Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

| обновено на 29.04.20 в 22:04

Здравейте, вие сте с мен Радка Петкова и най-вкусното предаване на радио Кърджали, това е епизодът от 26 април. Време е да се отпуснете, защото и тези два часа ще изпълним с хубави разговори на приятни теми, с аромата на вкусни рецепти и човечни хора. Благодаря ви, че сте с мен в тези трудни за цяла България и света дни. Моята цел винаги е била да си прекарате приятно, което ще направя и този път. Затова. Започваме със Световния ден на книгата, който отмина, но както всички знаем, за книга никога не е късно, още повече сега, когато имаме повече свободно време. Весела Фламбурари за проклятието да живееш в интересни времена, които ни отвеждат към Китай. На какво се крепи мъдрия свят на Тери Пратчет, освен на гърба на констенурка и слонове? Как в детските романи изолацията не води до нищо страшно.
Веднага след това към друг признат автор, този път в световен план - Здравка Евтимова. Авторът на "Кръв от Къртица" и на кратки разкази, публикувани в 30 страни от света, носител на национални и международни награди, е представител на най-новата българска литература. Нейни романи са публикувани в България и САЩ, и Япония. Разкази на Здравка Евтимова са четени по ББС, Лондон.



За книгата като хляб насъщен за душата и за това как да оцелеем в свят, населен със страх.
След това, излизаме навън, но не само от нашата радиореалност, а на едно съвсем друго място, в съвсем други времена. Далечни времена от отдавнашните спомени, останали сякаш в предишна ера. Защо например не се върнем в миналото лято?
Мила Янева -Табакова е илюстратор, но в „Сувенири“, нейната дипломна книга, пише и текстовете. Разговорът с нея е на Яна Пункина.
Във втората част на предаването, отново ще си говорим за кризата, но в малко по-практичен план. Здравната тревожност, несигурността колко време ще бъдем в това извънредно положение, наложените ограничения ни поставят пред сериозни рискове за нашето психологическо здраве. Какво обаче може да ни вдъхнови?



Затова, във втората част на предаването започваме с един психологическо предизвикателсво на психотерапевта Кремена Станилова. Тя събра вдъхновяващи примери за това какво ни дава сили да преминем през кризата. Думите на 130 души от цяла България съставят мантра, които ни мотивира да сме здрави. След това продължаваме с уебинара на лайф коуч Иван Мирчев на тема "Прошката освобождава и изцелява". Този път ще си говорим за най-трудния път на прошката - този да простим на себе си. Бъдете с "Вкусен следобед" от 16 до 18 часа на 90 мегахерца и онлайн, в реално време на http://player.bnr.bg/?p=21





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Рецептите на шеф Пеньо Иванов: Агнешко печено, пудинг с козунак

Какви са разновидностите на агнешкото печено, с което можем да сме хем в крак с традицията, хем да я осъвременим? Т ри различни подхода в приготвянето на агнешка плешка ни поднася шеф Пеньо Иванов, готвил за известни личности като Миг Джагър, Кондолиза Райс, Георги Първанов и много холивудски знаменитости, както и на круизни кораби. Той..

публикувано на 06.05.24 в 16:25

Ти, който даваш дъжд и на дъжда Си Господ...

Това си е моята молитва. Написах я по пътя между морето и Зографския манастир в Атон . Видях я там, чух я там. Може и да не е най-канонична, но е молитва. Това пише з а стихотворението „Молитва“ от стихосбирката си „Прелъст и светогорски стихотворения“ Николай Милчев. Писателят го публикува от няколко години по това време.  Чуйте стихотворението...

публикувано на 06.05.24 в 15:24

Туристите на Перперикон посещават и маето на Хазър Баба

От началото на месеца започнаха традиционните пролетни маета на алианската общност в Източните Родопи. Според Мустафа Ахмед, един от лидерите на алианите в България те привличат и християни. Това важи особено за туристите, които след като посетят Перперикон, се отбиват до село Горна Крепост , където се провежда съборът на Хазър Баба...

публикувано на 06.05.24 в 13:34

С "Вкусен следобед" на Великден!

Във втората част на предаването разговарям с кулинарката Росица Генчева за това какво можем да приготвим от останалите яйца от празника, при това лесно, ефектно и вкусно. Родолюбецът Розалин Хаджиев от Златоград пък ще ни каже как се приготвя агнешко печено за Гергьовден. Три предложения за агнешко печено ни отправя готвача на много наши и..

публикувано на 06.05.24 в 11:19

Пъстър празник в Кърджали за 1-ви май

Изключителен празник създадоха за поредна година в Кърджали областната структура на БСП и любители на българския фолклор по повод Международния ден на труда и на международната работническа солидарност - 1 май. В празничния ден в Градската градина се стече пъстро множество, стотици - малки и големи - танцьори, певци, хора, които обичат българската..

публикувано на 01.05.24 в 16:41

Деца рисуват благотворително икони за новостроящ се храм

Икони, рисувани от деца, показва дни преди Възкресение Христово Регионална библиотека „Христо Смирненски”- Хасково. Изложбата под надслов „Имаш само това, което си дал” включва близо 40 рисунки на възпитаници на местната арт школа „Пастело” с ръководители Даниел Русев и Калина Чакалова. Сложната и необичайна за детско творчество тема..

публикувано на 30.04.24 в 14:31

Цветен "Вкусен следобед" с Росица Пейчева!

Във втората част на предаването ще разкажем за пътя на една млада майка, Ирина Пеева към здравословните храни. Как се прави вкусна супичка, когато имаш болен син или с която Ежко Бежко лекувал животните с гората . Защо Великден е именно велик ден и защо променя коренно борбата срещу смъртта и срещу греха . Това ще ни каже художникът Хари..

публикувано на 28.04.24 в 18:25