която продължава да властва по целия свят.

Статията в оригинал можете да прочетете тук





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Анна Пампулова празнува 30 години творчески път с балетна гала

Днес, 29 април, в Международния ден на балета, в Държавната опера във Варна ще се проведе специална балетна гала, посветена на 30 години творческа дейност на Анна Пампулова. Анна Пампулова е автор и хореограф на танцови, театрални и оперни проекти. Специализирала е съвременни танцови техники във Виена. Тя е доцент, доктор по музикално и танцово..

публикувано на 29.04.24 в 17:45

Начало на Страстната седмица с изложба икони

Православната църква отбелязва началото на Страстната седмица – последните дни от земния път на Иисус Христос. "Намираме се в навечерието на най-големия Празник на Празниците – Възкресение Христово, затова и решихме да покажем иконографска изложба, която има за цел да обърне погледа на човека както нагоре към Царството Божие, така и навътре към..

публикувано на 29.04.24 в 17:25

Световната обиколка на Дзукеро минава през София

"Живеем в мрачни времена. Нуждаем се от малко светлина", са думите, с които Дзукеро се отправи на новата си световна обиколка от "Ройъл Албърт хол". Голяма част от нея миналата година беше пренасрочена, в това число и първоначално обявената дата в София. Overdosed'Amore World Wild Tour започна сега с уникално шоу, продължило повече от два часа..

публикувано на 29.04.24 в 15:07

Филип Синапов: Да съхраняваш фолклорната традиция с упование и кураж

Певецът и радиоводещ Филип Синапов , с който "Terra Култура" среща своите слушатели, е човек, осъзнал мисията на живота си в ранна възраст. Младият музикант е посветил ежедневието си на това да съхранява първообраза и целостта на фолклорното ни наследство. Вероятно всеки ден се разминаваме с хора, които не знаят значението на думи като..

публикувано на 29.04.24 в 14:35

Една забравена епоха

Десетилетия назад столичани са прекарвали вечерите си пред екраните на "Глория палас", "Роял", "Европа палас”, "Славянска беседа", "Сердика", "Македония" и много други. Днес това е забравена епоха, и от сградите на тези някогашни култови културни средища не е останало почти нищо. На "Изчезналите кина на София" е посветено предаването с гости..

публикувано на 29.04.24 в 12:40