Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елизабет Втора запази най-важната си функция - да е монарх, но направи този образ по-човечен

Мария Касимова-Моасе: Предстоят интересни времена

Сред брошките на Кралицата има и българска

8
Кралица Елизабет II
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Цялото Обединено кралство от дни се прощава с Кралицата си. В понеделник и целият свят ще каже последно сбогом на най-дълго царувалият монарх – Елизабет Втора. „Тя успя без да сваля важността на своята функция на кралица на Обединеното кралство да направи този образ по-човечен, коментира в предаването на Радио Кърджали „На чаршията, в чата“ експертът, възпитаник на Лондонската школа по етикет и протокол, Мария Касимова – Моасе. Дори малко поп образ, малко като поп икона. Не само защото я виждаме на портрети, направени от Анди Уорхол (Andy Warhol – американски художник, водещ представител на течението поп арт, б.а.), не само заради нейната разкрепостеност от гледна точка на това да участва в различни кино формации, да покани анимационното Мече Падингтън (класически герой в английската детска литература, б.а.) на чай и други такива неща, които не се очакваше тя да приеме … В същото време обаче тази фигура да остане класическа, да остане символ на една историческа устойчивост, която пренася самочувствието на една нация през вековете, независимо какво тя преживява, дали ще бъде Брекзит (Brexit), дали ще бъде икономическа криза, дали ще бъде някакъв друг държавен катаклизъм, Кралицата винаги е оставала този остров на спокойствието и този ориентир, според който британецът си казва: „Всичко ще бъде наред“. И нещо друго – аз много харесвам тези нейни думи: „Никога не се обяснявай! Никога не се оплаквай!“, едно правило, което ако повечето държавници наистина със сериозен обществен ранг и функции спазват, биха имали много по-стабилен и много по-сериозен образ в обществото“, допълни Мария Касимова-Моасе.

Приказният образ на кралицата с безгрижен живот, който повечето хора имат в съзнанието си е много далеко от действителността. Кралицата няма право да говори за политика, но монархът на Обединеното кралство има много важна функция – да бъде коректив и да илюстрира спокойствието, че всичко в държавата ще бъде наред, поясни експертът.

От друга страна, чрез поведението си, чрез дипломатическия език, чрез облеклото и брошките си дори, Елизабет Втора винаги е „говорила“ и е оказвала влияние. Мария Касимова разказа интересна случка с владетел на Саудитска Арабия, в който Кралицата, чрез известното си доста „спортно“ шофиране е заявила ясно несъгласието си с ограничаване правата на жените в държавата му.


Кралицата няма много избор как да изглежда и как да бъде облечена, припомни експертът по етикет и протокол. По повод ярките цветове, с които се обличаше Кралицата, Касимова-Моасе коментира, че по този начин тя е пренасяла историчността и класическата визия на монархията си. „Освен това, тези ярки цветове се избират, за да може тя да бъде ясно разпознаваема и видима, където и да се появи сред хората, както от гледна точка на това да я видят и да й се радват, така и сигурността да знае точно къде се намира тя“, обясни експертът.


Тя наистина даваше послания със своята визия. Нека хората не си представят, че не е имала никакъв друг начин да се изрази. Не. Просто това е част от дипломатическия език и върши много добра работа“, допълни Мария Касимова-Моасе.

Тя подкрепи думите си с няколко примера – облеклото на Елизабет Втора при Брекзид, когато по синята й шапка имаше малки жълти цветя, напомнящи знамето на Евросъюза, при началото на войната в Украйна, когато беше облечена в цветовете на тази държава и малка чанта с надпис „МИР“, закичената брошка, подарък от президента на САЩ Барак Обама при посрещането вече на президента Доналд Тръмп, който доста грубо наруши протокола и т.н.

Експертът припомни и случая, в който Първата дама на САЩ Мишел Обама и самата Кралица нарушиха протокола, като се прегърнаха, но това най-вероятно беше режисирана ситуация, носеща конкретно послание.

Мария Касимова-Моасе разкри, че покойната вече Елизабет Втора е имала сред бижутата си и „една прекрасна българска брошка – много, много красива артистична форма на българска шевица, направена от художничката Ина Асса“.

По думите на специалиста, на новия крал Чарлз Трети не му е лесно, защото „да встъпиш във власт след образа, който твоята майка има, след това толкова дълго и толкова, въпреки катаклизмите вътре, стабилно присъствие в световната политика и в политиката на твоята страна е изключително трудно“.

Няма как Чарлз „да влезе в обувките“ на майка си. Той трябва да изгради своя позиция и собствен образ, счита експертът по дипломатически език.

Млада двойка, новите принц и принцеса на Уелс – Уилям и Кейт, несъмнено имат обичта на хората. "Те много умело успяха да разчупят кралската формалност, на която бяхме свидетели", коментира още Мария Касимова-Моасе. И заключи: „Несъмнено, предстоят ни интересни времена“.

Целият разговор можете да чуете в прикачения звуков файл.

Кралица Елизабет II



По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Рецептите на шеф Пеньо Иванов: Агнешко печено, пудинг с козунак

Какви са разновидностите на агнешкото печено, с което можем да сме хем в крак с традицията, хем да я осъвременим? Т ри различни подхода в приготвянето на агнешка плешка ни поднася шеф Пеньо Иванов, готвил за известни личности като Миг Джагър, Кондолиза Райс, Георги Първанов и много холивудски знаменитости, както и на круизни кораби. Той..

публикувано на 06.05.24 в 16:25

Ти, който даваш дъжд и на дъжда Си Господ...

Това си е моята молитва. Написах я по пътя между морето и Зографския манастир в Атон . Видях я там, чух я там. Може и да не е най-канонична, но е молитва. Това пише з а стихотворението „Молитва“ от стихосбирката си „Прелъст и светогорски стихотворения“ Николай Милчев. Писателят го публикува от няколко години по това време.  Чуйте стихотворението...

публикувано на 06.05.24 в 15:24

Туристите на Перперикон посещават и маето на Хазър Баба

От началото на месеца започнаха традиционните пролетни маета на алианската общност в Източните Родопи. Според Мустафа Ахмед, един от лидерите на алианите в България те привличат и християни. Това важи особено за туристите, които след като посетят Перперикон, се отбиват до село Горна Крепост , където се провежда съборът на Хазър Баба...

публикувано на 06.05.24 в 13:34

С "Вкусен следобед" на Великден!

Във втората част на предаването разговарям с кулинарката Росица Генчева за това какво можем да приготвим от останалите яйца от празника, при това лесно, ефектно и вкусно. Родолюбецът Розалин Хаджиев от Златоград пък ще ни каже как се приготвя агнешко печено за Гергьовден. Три предложения за агнешко печено ни отправя готвача на много наши и..

публикувано на 06.05.24 в 11:19

Пъстър празник в Кърджали за 1-ви май

Изключителен празник създадоха за поредна година в Кърджали областната структура на БСП и любители на българския фолклор по повод Международния ден на труда и на международната работническа солидарност - 1 май. В празничния ден в Градската градина се стече пъстро множество, стотици - малки и големи - танцьори, певци, хора, които обичат българската..

публикувано на 01.05.24 в 16:41

Деца рисуват благотворително икони за новостроящ се храм

Икони, рисувани от деца, показва дни преди Възкресение Христово Регионална библиотека „Христо Смирненски”- Хасково. Изложбата под надслов „Имаш само това, което си дал” включва близо 40 рисунки на възпитаници на местната арт школа „Пастело” с ръководители Даниел Русев и Калина Чакалова. Сложната и необичайна за детско творчество тема..

публикувано на 30.04.24 в 14:31

Цветен "Вкусен следобед" с Росица Пейчева!

Във втората част на предаването ще разкажем за пътя на една млада майка, Ирина Пеева към здравословните храни. Как се прави вкусна супичка, когато имаш болен син или с която Ежко Бежко лекувал животните с гората . Защо Великден е именно велик ден и защо променя коренно борбата срещу смъртта и срещу греха . Това ще ни каже художникът Хари..

публикувано на 28.04.24 в 18:25