Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сестрата на вятъра Виктория Стоянова представи 100 платна в Кърджали

Художничката обеща да се върне с авторска изложба, посветена на Орфей

4
Снимка: Мартина ДЯКОВА


100 платна показа в първата си авторска изложба в Кърджали художничката Виктория Стоянова. Експозицията е подредена в Керимовата къща до 18-и юни и бе посрещната с възхищение и със сигурност може да се нарече културното събитие на месеца. А самия творец обеща да се върне отново тук, с тематична изложба за Орфей. Репортаж на Радка Петкова. "Дълго време ще се помни изложбата на художничката Виктория Стоянова в Кърджали. На представянето дойдоха десетки кърджалийци, жадни за изкуство, за среща с творбите и със самия артист. "Сестра на вятъра" - така описва себе си Виктория Стоянова, такова име носи и изложбата, в която има безброй сюжети - мистериозни женски лица, митични фигури, пленителни коне, увлечени в страстта на движението, закачливи и провокиращи творби.
Виктория Стоянова първо работи като дете в музикални школи, а по-късно е моден дизайнер. Това се оказва "един нереален живот на колела, едно цветно и емоционално препускане между работни ателиета, производства, представителни ревюта, бляскави сцени и смазващи безсънни нощи". Тази професионална роля е нейното бойно кръщене за следващата творческа страница в живота й.
Открила изобразителното изкуство на 29 години, Виктория Стоянова е сред най-добрите световни художници на коне. Има международни награди от Москва и Оксфорд и 45 изложби по света, но това е първата й изложба в Кърджали.
Eто как галеристът Пенка Атанасова представи гост-художника: "Виктория си е творческа личност. Тя от малка се заминава с изкуства, преливайки от едно в друго. Започва своя творчески път в пластичните изкуства като моден дизайнер, но в годините решава, че насочва повече неща към това да споделя свои размисли, преживявания, чрез живопистта. Страхотна творческа дейност и много плодоносен художник....."

В изложбата на целия първи етаж и в двора са подредени сто платна на авторката от различни нейни творчески периоди. Тя предпочита да рисува живопис, с акрилни бои.
Виктория Стоянова бе впечатлена от доброто посрещане и развълнувано сподели:
"Благодаря от сърце за посрещането. Невероятно гостоприемни домакини си имам. Знаех къде идвам, от снимков материал, но аз се влюбих още от вратата, щом прекрачих прага. Такава енергия има в тази къща и съм много щастлива, че има такива места. Вие имате богатство за целия град. Не съм го видяла още Кърджали, очаквам предложения, разхождайте ме, искам да го видя този прекрасен град. Вече се роди идея за втора изложба в Кърджали. Никога не съм рисувала Орфей, но много обичам да рисувам Дон Кихот и Малкия принц...."

Бяха поднесени приветствия от името на областния управител и от хора, помогнали изложбата да стане факт.

В прегръдката на вечерта, кърджалийци останаха насаме в творчеството на Виктория Стоянова и със самата художничка. Изложбата "Сестра на вятъра" ще остане до 18-и юни в Керимовата къща на улица Климент Охридски 10.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Дисководещите легенди: В ефир е Данчо Стълбицата

Сборник, пътеводител из историята на българското диджейство, пуснаха за четвърти път двама от най-популярните ни диджеи - Данчо Стълбицата и Арго Ем Си.  Книгата проследява създаването на диджейската професия у нас. Тя съдържа повече от 200 снимки и любопитни истории на двамата автори. Това каза в ексклузивно интервю за Радио Кърджали известният..

публикувано на 07.06.24 в 15:07

Пълен комплект медали спечелиха в национален конкурс млади пианисти от Дома на културата в Кърджали

Комплект медали и диплом за цялостно представяне и успешна работа завоюваха възпитаници на Детската музикална школа към Дома на културата в Кърджали на XXIV Национален музикален конкурс „Милчо Петров“, Пловдив. Организатор и домакин е читалище „Шалом Алейхем – 1945“. Кърджали беше представен от младите пианисти, възпитаници на Христина..

публикувано на 04.06.24 в 01:34

Отменят спектакъла "Под игото" в Кърджали

Спектакълът "Под игото", с който Варненският театър трябваше да гостува в Кърджали на 20 юни, се отменя. Главният организатор на турнето Катя Лазарова съобщи: "Планираният спектакъл “Под игото” се отменя, поради внезапно заболяване на главен актьор. За да уважим публиката в Кърджали на 19 юни от 19:00 ще представим комедията на Иво Сиромахов..

публикувано на 02.06.24 в 18:00

„Огънят на Анадола“ избра Кърджали за част от лятното си турне

Легендарната танцова формация от Турция включва България в световната си обиколка по повод 25 години на сцена.  Световноизвестният турски танцов състав „Огънят на Анадола“ ще представи на Кърджали магичен шоу-спектакъл през август. След Китай, САЩ и Канада, едни от най-бързите танцьори в света ще посетят отново България. „Огънят на Анадола“ избра..

публикувано на 02.06.24 в 16:20

Керимовата къща ни кани на Родопско-морски срещи

На 30 май, в Арт-галерия „Дар“ в Кърджали ще бъде открита тематичната фотоизложба „Родопско-морски срещи с природата“ на фотографа Тенчо Петков , осъществена с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.  Той е бивш възпитаник от паралелките по изкуствата в СОУ "Владимир Димитров-Майстора" Кърджали, казаха от артгалерия "Дар" ...

публикувано на 28.05.24 в 11:14
Тихомир Петков открива юбилейна изложба в Хасково -

Фотожурналистът Тихомир Петков открива юбилейна изложба в Хасково ГАЛЕРИЯ

Известният дългогодишен фотожурналист от Хасково Тихомир Петков открива своя юбилейна изложба на 27 май. Ден по-рано на 26 май, той ще навърши 50 години.  "Фотожурналистика от новия век" ще може да бъде видяна в хасковската галерия "Форум".  В нея Петков е избрал най-добрите си кадри от 2001 година до сега. Сред тях са снимики от огнения..

публикувано на 24.05.24 в 12:53

„Незабравките“ представиха Кърджали в национален православен фестивал

Дамски хор „Незабравки“ при НЧ „Обединение 1913“, град Кърджали, се включи за първи път в 6-тото издание на Националния православен фестивал „Св. св. Кирил и Методий“ в Попово, област Търговище.   Като единствени представители на Южна България, ангелогласните „Незабравки“ с диригент Тавит Мачикян представиха пред публика на две места своя репертоар..

публикувано на 22.05.24 в 14:41