Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тънкостите на кавърмата с пилешко месо


Зимата е сезонът, в който хапваме повече месо и консервирани храни. Едно хубаво ястие, в което може да сложим месо и все още пресни зеленчуци, е кавърмата. Макар че тя идва от Близкия изток, има и типично български вариант, с пилешко месо и моркови, лук, чесън, чушка и разбира се, подправките - чубрица, черен и червен пипер, мащерка и каквото друго обичате от типичните подправки за нашата кухня. Резултатът е отличен, когато кавърмата се прави в глинен гювеч, но и на тиган не е лош, особено ако топлинната обработка е бавна.

Снежана Орлова ни предлага кавърма с пилешко, и ни дава съвети как да подправим не само пилешкото, но и пуешкото месо в кавърмата. Какви обаче подправки и продукти влагат готвачите от Близкия изток в традиционната за тях ястие кавърма? Доверява ли се българинът на салвията, известна като градински чай?

Нека научим от кулинаря Снежана Орлова от Смолян.

През това време, може да прочетем предложението за кавърма на задграничната ни приятелка Петя Аргирова - 


КАВЪРМА СЪС СВИНСКО МЕСО
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 2 - 3 ПОРЦИИ

500 гр. свинско месо /по възможност по-мазничко/
3 големи глави кромид лук или 3 стръка праз лук
черен пипер, лют червен пипер - опушен и едро смлян и сол на вкус
1 чаена лъжица стрита чубрица
1 супена лъжица ситно нарязан магданоз за декорация
1 - 2 с. л. свинска мас

Измитото и добре подсушено месо нарязвате на кубчета с размер 3-5 см.
Сипвате месото в уок  тиган  и загрявате на максимална степен, докато месото започне да се зачервява.
После намалявате котлона и продължавате пърженето на месото от всички страни, като го обръщате с подрусване на тигана, а не бъркате с лъжица.
Когато месото потъмнее до златисто от всички страни, добавяте маста.
Похлупвате с капак и засичате 30 минути. За това време месото е полуготово. Готвенето е на слаб котлон. От 9 степени, готвите на 4.
Важно е месото да е останало на мазнина и да започне да се пържи.
През това време, обелвате лука и го нарязвате на лентички, когато използвате праз лук - на дебели кръгчета.
Добавяте надробената сушена чушка и празия или кромид лук към месото и си засичате още 20 минути. Време напълно достатъчно да се задуши лукът и да се до сготви месото.
Уок тиганът е отново с капак.
След като прецените, че лукът е поомекнал, добавяте подправките.
Сервирате кавърмата гореща и поръсена обилно с пресен магданоз.
Ако случайно е останала кавърма за другия ден, сипвате в гювечета, заливате с разбити с прясно мляко яйца и запичате. Или пък правите на всеки човек омлет с 2 яйца и сервирате кавърмата в него. Всичко е въпрос на фантазия.
ПРИЯТЕН АПЕТИТ!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Емилия Стоянова, Алпай Ибрям и Маргарита Дабева завоюваха бронзови медали на Европейското първенство по канадска борба в Братислава

Три бронза за "силните ръце" на Кърджали на Европейско първенство

С три бронзови медала си дойдоха от XXXIII-то Европейско първенство по канадска борба състезателите от Спортно - туристически клуб за хора със сензорни увреждания "Родопи", Кърджали. Състезанието се проведе в Братислава, съобщи председателят Емилия Стоянова.  Шестима състезатели от кърджалийския тим се включиха в надпреварата, четирима от тях с..

публикувано на 14.05.24 в 00:23
Стената на родолюбието в село Гугутка, Ивайловградско

Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани

Ивайловградското село Гугутка вече има Стена на родолюбието и първите си двама почетни граждани. Това са хирургът проф. д-р Георги Паскалев и общественикът и писател Георги Петков, автор на „Кървавата 1913 година“, в която са описана историята на селото и трагичните събития през 1913-та, когато Гугутка е ограбено и опожарено до основи от османски..

публикувано на 13.05.24 в 17:56

платена публикация
200 фирми ще участват в Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

Шестнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще представи 200 фирми върху над 35 800 кв.м. нетна изложбена площ. То ще се проведе от 13 до 17 май на традиционното място – Летище Стара Загора. Посещението на изложението е безплатно, но е необходима регистрация – на място или предварително в уебсайта на..

публикувано на 13.05.24 в 08:10

Надежда Захариева: Човек има право да се разпорежда само със собствената си душа

В светлата седмица разговаряме с поетесата Надежда Захариева, която гостува на града ни и на радио Кърджали, което скоро навърши 8 години в ефира. Тя е  съпруга на големия поет Дамян Дамянов и майка на трети им деца.  Тя бе гост на Кърджали на Регионална библиотека и на В оенния клуб по повод Светла събота и Деня на Светите  братя Кирил и..

публикувано на 12.05.24 в 17:22
Ирминден в Лозен

В Лозен ще празнуват Ирминден

В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...

публикувано на 11.05.24 в 14:15

Рецептите на шеф Пеньо Иванов: Агнешко печено, пудинг с козунак

Какви са разновидностите на агнешкото печено, с което можем да сме хем в крак с традицията, хем да я осъвременим? Т ри различни подхода в приготвянето на агнешка плешка ни поднася шеф Пеньо Иванов, готвил за известни личности като Миг Джагър, Кондолиза Райс, Георги Първанов и много холивудски знаменитости, както и на круизни кораби. Той..

публикувано на 06.05.24 в 16:25

Ти, който даваш дъжд и на дъжда Си Господ...

Това си е моята молитва. Написах я по пътя между морето и Зографския манастир в Атон . Видях я там, чух я там. Може и да не е най-канонична, но е молитва. Това пише з а стихотворението „Молитва“ от стихосбирката си „Прелъст и светогорски стихотворения“ Николай Милчев. Писателят го публикува от няколко години по това време.  Чуйте стихотворението...

публикувано на 06.05.24 в 15:24