Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва да сме наясно с "езика на даровете", когато правим подаръци за Коледа и Нова година

Лайф коуч Иван Мирчев: Някои хора търсят преживявания, други материални подаръци



Всичко, което искам за Коледа, си ти, се пее в популярната песен на Марая Кери, станала световен мегахит и един от символите на светлия празник. Но осветлява ли християнската Коледа всеки дом и всяко сърце. Или, както в прочутата повест Коледна песен, на Дикенс, в някои семейства цари  мрачно настроение? Стремим ли се, да запазим духа на Коледа или се опитваме да го заместим със сурогатни ценности, плод на масовата култура, консуматорските нагласи и лъскавите витрини. След черните петъци, идват ли белите делници, в които да осмислим чудото на раждането на Христос. Иска ми се, наистина, да е така.
Точно по Коледа, има една група хора, които сякаш неоправдано изпадат в лошо настроение. Те обикновено се чувстват изолирани от празничната истерия и са склонни към равносметки в края на годината. Защо това е така и дали сме имунизирани от празнична депресия? Какво, от своя страна, поражда следпразничното лошо настроение? Кои хора настояват да получат задължително скъпи подаръци и за кои преживяванията са водещи за добрия празник? Стана ли Коледа твърде комерсиална и не създава ли това нереалистично високи очаквания, за това как да прекараме тези дни? Социалните мрежи по време на празниците или дали трябва да сме на всяка цена успешни във Фейсбук? Интервю с лайф коуч Иван Мирчев. Иван Мирчев:

"Наистина празниците са времето, в което би трябвало да бъдем щастливи. Но по време на празниците се наблюдава една особена тъга, ние я наричаме празнична депресия, но би трябвало да я разграничаваме от по-тежката депресия, било то сезонна или друг тип, при която има нужда от терапия. Празничната депресия е по-скоро тъга, малко по-голяма тъга. Но въпросът наистина е, защо точно по празниците, когато цялото това настроение и радост би трябвало да обгръща живота ни, се появява.

ЗАЩО СЕ СЛУЧВА ТОВА?

"Ние сме социални същества и имаме нужда от принадлежност, от връзка с другите. И много често около празниците, когато хората се събират, тогава когато нямаме възможност да бъдем до най-близките ни хора, и наблюдаваме около себе си другите, които са заедно, радват се в компания на най-близките си приятели.  Това съзнателно или несъзнателно се отразява на нашата психика и емоционалност. И това не е нещо, което е съвременно само. Ние може да го видим във филмите на Чарли Чаплин".

БЕЗПОКОЙСТВОТО

".....има едно такова предусещане, още преди да дойдат празниците, като че ли едно безпокойство, че ние няма да можем да ги изживеем по най-добрия начин. Цялата тази трескава подготовка...идват празници, какво ще правим, как ще ги отпразнуваме по най-добрия начин така че да можем даже и да си постнем снимките по социалните мрежи. да видят хората как сме се забавлявали.

ТРЯБВА ДА Е ДОКУМЕНТИРАНО, ЧЕ СМЕ БИЛИ ЩАСТЛИВИ

и то да се конкурираме с щастието на другите, все пак достатъчно щастливи да сме били.

МАТЕРИАЛНИТЕ ФАКТОРИ

"По време на празниците хората пазаруват, хората си правят подаръци, това е свързано с радост също, но е свързано и със стрес. Подаръците, които аз ще подаря, дали са достатъчно ценни. Второ, дали ще получа аз самият подаръци, това ми показва колко съм обичан, ако бъда зачетен с подарък.

ПОДГОТОВКА

Понякога "стресът", това което влагаме като енергия, разходи всякакви, емоционални, материални, могат да се окажат много по-големи отколкото това, което получаваме, в крайна сметка.

КОИ СТРАДАТ ОТ ПРАЗНИЧНА ДЕПРЕСИЯ?

"Не мога да кажа, че има някаква група хора, които са по-податливи на празничната депресия. Много зависи от моментното състояние. Даже някои проучвания оспорват наличието на празнична депресия, но повечето проучвания я потвърждават.

ОЧАКВАНИЯТА

"Влагаме страшно големи очаквания и самите празници, пък в масовата култура, във филмите, рекламите, са заредени с много обещания, които не могат да изпълнят реално. И това разочарование може да бъде сериозна причина за една такава празнична тъга, депресия".

ПОДАРЪЦИ ИЛИ ПРЕЖИВЯВАНИЯ?

"Разликата между подаръци и преживявания, е много ключова и много важна. И може би, много от хората не я разбират. 

Много често подаръците, които ние си подаряваме, са подаръци, които ни радват малко, няколко часа, дни. И след това просто ги забравяме някъде, ефектът от самия дар е много малък. От друга страна преживяването, може да крие много риск. Но преживяването съдържа в себе си спомени, към които ние може да се връщаме. Ако си подарим едно хубаво преживяване, с близки хора някъде, било то романтично, екстремно, или пък опознавателно, то самото преживяване съдържа в себе си толкова много безброй картини, емоции, нови неща или пък преживени по нов начин неща. Че ние може да се връщаме към него, то да ни обогатява и още, и още, и още.

Може би разликата, между хората, които си подаряват преживявания и хората, които си подаряват материални подаръци, е в това, че едните са осъзнали богатството на преживяването и търсят нещо повече, тоест има някакво ниво на зрялост. Разбират, че материалните неща са доста временни като удовлетворение, което носят. Може би това е една от разликите.

РАЗЛИЧНИ ТИПОВЕ ХОРА СПОРЕД ЖЕЛАНИТЕ ПОДАРЪЦИТЕ

"Има хора, за които много ценен подарък е точно специалното време, което могат да прекарат сами или с някой друг, на определено място, на круиз, и така нататък. Това е език на благодарността, език на възприемането на даровете около себе си.

Други хора, за които материалните неща са много важни. Има и други хора пък, за които е много ценно да получат някаква помощ, подкрепа, вместо преживяване или вместо материален подарък.

Моята съпруга, когато си говорим, за това какво би било най-доброто по време на празниците, дали да й подаря нещо или да отидем някъде, аз например обичам нещо ново да преживея, тя ми казва: "Искам да ми помогнеш с това, това и това и да свършиш и това". И аз казвам: "Е, какъв празник може да бъде това?"

И си давам сметка, че за нея, времето, което ще отделя да я подкрепя, е най-големият дар, който тя ще получи.

Има и други видове език на даровете. За някои видове интимността е такъв език.

СЛЕДПРАЗНИЧНА ДЕПРЕСИЯ

От нея не страдат тези, които не са си прекарали добре.

"Обратното - след върховни преживявания, тъй като нашата психика търси равновесие, следват и по-ниски депресивни състояния. Та много често когато след бляскавите празници, се върнем в сивото ежедневие, /живели сме няколко дни с илюзиите, че животът е това - време, в което можем изцяло да се наслаждаваме на живота, на свободното време, за себе си да мислим / след това обаче идват срещите, графика, проектите, кредитите, идва всичко останало, сблъсъкът е доста сериозен".







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Ирминден в Лозен

В Лозен ще празнуват Ирминден

В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...

публикувано на 11.05.24 в 14:15

Рецептите на шеф Пеньо Иванов: Агнешко печено, пудинг с козунак

Какви са разновидностите на агнешкото печено, с което можем да сме хем в крак с традицията, хем да я осъвременим? Т ри различни подхода в приготвянето на агнешка плешка ни поднася шеф Пеньо Иванов, готвил за известни личности като Миг Джагър, Кондолиза Райс, Георги Първанов и много холивудски знаменитости, както и на круизни кораби. Той..

публикувано на 06.05.24 в 16:25

Ти, който даваш дъжд и на дъжда Си Господ...

Това си е моята молитва. Написах я по пътя между морето и Зографския манастир в Атон . Видях я там, чух я там. Може и да не е най-канонична, но е молитва. Това пише з а стихотворението „Молитва“ от стихосбирката си „Прелъст и светогорски стихотворения“ Николай Милчев. Писателят го публикува от няколко години по това време.  Чуйте стихотворението...

публикувано на 06.05.24 в 15:24

Туристите на Перперикон посещават и маето на Хазър Баба

От началото на месеца започнаха традиционните пролетни маета на алианската общност в Източните Родопи. Според Мустафа Ахмед, един от лидерите на алианите в България те привличат и християни. Това важи особено за туристите, които след като посетят Перперикон, се отбиват до село Горна Крепост , където се провежда съборът на Хазър Баба...

публикувано на 06.05.24 в 13:34

С "Вкусен следобед" на Великден!

Във втората част на предаването разговарям с кулинарката Росица Генчева за това какво можем да приготвим от останалите яйца от празника, при това лесно, ефектно и вкусно. Родолюбецът Розалин Хаджиев от Златоград пък ще ни каже как се приготвя агнешко печено за Гергьовден. Три предложения за агнешко печено ни отправя готвача на много наши и..

публикувано на 06.05.24 в 11:19

Пъстър празник в Кърджали за 1-ви май

Изключителен празник създадоха за поредна година в Кърджали областната структура на БСП и любители на българския фолклор по повод Международния ден на труда и на международната работническа солидарност - 1 май. В празничния ден в Градската градина се стече пъстро множество, стотици - малки и големи - танцьори, певци, хора, които обичат българската..

публикувано на 01.05.24 в 16:41

Деца рисуват благотворително икони за новостроящ се храм

Икони, рисувани от деца, показва дни преди Възкресение Христово Регионална библиотека „Христо Смирненски”- Хасково. Изложбата под надслов „Имаш само това, което си дал” включва близо 40 рисунки на възпитаници на местната арт школа „Пастело” с ръководители Даниел Русев и Калина Чакалова. Сложната и необичайна за детско творчество тема..

публикувано на 30.04.24 в 14:31