Здравейте, вие сте с мен, Радка Петкова, това е епизодът на предаването „Вкусен следобед“ в навечерието на Нова година, когато надеждите са повече от съмненията, радостта повече от колебанието и очакването за добра година повече от песимизма. Все пак, епизодът се пада два дни преди самата дата, затова смятам да съчетая известна доза делничност с хумористични моменти, настроение и съвети от висшата кулинария. Затова, в първата част на предаването се отдаваме на забавлението, с надеждата и през новата година да бъдем все така весели, бодри и изпълнени с енергия.
Започвам със залпов смях от избрани моменти от анкетите на Вкусен следобед. Какво ни стресира, защо мъжете са стиснати и забравят ли да купят хляб, бяха част от темите, които ни разсмиваха през годините. Как става така, че милото заприличва все повече на майка си, а съпругът се крие зад вестника, също ни занимаваше. Също така, дали характерът ни е изписан на лицето. Лекува ли се треската за подаръци с пилешка супа. Всичко това веднага след музикалната изненада.
След това ни занимава въпроса какво се случва когато коледните промоции са повече отколкото можем да понесем и влияят ли те на джоба ни? Катастрофалните резултати от черните петъци ни предава Божидара Ангелова.
Следва една приказна история, която се случва в страната на име "Замрази го". Разказва ни я Весела Фламбурари.
В края на първата част, разговарям с учителя по професионална подготовка Георги Гарабедян за празничната трапеза. Кои са заложените капани в храненето по празниците, как да консумираме алкохол, така че да не ни боли глава и кои са най-новите тенденции в менюто при специални поводи. След това ви предлагам и две рецепти - за волован със зеленчуци и бяла риба със сметана.
******
Радвам се, че бяхме заедно, в последните дни на старата година. Нека да я изпратим с облекчение, но и с усмивка, защото оставяме зад гърба си старите проблеми. А на тяхно място идват надеждите, новите желания и усещането за ново начало. И запомнете - нито един ден от годината не е късно, за да започнем нещо ново. Точно обратното - от там почва броенето на надеждата за нас.
С усмивка и пожелания за много подаръци под елхата, с вас се разделям аз Радка Петкова.
Вярвам, че хубавите ни съвместни моменти тепърва предстоят.
Желая ви красива и бяла седмица!
В светлата седмица разговаряме с поетесата Надежда Захариева, която гостува на града ни и на радио Кърджали, което скоро навърши 8 години в ефира. Тя е съпруга на големия поет Дамян Дамянов и майка на трети им деца. Тя бе гост на Кърджали на Регионална библиотека и на В оенния клуб по повод Светла събота и Деня на Светите братя Кирил и..
В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...
Какви са разновидностите на агнешкото печено, с което можем да сме хем в крак с традицията, хем да я осъвременим? Т ри различни подхода в приготвянето на агнешка плешка ни поднася шеф Пеньо Иванов, готвил за известни личности като Миг Джагър, Кондолиза Райс, Георги Първанов и много холивудски знаменитости, както и на круизни кораби. Той..
Това си е моята молитва. Написах я по пътя между морето и Зографския манастир в Атон . Видях я там, чух я там. Може и да не е най-канонична, но е молитва. Това пише з а стихотворението „Молитва“ от стихосбирката си „Прелъст и светогорски стихотворения“ Николай Милчев. Писателят го публикува от няколко години по това време. Чуйте стихотворението...
От началото на месеца започнаха традиционните пролетни маета на алианската общност в Източните Родопи. Според Мустафа Ахмед, един от лидерите на алианите в България те привличат и християни. Това важи особено за туристите, които след като посетят Перперикон, се отбиват до село Горна Крепост , където се провежда съборът на Хазър Баба...
Във втората част на предаването разговарям с кулинарката Росица Генчева за това какво можем да приготвим от останалите яйца от празника, при това лесно, ефектно и вкусно. Родолюбецът Розалин Хаджиев от Златоград пък ще ни каже как се приготвя агнешко печено за Гергьовден. Три предложения за агнешко печено ни отправя готвача на много наши и..
Изключителен празник създадоха за поредна година в Кърджали областната структура на БСП и любители на българския фолклор по повод Международния ден на труда и на международната работническа солидарност - 1 май. В празничния ден в Градската градина се стече пъстро множество, стотици - малки и големи - танцьори, певци, хора, които обичат българската..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478