Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Музикалният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща"

Снимка: musicartissimo.com

XV Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" е част от Културния календар на Община Пловдив. Пролетното издание тази година започва на 12 май и ще продължи до края на месец юни.

Артистичният директор Мила Павлова и нейният екип, подкрепени от Министерството на културата, Община Пловдив и фондация "Музикартисимо", за пореден път са съставили пъстра и многообразна програма, в която гостуват утвърдени имена от международните сцени, както и млади таланти, за които участието в подобен форум е изключителна подкрепа в тяхното музикално развитие.

"От създаването на фестивала при нас винаги са гостували изявени изпълнители. През годините са се случвали събития за първи път точно при нас. Затова беше важно в това 15 –то юбилейно издание да продължим тези нишки, които сме наложили във времето, а именно различно музиканти да са център многократно при нас и да се изявяват. Затова и нямаше как да не поканим обичаният цигулар Светлин Русев да открие фестивала. Това ще се случи на 12 май от 18.30 в "Балабанова къща". Интересното в този солов рецитал, е че заедно със Светлин ще музицира и специално избран млад български талант от него. За сега името е в тайна. – сподели артистичният директор Мила Павлова.

Останалите музиканти част от пролетното издание са Веско Ешкенази, Вероника Тодорова, Георги Милтиядв, Людмил Ангелов, Красимира Стоянова, ансамбъл Belgian Brass – Белгия, Страшо Темков, Елена Атанасовска, Екатерина и Марияна Стоева, Виктор Вичев, Кремена Оксенкруг, Атанас Кръстев, Мартина Табакова и младежкият проект All That Jazz for Kids с ръководител и солист Венци Благоев.

Програма на МФ "Дни на музиката в Балабановата къща"

Интересни детайли за пролетната програма на фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща" 2024 разказа артистичният директор Мила Павлова в предаването "Метроном" по програма "Христо Ботев". Чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Любовен еликсир", опера в две действия от Гаетано Доницети

Музика: Гаетано Доницети Либрето: Фаличе Романи, който преправя вече готов текст, създаден година по-рано от Скриб за Даниел Обер. Представена за първи път : 12 май 1832 г., Милано в театър "Канобиана". Българска премиера : 28 декември 1934 г., София. Действащи лица: • Неморино – тенор • Адина – сопран • Джанетта – сопран • Белкоре – баритон •..

публикувано на 30.05.24 в 10:14
The Jesus Bolt

Британците The Jesus Bolt с концерти в Пловдив и София

В последните два дни на месец май "Аларма Пънк Джаз" кани в Пловдив и София дуото The Jesus Bolt от Бристъл, Великобритания, чиято енергично-еклектична музика варира от сърф- до фолк-рок през пънк в размер 6/8 и блус ноар . Двамата музиканти на сцената са Хейзъл Уинтър и Джерард Старки . За Хейзъл, китаристка в The Blue..

публикувано на 29.05.24 в 20:00

Сладкият живот

La Dolce Vita ("Сладкият живот") е новият албум на италианския джаз саксофонист Стефано Ди Батиста , издаден на 19 април 2024 година. Заглавието му навява спомени от класическия едноименен филм от 1960 година на режисьора Федерико Фелини, с автор на музиката Нино Рота. За този албум Стефано Ди Батиста се спира на класически италиански песни и..

публикувано на 29.05.24 в 10:15
Проф. Момчил Георгиев, проф. Виржиния Атанасова и Н. Пр. Урсула Хофтер Дзуколи на пресконференцията на Ордена на Малта, по повод концерта.

Splendour Musicus – рицарски концерт в зала "България"

С тържествен концерт Splendour Musicus тазгодишните "Софийски музикални седмици" ще отбележат 30 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Суверенния Малтийски орден. Годишнината ще бъде ознаменувана на 29 май със специалния спектакъл Splendour Musicus на тема "Рицарство". Малтийският орден е много древен..

публикувано на 28.05.24 в 18:08
Йестин Дейвис

Йестин Дейвис изпълнява Бах

Концерт на Йестин Дейвис и ансамбъл The English Concert представяме в предаването "Музика хисторика" благодарение на Европейския съюз за радио и телевизия. Събитието, което се е състояло на 25 август 2023 г. в "Роял Албърт хол" в Лондон, съчетава две кантати от Йохан Себастиан Бах, които композиторът създава през 1726 – няколко години, след като..

публикувано на 28.05.24 в 08:10