Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потопените български села в артистичен проект

Изложбата "Изгубени под водата" прави артистично изследване на емоцията и спомена за потопените български села по времето на социализма, които са изселени заради масираното строителство на язовири. 

Създателките на проекта Ралица Каменова и Стела Бизева разказват, че едно от потопените села е част от тяхната семейна история и така се заражда интересът им към темата. 

"Дядо ни е събирал и архивирал информация, искал е да запази историята на село Живовци и ние дълго време мислехме как да продължим" – казва Ралица Каменова. – Опитахме се тази историческа тема да я представим по интересен начин за младото поколение – допълва Стела Бизева – в процеса на изложбата се запознахме и с други хора, които имат подобна семейна история. Преди петнайсет години нивото на язовир Огоста беше много спаднало и успяхме  дори да се разходим по улиците на селото отдолу."

Няма точни данни за бройката на селата, които споделят тази съдба, но според някои източници те са над 40. Ралица Каменова и Стела Бизева използват в своя проект и кадри от стари кинопрегледи, които показват със социалистически апломб строежите на големите язовири у нас. Според младите художнички целта им не е да дават оценка на събитията, а да запазят и популяризират тази малка част от общата ни история. През месец юни "Изгубени под водата" ще гостува в Русе.

Чуйте Ралица Каменова и Стела Бизева в "Какво се случва".

Снимки – podvodata.com

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Анна Пампулова празнува 30 години творчески път с балетна гала

Днес, 29 април, в Международния ден на балета, в Държавната опера във Варна ще се проведе специална балетна гала, посветена на 30 години творческа дейност на Анна Пампулова. Анна Пампулова е автор и хореограф на танцови, театрални и оперни проекти. Специализирала е съвременни танцови техники във Виена. Тя е доцент, доктор по музикално и танцово..

публикувано на 29.04.24 в 17:45

Начало на Страстната седмица с изложба икони

Православната църква отбелязва началото на Страстната седмица – последните дни от земния път на Иисус Христос. "Намираме се в навечерието на най-големия Празник на Празниците – Възкресение Христово, затова и решихме да покажем иконографска изложба, която има за цел да обърне погледа на човека както нагоре към Царството Божие, така и навътре към..

публикувано на 29.04.24 в 17:25

Световната обиколка на Дзукеро минава през София

"Живеем в мрачни времена. Нуждаем се от малко светлина", са думите, с които Дзукеро се отправи на новата си световна обиколка от "Ройъл Албърт хол". Голяма част от нея миналата година беше пренасрочена, в това число и първоначално обявената дата в София. Overdosed'Amore World Wild Tour започна сега с уникално шоу, продължило повече от два часа..

публикувано на 29.04.24 в 15:07

Филип Синапов: Да съхраняваш фолклорната традиция с упование и кураж

Певецът и радиоводещ Филип Синапов , с който "Terra Култура" среща своите слушатели, е човек, осъзнал мисията на живота си в ранна възраст. Младият музикант е посветил ежедневието си на това да съхранява първообраза и целостта на фолклорното ни наследство. Вероятно всеки ден се разминаваме с хора, които не знаят значението на думи като..

публикувано на 29.04.24 в 14:35

Една забравена епоха

Десетилетия назад столичани са прекарвали вечерите си пред екраните на "Глория палас", "Роял", "Европа палас”, "Славянска беседа", "Сердика", "Македония" и много други. Днес това е забравена епоха, и от сградите на тези някогашни култови културни средища не е останало почти нищо. На "Изчезналите кина на София" е посветено предаването с гости..

публикувано на 29.04.24 в 12:40