Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връзките след 40: Партньорът със собствено лично пространство е по-атрактивен

Любовта изключва власт, контрол, манипулация и зависимост, казва терапевта Мариана Василева


Повечето връзки, които не могат да прескочат десетгодишен период, се провалят и завършват с раздяла.
След фойерверките на влюбването, отглеждането на деца и градеж на кариера, какво се случва с любовта? Времето след 40 може да бъде и възможност за обновление, преоткриване на партньора и създаване на отношения на друго ниво. Да сложим фокуса отново върху партньора и да видим с кого всъщност живеем - кой е този човек, в кого се е превърнал, какво у него още ме вълнува и привлича. Не да се отегчим, а да се вдъхновим и заредим от общуването, докосването и сексуалността. Връзката ни с партньора метафорично може да се сравни с раждането и отглеждането на дете - процес на периодични и закономерни кризи, които създават условия за преминаване от едно в друго състояние и ниво на развитие. След 40-годишна възраст обикновено сме преживели кризата на първата, третата, на седмата година и двойката навлиза в „тийнейджърска възраст“ - време на бунт, преразглеждане и преформулиране на установените правила и стремеж да проявим настоящото си Аз в рамките на партнирането с другия. Някои отношения не издържат проверката на устоите и се разпадат, а други достигат нов апогей в развитието си. Как да навлезем в този етап на връзката си, без да се разбием в айсберга на пропуснатото, непоисканото, недоизказаното - изследва Марияна Вълчева - психотелесен терапевт, по време на своето изложение на тема "Любовта след 40 - да влюбим партньора отново в себе си". Тя изнесе лекцията по време на фестивала "Животът след 40".

"Двойки, които са в партньорство с любов, са по-здрави, живеят от 5 до 10 години повече, справят се по-добре със своята професионална реализация, в материален план също. Партньорството е най-добрият начин да се справим с житейските и стресови несгоди. Децата, отгледани от родители, свързани с любов, също като тях са по-здрави, по-успешни и успяват да изградят добри партньорства".

Същевременно обаче, "само една четвърт от хората заявяват, че са щастливи в партньорствата и над 50 % от браковете завършват с развод".

"Първо да кажем кои отношения можем да определим като любов. Любовта предполага двама души да се познават достатъчно добре и да се приемат такива каквито са. Любовта предполага да има уважение и зачитане между двамата и всеки един от партньорите да способства развитието и усъвършенстването на другия".

Любовта изключва също така власт, контрол, манипулация и зависимост. Два са типовете избор на партньор - от нарцистичен тип, когато партньорът има качества, които искаме да притежаваме или искаме да притежаваме - идеалния Аз. Другият тип избор на партньор се нарича от обгрижващ тип - фигура, която ни покровителства, грижи се за нас, дава ни подкрепа. Това е клопка, защото има неравнопоставеност в двойката.

Всяка една връзка преминава през няколко различни етапа - първият това е на ембиотичната свързаност. Когато сме влюбени, искаме да прекарваме всяка една минута с партньора, да бъде той част от целия ни живот, виждаме го изключително в позитивна светлина, с розови очила.  Този етап продължава около 1 година. След това следва едно диференциране, което е здравословно.

В третия етап, на индивидуация ставаме автономни, започваме да откриваме своето лично пространство във връзката, да се занимаваме с хобитата, които ние обичаме, да си имаме и свой приятелски кръг.

Четвърти етап - етап на договорена взаимна свързаност. Хем сме автономни и отделни личности, хем се поставяме в услуга на това да поддържаме тази връзка със своите отговорности и задължения.

Само че какво се случва по този път? Като срещнем другия, го откриваме като едно съкровище, което винаги ще ни разбира, ще ни подкрепя, ще си обменяме любов и всичко, което ни е нужно. Само че пропускаме един много важен момент. В етапа на диференциране и показване на истинската ни същност, в контакта с другия изплуват много наши страхове, много наши проекции, да виждаме в него майка си и баща си,  да проектираме ситуации с предишните си партньори, в които не сме се случвали добре. Това е един особен и трънлив процес. Тук могат да се пропукат отношенията, ако очакваме винаги всичко да минава гладко. Според Клариса Пинкола Естес / "Бягащата с вълци" / "Смъртта е част от всяка връзка".

Какво умира? Умират илюзиите, очакванията ни, умират всички нереалистични виждания. По тази причина повечето партньори не могат да прескочат този десетгодишен период.

Очакваме нещата да се разрешат, без да бъдем активни.

ЖЕНАТА ОБИКНОВЕНО Е ЕМОЦИОНАЛНИЯТ ВОДАЧ В ДВОЙКАТА

Защото "повече се интересуваме от въпросите на човешката душа, по-приемащи сме, култивираме това търпение, което е нужно, за да се изгради връзката. Това се случва с осъзнатост и много, много работа върху отношенията, с честност, с даване пространство на другия".

КАК ДА ПРОРАБОТИ ВРЪЗКАТА

Първо, правилно да поставим фокуса върху връзката. Първо сме ние самите, и сме длъжни да се погрижим за себе си и да сме чувствителни към потребностите ни. Никой не  е в нашето тяло и не знае по-добре от нас от какво имаме нужда. Честно да комуникираме, да не очакваме партньора да се сети, и да не го натоварваме с излишни очаквания. Често искаме той да бъде всичко за нас - и партньор, и любовник, и баща, и да върши някакви работи в къщи. Мъжете имат по-простички нужди и необходимости.

Да си имаме свое лично пространство, да се захранваме дори в дистанцията, защото тя е много важна във връзката. Емоционалната близост изисква сигурност, и това е много добра база за партньорства. Само че еротиката във взаимотношенията, тази чувственост, се ражда от дистанцията. Когато всеки си има лично пространство, в което се подхранва, и прави неща, които са интересни  и вълнуващи и по този начин изглежда по-атрактивен".

ВТОРОТО НЕЩО, КОЕТО НИ КАРА ДА СМЕ ПРИВЛЕЧЕНИ, ДА ИМА НОВОСТИ, ДА ИМА ИЗНЕНАДИ

Третото е, да имаме малко дистанциране от партньора. Дори чисто физически - някъде да отидем за два-три дни, дори в рамките на един ден. Да не спираме да се съблазняваме, но не в еротичния смисъл, а да внимаваме в другия, да виждаме неговите потребности.

По публикацията работи: Радка Петкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Надежда Захариева: Човек има право да се разпорежда само със собствената си душа

В светлата седмица разговаряме с поетесата Надежда Захариева, която гостува на града ни и на радио Кърджали, което скоро навърши 8 години в ефира. Тя е  съпруга на големия поет Дамян Дамянов и майка на трети им деца.  Тя бе гост на Кърджали на Регионална библиотека и на В оенния клуб по повод Светла събота и Деня на Светите  братя Кирил и..

публикувано на 12.05.24 в 17:22
Ирминден в Лозен

В Лозен ще празнуват Ирминден

В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...

публикувано на 11.05.24 в 14:15

Рецептите на шеф Пеньо Иванов: Агнешко печено, пудинг с козунак

Какви са разновидностите на агнешкото печено, с което можем да сме хем в крак с традицията, хем да я осъвременим? Т ри различни подхода в приготвянето на агнешка плешка ни поднася шеф Пеньо Иванов, готвил за известни личности като Миг Джагър, Кондолиза Райс, Георги Първанов и много холивудски знаменитости, както и на круизни кораби. Той..

публикувано на 06.05.24 в 16:25

Ти, който даваш дъжд и на дъжда Си Господ...

Това си е моята молитва. Написах я по пътя между морето и Зографския манастир в Атон . Видях я там, чух я там. Може и да не е най-канонична, но е молитва. Това пише з а стихотворението „Молитва“ от стихосбирката си „Прелъст и светогорски стихотворения“ Николай Милчев. Писателят го публикува от няколко години по това време.  Чуйте стихотворението...

публикувано на 06.05.24 в 15:24

Туристите на Перперикон посещават и маето на Хазър Баба

От началото на месеца започнаха традиционните пролетни маета на алианската общност в Източните Родопи. Според Мустафа Ахмед, един от лидерите на алианите в България те привличат и християни. Това важи особено за туристите, които след като посетят Перперикон, се отбиват до село Горна Крепост , където се провежда съборът на Хазър Баба...

публикувано на 06.05.24 в 13:34

С "Вкусен следобед" на Великден!

Във втората част на предаването разговарям с кулинарката Росица Генчева за това какво можем да приготвим от останалите яйца от празника, при това лесно, ефектно и вкусно. Родолюбецът Розалин Хаджиев от Златоград пък ще ни каже как се приготвя агнешко печено за Гергьовден. Три предложения за агнешко печено ни отправя готвача на много наши и..

публикувано на 06.05.24 в 11:19

Пъстър празник в Кърджали за 1-ви май

Изключителен празник създадоха за поредна година в Кърджали областната структура на БСП и любители на българския фолклор по повод Международния ден на труда и на международната работническа солидарност - 1 май. В празничния ден в Градската градина се стече пъстро множество, стотици - малки и големи - танцьори, певци, хора, които обичат българската..

публикувано на 01.05.24 в 16:41