Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кърджали ще се проведе обществено обсъждане на проекта за пречиствателна станция

Снимка: Община Кърджали

В Кърджали ще се проведе обществено обсъждане на проекта за пречиствателна станция. Ръководителят на проекта Митко Синабов обясни в интервю за "Преди всички“, че проектът е изключително важен за града: Сега всички отпадъчни води са заустени в река Арда и сами разбирате екологичните проблеми, които могат да възникнат, така че в тази връзка целите на проекта са ясни. Във финансов план банковият заем е задължителен, защото община Кърджали има процент съфинансиране в размер на 2,1 млн. лв. Това съфинансиране не може да бъде осигурено от общината, така че едната част е за осигуряване на собствения принос на общината, а другата част е кредит за оперативно плащане на изпълнените работи по договора. Той ще бъде краткосрочен заем в тази част на договора, защото ще се погаси веднага след изплащане на средствата по ОП "Околна среда". В тази връзка сме изготвили предложение до Общинския съвет.

Общинският съветник в Кърджали от ГЕРБ Илия Илиев обясни: Това е най-големият проект за общината до момента. Той е важен за нашия град, тъй като ние сме областен град и нямаме пречиствателна станция. Имаме много проблеми с обратните води, както стана върпос и за Водното огледало, където бяха похарчени страшно много държавни средства по времето на тройната коалиция, но не бяха заустени кварталните води на кв. "Възрожденци", а те се вливаха във Водното огледало, което се беше превърнало в блато и което се оказа голям проблем. Сега този проблем ще се реши. За мен проблемите при изпълнението на този проект са няколко. Единият от които е цената на самата вода, която се коментира, че ще скочи драстично за населението. Друг проблем се явяват и 2 млн., които общината трябва да осигури по този проект. /…/ Не можем да си позволим да гласуваме против такъв проект, защото ние никога няма да намерим пари да си изградим със собствени средства пречиствателна станция и трябва да се възползваме от възможностите, които ни дава ЕС.

Илиев посочи и като проблем големите задължения на общината: Трупат се задължения и всяка година,нашите задължения, като неразплатени сметки, растат. За мен държавата и Министерството на финансите трябва да вземат някакво отношение и да се наложат някакви корекции и да се наблюдава общината, защото не знам докъде ще стигнем. Ние сме пред фалит.

Мненията на Митко Синабов и Илия Илиев чуйте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!