Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80 години от рождението на Стефан Данаилов

Даниела Коджаманова: Ламбо беше човек, който вярваше в каузи

Той отдаде личния си авторитет на партията, умееше с три думи да мобилизира хиляди

4
Снимка: БГНЕС

Той беше един много голям човек с голямо сърце и огромна душа. Така започва спомена си за Стефан Данаилов Даниела Коджаманова, директор на Регионалния исторически музей в Кърджали, а също негов дългогодишен партиен съратник.

Повод за връщане в спомените даде годишнината от рождението на големия български актьор, политик, държавник, общественик. Ако беше жив, в началото на декември тази година щеше да чества достолепните 80 години.

Стефан Данаилов, наричан още Ламбо, Мастъра, Бате Серго, Майор Деянов, е емблематичен български актьор с над 150 роли в киното, театъра и телевизията, заслужил артист (1975 г.) и народен артист (1983 г.), дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ. Политик от БСП, министър на културата в правителството на Сергей Станишев, избиран за народен представител във всички народни събрания от 39-то до 44-то, включително. На 13 септември 2011 г. е кандидат за вицепрезидент с кандидат за президент Ивайло Калфин от БСП.

Трудно е да се говори за Ламбо в минало време, а също и да се отдели битността му на политик от тази на творец, общественик, държавник и изобщо на човек.

Стефан Данаилов в парламента

Макар и член на БСП, депутат от БСП, Ламбо никога не е разчитал на това партията да направи неговото име. Напротив. Той даде личния си авторитет на тази партия, на каузата, в която вярваше. Той беше наистина човек, който вярваше в каузи. Затова нещата му се случваха толкова естествено, защото това беше самият той“, каза Коджаманова.

Тя припомни, че баща му, Ламби Данаилов, дълги години е председател на Съюза на тракийските дружества в България. Той е основният „виновник“ да се изгради паметника в с. Аврен на загиналите 42 жени и деца при с. Манастир.

Стефан Данаилов беше човек, който с три думи можеше да мобилизира много хора, каза Коджаманова. „Ламбо успяваше да улови енергията и да я превърне в позитивна“, допълни тя и припомни, как на няколко пъти с това си качество е "вдигал" партията в критични моменти. „Не знам дали БСП скоро ще има друг такъв човек, който да бъде лице".

Сигурно няма награда, която Стефан Данаилов да не е получил. На 9 декември любимият актьор навършва 75 години

Директорът на музея се върна във времето и припомни за инициативата на Стефан Данаилов, включително и с голямо лично дарение, чрез която са събрани средства в помощ на художествената галерия в Кърджали. Като министър на културата той помогна да се осъществи проект, с който беше ремонтирана и климатизирана сградата на галерията. Също благодарение на него се възобнови и изпълни докрай процедурата за актуване на Перперикон. Без този акт не би могло да се извършват никакви дейности на археологическия комплекс, вкл. реставрация и консервация на паметника, коментира Коджаманова. „В качеството си на министър на културата направи необходимото Българската православна църква да получи за вечни времена реставрираната средновековна църква в манастира „Св. Йоан Продром“ и днес там наистина да се служи и хората от десния бряг на р. Арда да имат своя храм и да се превърне тази служба не само в недвижима културна ценност, а в жив християнски храм“, припомни още тя.

По думите й Стефан Данаилов беше човек, който като поеме ангажимент, го извървява докрай.

„Убедена съм, че духът му е жив и би следвало да бъде пример за тези, които се занимават с политика – да се занимават със сърцето и душата си, а не с пресметливия си мозък. Само такива хора остават в историята“, заключи спомена за Ламбо Даниела Коджаманова.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.  


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
КПП Капитан Андреево (29 юни 1989). На снимката: Български мюсюлмани, заминаващи за Република Турция - „Голямата екскурзия

Голямата екскурзия – голямата грешка на тоталитарната българска държава

Билге Мехмед: За мен Голямата екскурзия бележи живота на преди и след. Първо Възродителния процес – тогава бях на 6 годинки. Бях една седмица, току-що, в първи клас. Майка дойде и каза – сега избери Биляна или Боряна да се казваш. Това се е запечатало в моето съзнание и беше изключително емоционален момент. След това, нашите..

публикувано на 30.05.24 в 16:39
Н.Пр. Ирене Мария Планк гостува в студиото на Радио Кърджали

Посланик Ирене Мария Планк: Изключително важно е да гласуваме на тези избори

Посланикът на Федерална Република Германия, Н.Пр. Ирене Мария Планк, е начело на мисията на страната си у нас от януари миналата година. Тя е третата жена, изпратена в България като посланик на Германия, след прехода ни към демокрация. Дипломат от кариерата. В Министерството на външните работи на Федералната Република е от 1989 г...

публикувано на 08.05.24 в 14:09
Милко Багдасаров

Социалистите в Кърджали искат сигурен депутат за водач на листата си

Листата на БСП с кандидати за депутати  от Кърджали  за  следващото Народно събрание все още няма водач. Очаква се в най-скоро време Изпълнителното бюро на партията да посочи името на този, който ще застане на първата позиция. БСП Кърджали поиска за водач изявена партийна личност, която със сигурност ще влезе в новия парламент, за да..

публикувано на 01.05.24 в 14:27

Ниска компетентност на СИК касира избора за местен парламент в Хасково

В Хасково предстоят отново избори за общински съвет. Това се случва след решение на Върховния административен съд, което потвърди решението на Хасковския административен съд, с което изборът на местен парламент от 29 октомври 2023 г. беше обявен за недействителен. Делото тръгна след като шест политически формации, участвали в местния вот..

публикувано на 09.04.24 в 23:44
Снимката е илюстративна

Шефът на "Синя зона": Плащането на глобата не спасява незаконните гаражи

Поне една трета от старите автомобили, изоставени по паркинги и междублокови пространства в Кърджали, са премахнати доброволно от собствениците им след предупреждение от общината. Преди месеци започна кампания за преброяване, локализиране и регистриране на незаконни гаражи и автомобили, снети от движение. Собствениците бяха уведомени за задълженията..

публикувано на 01.04.24 в 22:27
Кукленият театър в Пловдив 
Снимката е илюстративна

Добри актьори ли са нашите политици?

Динамичната смяна на позициите на управляващите и драматичните изказвания пред медиите през последните няколко дни напомнят на човек, изпаднал в хормонален дисбаланс или по-скоро на евтин латино сериал, казвам латино, защото там градусът на емоциите винаги е в повече. Не липсва и съспенсът - в очакване нещото да се случи, в последния момент сюжетът е..

публикувано на 22.03.24 в 12:20
Проф. Иво Христов

Проф. Иво Христов: В момента избираме между войната и мира

Вече става въпрос за екзистенциално оцеляване, все повече ни тласкат към война, въпросът е дали ще се стигне до гореща фаза, каза пред Радио Кърджали геополитическият анализатор проф. Иво Христов. В коментар на акцентите, свързани с военното подпомагане на Украйна, в срещата на лидерите от ЕС в Брюксел, той посочи два аргумента в подкрепа на..

публикувано на 21.03.24 в 14:45