Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова


Здравейте, в този хубав ден, от мен, Радка Петкова и развлекателното предаване "Вкусен следобед". Това е епизодът от 5 март, 2023 г. 

В първата част на предаването, първо ще чуем как възприема жената комика Звезделин Минков, който понякога си пати от нежната половинка, какво е за него майката, за която споделя, че е свещена, както и някои хумористични разсъждения по темата за жените и наближаващия им празник, 8 март.

Следва разговор с жената, която създава уют в кухнята и дома – кулинарката Тюркян Севен, която ще ни разкаже за своята „Щипка серотонин“ – книга със 101 рецепти.

Отдаваме значимото и на царицата в кулинарните бележници – баницата, която е призната в класация за най-добрите ястия със сирене и се намира там на почетното пето място. А в топ 50 са българската шопска салата и овчарската салата.

След това ще научим и една рецепта с баница – дунапренена, на Росица Генчева.


Във втората част на предаването след 17:

Разсъждаваме с д-р Ахавни Кеворкян, председател на Дружеството на българските писатели в Пловдив, за ролята на жената, за символите на майката и жената в арменската литература, за това как се подхранва женствеността в един доста мъжки свят.

Следват разсъжденията на децата за 8 март, както и репортаж за символа на Кърджали-пеещият градски часовник, и постна рецепта!

Бъдете всяка неделя с нас, от 4 до 6 на 90 мегахерца, и онлайн на https://binar.bg/radio-kardzhali/

EТО И ДВЕ РЕЦЕПТИ - ЕДНАТА ПОСТНА, ДРУГАТА НЕ, ЗА ТЕЗИ, КОИТО НЕ ПОСТЯТ

1. ДУНАПРЕНЕНА БАНИЦА - РОСИЦА ГЕНЧЕВА

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 пак.  кори за баница
1 пакетче малко краве масло
¾ ч.ч. олио
1 ч.ч.  прясно мляко
1 буркан кисело мляко
1 газирана вода
5 яйца
250 гр. сирене

Сиренето се натрошава с вилица. Маслото се разтопява и се смесва с олиото.

В голяма купа се разбиват яйцата. Добавят се киселото мляко, прясното мляко и газираната вода. Всичко се разбърква добре. Последно се добавя натрошеното с вилица сирене и се разбърква за кратко. Получава се много рядка плънка и тайната на тази баница е точно в това. 

Дъното и стените на тавата, в която ще се приготвя баницата се намазват обилно с мазнина (маслото смесено с олиото). Слага се лист от корите за баница, ръси се с мазнина и плънка, покрива се със втори лист от корите за баница, който също се ръси с мазнина и плънка и така докато свършат корите. Най-отгоре (върху последната кора се изсипва останалата плънка. Баницата се оставя да престои 10-15 минути. След това се слага в предварително затоплена фурна и се пече 40-45 минути или докато придобие приятен златист загар. Аз пека във фурна с вентилатор, затоплена на 175-180°С.

След като се извади от фурната и постои малко завита с кърпата (за 10-15 минути), спада но „Тази баница става много пухкава и вкусна.“ – пише в книгата си Росица Гeнчева.


2. ТУРСКА ЛЕЩА МЕРДЖЕМЕК - ПЕТЯ АРГИРОВА 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
200 гр. червена леща
2 моркова
2 картофа
1 кромид лук
сол и пипер на вкус
1 с. л. червен пипер
1 с. л. сушен джоджен
олио или зехтин /по Ваше желание/
100 гр. краве масло
2 с. л. доматено пюре
1 ч. л. едро смлян лют червен пипер /чили/
1 лимон
  • Измивате лещата и оставяте да се отцеди.
  • Лука обелвате и нарязвате на лентички.
  • Морковите обелвате и  нарязвате на едри кубчета.
    • Картофите също обелвате и нарязвате на едри кубчета.
    • В тенджера сипвате малко олио /зехтин/, добавяте зеленчуците и на средна мощност на котлона, задушавате за около 5 минути.
    • Добавяте лещата.
    • Заливате с такова количество гореща вода, че да бъдат покрити зеленчуците и оставяте за около 20 – 25 минути на слаб котлон да къкри супата. Н
    • В друга тенджерка разтопявате 50 гр. масло.

  • Добавяте доматеното пюре и разбърквате.
  • Дърпате от котлона и добавяте червен пипер, джоджен, чубрица /по желание/, сол и черен пипер на вкус.
  • Получава се гъста паста, която отделяте на страна.
  • Добре сварената супа пасирате с помощта на пасатор.
  • В тенджерката от доматената паста наливате вряла вода, която по малко добавяте към пасираната супа. Количеството вода определяте Вие сами, колкото да получите подходяща на гъстота крем супа.
  • Пробвате супата на вкус и, ако е нужно, овкусявате със сол и черен пипер.
  • Точно преди сервирането на супата  в малко тиганче разтопявате 50 гр. краве масло и добавяте червен пипер и едро смлян лют червен пипер.
Сервирате супата в купички или супени чини, декорирана с парче лимон, стрък пресен джоджен и червеното масло.

Останете с "Вкусен следобед"!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Емилия Стоянова, Алпай Ибрям и Маргарита Дабева завоюваха бронзови медали на Европейското първенство по канадска борба в Братислава

Три бронза за "силните ръце" на Кърджали на Европейско първенство

С три бронзови медала си дойдоха от XXXIII-то Европейско първенство по канадска борба състезателите от Спортно - туристически клуб за хора със сензорни увреждания "Родопи", Кърджали. Състезанието се проведе в Братислава, съобщи председателят Емилия Стоянова.  Шестима състезатели от кърджалийския тим се включиха в надпреварата, четирима от тях с..

публикувано на 14.05.24 в 00:23
Стената на родолюбието в село Гугутка, Ивайловградско

Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани

Ивайловградското село Гугутка вече има Стена на родолюбието и първите си двама почетни граждани. Това са хирургът проф. д-р Георги Паскалев и общественикът и писател Георги Петков, автор на „Кървавата 1913 година“, в която са описана историята на селото и трагичните събития през 1913-та, когато Гугутка е ограбено и опожарено до основи от османски..

публикувано на 13.05.24 в 17:56

Надежда Захариева: Човек има право да се разпорежда само със собствената си душа

В светлата седмица разговаряме с поетесата Надежда Захариева, която гостува на града ни и на радио Кърджали, което скоро навърши 8 години в ефира. Тя е  съпруга на големия поет Дамян Дамянов и майка на трети им деца.  Тя бе гост на Кърджали на Регионална библиотека и на В оенния клуб по повод Светла събота и Деня на Светите  братя Кирил и..

публикувано на 12.05.24 в 17:22
Ирминден в Лозен

В Лозен ще празнуват Ирминден

В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...

публикувано на 11.05.24 в 14:15

Рецептите на шеф Пеньо Иванов: Агнешко печено, пудинг с козунак

Какви са разновидностите на агнешкото печено, с което можем да сме хем в крак с традицията, хем да я осъвременим? Т ри различни подхода в приготвянето на агнешка плешка ни поднася шеф Пеньо Иванов, готвил за известни личности като Миг Джагър, Кондолиза Райс, Георги Първанов и много холивудски знаменитости, както и на круизни кораби. Той..

публикувано на 06.05.24 в 16:25

Ти, който даваш дъжд и на дъжда Си Господ...

Това си е моята молитва. Написах я по пътя между морето и Зографския манастир в Атон . Видях я там, чух я там. Може и да не е най-канонична, но е молитва. Това пише з а стихотворението „Молитва“ от стихосбирката си „Прелъст и светогорски стихотворения“ Николай Милчев. Писателят го публикува от няколко години по това време.  Чуйте стихотворението...

публикувано на 06.05.24 в 15:24

Туристите на Перперикон посещават и маето на Хазър Баба

От началото на месеца започнаха традиционните пролетни маета на алианската общност в Източните Родопи. Според Мустафа Ахмед, един от лидерите на алианите в България те привличат и християни. Това важи особено за туристите, които след като посетят Перперикон, се отбиват до село Горна Крепост , където се провежда съборът на Хазър Баба...

публикувано на 06.05.24 в 13:34