Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предаването "На чаршията, в чата" стана на 4 години

Екипът на Радиото се почерпи с вкусна торта за празника на "На чаршията,в чата"


Предаването „На чаршията, в чата“ на Радио Кърджали навърши 4 години. По повод празника, авторът и водещ Галина Стефанова гостува в сутрешния блок – „След първото кафе“ с водещ Божидар Чолаков.

Уникално е чувството да правиш авторско предаване, то ти е като рожба – създаваш го, отглеждаш си го, персонално си отговорен и за успеха и за неуспеха му, поне аз така се чувствам, сподели Стефанова. „В моя случай, отнема време, за да следя внимателно дневния ред на обществото, темите от живота, защото се старая да ги поставям, за да коментираме със слушателите в предаването. Също така е любопитно, защото имам възможност да се срещам с много хора, всеки толкова различен, цветен…“, поясни тя. Водещата припомни „раждането“ на предаването. Идеята за създаването му е на директора на БНР Радио Кърджали Красимир Ангелов. „Коментирайки какво да представлява предаването, той предложи да направим един експеримент – да пренесем социалните мрежи в ефира. В последните години, за добро или за зло, все повече комуникираме там, в социалните мрежи…. Така се роди и „На чаршията, в чата“. То и затова носи такова име – както навремето, нашите баби и дядовци са осъществявали социалните си контакти, излизайки на чаршията, сега ние го правим все повече влизайки в чата. И така започнахме да поставяме във фейсбук профила на предаването някоя от злободневните теми, това, което ни се случва в ежедневието, проблемите, които вълнуват слушателите и искаме да решим, за да ги коментираме и да търсим заедно „брод“, разказа Стефанова.

Тя припомни някои от именитите събеседници, гостували в „На чаршията, в чата“, „като Георги Първанов, президент (2002 – 2012), мегазвездата, цигуларят Васко Василев, доц. Михаил Околийски, представител на СЗО, специалистът по разрешаване на кризи и по въпросите на борбата с тероризма проф. Татяна Дронзина, експертът по кризисни комуникации Даниел Киряков, журналистът и експерт по етикет и протокол, а също кандидат за вицепрезидент  Мария Касимова-Моазе и още, и още … и разбира се десетките събеседници, които не са толкова популярни имена, но също толкова важни и интересни“, подчерта водещата.

По думите й „ хората постепенно започнаха наистина да припознават предаването „На чаршията, в чата“ и като цяло Радио Кърджали, като своето място. За първи път в ефира на предаването родители „извикаха“ проблема в училище „Йордан Йовков“ в Кърджали. След това ние проследихме цялата сага и смея да твърдя, че помогнахме за решаването на проблема. Слушатели поставиха проблеми с незаконни сметища в с. Гняздово, с вандализъм на въжения мост в Кърджали, за улица в центъра на областния град, която от 16 години е без улично осветление, за разрушени и опасни детски площадки и още, и още … Няма да можем да изброим всички. А не е и нужно“.

„Нещото, което обаче някак не мога да премълча и ми е тежко, че се случва е, че когато поставя проблемна тема в личния си профил, хората коментират, изказват мнението си директно, свободно, без притеснение. Но когато го поставя на официалния профил на предаването – трудно изказват свободно мнението си, налагат си автоцензура, заради институционалността, може би. Тъжно ми е, че все още се чувстваме несвободни да казваме, това, което считаме за несправедливо, а също и че не вярваме, че от нас зависи“, сподели журналистката.

В края тя пожела „да станем повече свободни, повече взискателни и по-уверени, че от нас зависи, и да не се примиряваме, докато не постигнем справедливостта. Искам да се научим, когато се появи камъчето в обувката, което ни убива, да не си мълчим и да се опитваме да свикнем с него, а да извикаме болката, която ни причинява и да направим каквото трябва, за да го извадим“.

Галина Стефанова разкри какво да очакват слушателите за празничното издание на „На чаршията, в чата“ тази неделя. „Този път предаването ще е в голяма степен изненада и за самата мен. Освен че ще оставя цялото време, ефира, на слушателите, за да споделят усещането си, отношението си към „На чаршията, в чата“ – за да поздравят, да укорят, да препоръчат какво биха искали да има в него занапред, реших и че ще отделя време за Вас, колегите от екипа. Твърде тривиално нарекох тези парченца от празничното издание – „Минутата на …“ и очаквам, заедно със слушателите, да чуем сюрпризите Ви“.

И припомни часът и мястото на срещата със слушателите – всяка неделя, в ефира на Радио Кърджали на 90 мегахерца или онлайн на БНР play Радио Кърджали, веднага след новините н 14 часа и чак до малко преди новините в 16 ч.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
В края беше направена традиционната

Посланикът на Германия връчи немските дипломи на ботевци

Посланикът на Федерална република Германия у нас Н. Пр. Ирене Мария Планк връчи лично немски езикови дипломи на 47 зрелостници от Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали. Дипломатът подчерта, че причината да пристигне специално за тържеството е високото реноме на училището и изключителните успехи на възпитаниците му през годините. Немската..

публикувано на 03.05.24 в 13:50

България e е 59-о място в класацията на „Репортери без граници“

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници" , показва годишният доклад на организацията по повод 3 май – Световен ден на свободата на печата.  Страната ни е 59-а в света по критерий свобода на словото от общо 180 държави. Миналата година България беше поставена на 71-во място. Сред причините за повишаване резултата на..

публикувано на 03.05.24 в 11:40
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева ще е водач на кандидат-депутатските листи за Народно събрание в Кърджали и област Пловдив

Лидерът на ПП ГЕРБ Кърджали - Цвета Караянчева ще е водач на кандидат-депутатската листа за 9 МИР - Кърджали, съобщи в ефира на Радио Кърджали председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева. В листата за кандидат-народни представители има много нови лица. Познати са само водачът и д-р Адам Персенски. Има представители на различни съсловия и..

публикувано на 02.05.24 в 17:25

Двудневни тържества с наситена програма за празника на Джебел

Музика, спорт, изяви на талантите очаква Джебел за празника на града. Площад „19 май“ ще събере хиляди за Деня на „волята за свобода“ на джебелчани. Мероприятията започват още на 18 май с откриване на Алея на занаятите, турнири по шах, тенис на корт, волейбол, велосъстезание до село Тютюнче, футболен мач между ветерани. На сцената в..

публикувано на 02.05.24 в 11:45

Десетки задържани в Турция след забрана на първомайските митинги на площад Таксим в Истанбул

Турската полиция задържа десетки протестиращи, които се опитваха да съборят барикадите в различни квартали на Истанбул, след като властите забраниха първомайските митинги на централния площад Таксим в града, предаде Ройтерс.  В квартал Бешикташ полицията задържа най-малко 30 леви протестиращи, които крещяха "Таксим не може да бъде..

публикувано на 01.05.24 в 14:11
Момичета от СУ “П. Р. Славейков” лазаруват

Девойки от “Славейков” пресъздадоха обичая "Лазаруване"

Група девойки от 9 и 10 клас на СУ “П. Р. Славейков” представиха обичая "Лазаруване".  Рано сутрин, преди Лазаровден, те посетиха заместник-кмета на община Кърджали Веселина Тихомирова, областния управител Никола Чанев, началника на РУО-Кърджали Ангелина Костова, както и директора на училището Милко Багдасаров и заместниците му, за да честитят..

публикувано на 27.04.24 в 15:52

Лазаровден е

Момичетата от Школата по етнография и краезнание към ОДК с ръководител Нели Карабашева пресъздадоха пролетния момински обичай "Лазаруване" в двора на детския комплекс.  Пред дошлите на празника деца и родители, малките лазарки, облечени с пъстри носии и закичени с цветя, разказаха за традициите и обичаите за Лазаровден, пяха лазарски песни, играха хора..

публикувано на 27.04.24 в 14:05