Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Ахавни Кеворкян: В Армения, когато стъпи в къщи, мъжът боготвори жената

Д-р Ахавни Кеворкян е писател, отскоро председател на Дружеството на писателите в Пловдив, пазител на традициите. Радка Петкова разговаря с нея в един откровен диалог за образа на майката, за почитта към жените в арменското общество, за фигурата на жената в арменската литература, за саможертвения й характер и като носителка на нежността. И още - как д-р Кеворкян, която е стоматолог, поддържа своята женственост, и имат ли мъжете, които сядат на зъболекарския й стол, увереност в нейните ръце? Какви цели си е поставила като обединител на поетичните среди в Пловдив?
ДОВЕРЯВАТ ЛИ СЕ МЪЖЕТЕ НА ЖЕНА ЗАД ЗЪБОЛЕКАРСКИЯ СТОЛ?
"Жената е по-приемливия вариант, дори и в тази професия, защото женските ръце са меки, те дават успокоение, те дават топлина, те дават утеха и мисля, че това е важно. Дори и на нашите столове, когато лекуваме пациентите си, ако не усещат топлината на ръцете ни, то виждат топлината на очите ни. и мисля че това прави пребиваването на стоматологичния кабинет по-леко и приемливо".
Нямам проблеми с пациентите си мъже. Надявам се това да продължава да бъде така, заради тях самите.
КАК УСПЯВАТЕ ДА СЪХРАНЯВАТЕ НЕЖНАТА СИ СТРАНА
"Според мен нежността и женствеността идват отвътре. Те са в погледа, те са в топлината на гласа, те са в спокойствието, което може да даде една жена или не може да го даде. Те са във всичко онова, което тя прави в краткото време на общуване със своите си хора вкъщи. ....Мъжете имат последната дума навън от вкъщи, но когато събуят обувките си, и влязат през прага на къщата, те боготворят своята майка и своята съпруга. 
Те боготворят създателките на живота и пазителките на огъня, които правят този дом богат красив. И това е неписано правило, азбучна истина. Колкото и уморена и сбръчкана да е една жена, ако тя носи топлината в сърцето си, мекотата в душата си, то тя е принцеса. 
КАК ВЪЗПРИЕМАТЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО ДА СТЕ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДРУЖЕСТВОТО НА ПЛОВДИВСКИТЕ ПИСАТЕЛИ 
Пловдив е град на таланти, така е било и така ще бъде. На всяка крачка в Пловдив говори духът на бохема, духът на творците. В момента в Пловдив има своите нови на таланти, своето ново поколение от много ерудирани, много знаещи, много духовно богати творци. Нашето дружество е наследник на творци от дълго време и смятам, че и градът заслужава да имаме активен и истински духовен живот, пък и ние помежду си да даваме един на друг подкрепа и да направим така, че всички пишещи братя и сестри да са убедени, че това е техният дом, това е нашето общо семейство, в което да намираме подкрепата, да имаме взаимно разбиране и начин по който пловдивчани да чуят думите ни. Начин по който думите, писани от талантливите хора, да остават и след нас". 
ЗА ОБРАЗЪТ НА ЖЕНАТА В АРМЕНСКАТА ЛИТЕРАТУРА 
"Любимият ми поет арменски е Хованес Шираз. Но тези, които са писали за майката и жената, които най-много обичам, са Аведих Исаакян и Хованес Шираз.
Когато говорим за майка и за жена, винаги се сещам за легендата за майчиното сърце, една поема, която е преразказана от Аведих Исаакян / виж по-долу, б.ред./.
Всъщност Шираз е написал стотици стихове, посветени на майка му, които са един от друг по-красиви. Любовта на арменеца към майката и преклонението пред майката някак си, се свързва с един милион жестове, показани по света и в различни творби, но една прекрасна творба, един паметник в Масачузетс, паметник на майчините ръце, които плетят дантела, всъщност, е посветен на геноцида. Но ето че дори за такова нещо, олицетворяваме го с обичта и преклонението си към майчините ръце."
Д-р Ахавни Кеворкян си спомня за детството си, в която тя самата плете дантели. За това остава с часове в тоалетната, където може да реди бримките на спокойствие, за да не я видят родителите й. Майка й реагира и с любов, но и с думите: "Отдавна искам да ти кажа, че имаше момент, в който исках да те убия. Умрях от притеснение". Когато обаче разбира защо детето й отделя толкова часове да стои в тоалетната, се трогва. Това е бил подаръкът за осми март от малката Ахавни.
Бабата, на която се опитва да прилича д-р Кеворкян е изключителна майка и прави всичко сама у дома. Ръцете й са груби, напукани, отрудени но с тях прави всичко - меси козунаци, меси хляб, подрежда, копае нивите, нарежда керемиди. но когато гали с тях, няма по-добра утеха.

Чуйте интервюто на Радка Петкова. 
А ЕТО И МАЛКО АРМЕНСКА ЛИТЕРАТУРА, ПОСВЕТЕНА НА ЖЕНАТА
МАЙЧИНО СЪРЦЕ
(Арменска легенда)
Легенда на древна страна!
Тя разказва,
че син,
единствен син
обичал девойка една.
Девойката казала: „Ти
любовта докажи!
В знак на обич иди
и сърцето на майка си ми донеси.”
Объркал се момъкът млад.
Пристъпил напред,
заплакал той блед
и се върнал отново назад.
Но девойката казала с яд:
- О, нещастник злочест,
да не те видя аз,
докато сърцето не ми донесеш.
Отишъл си момъкът влюбен
дома,
сърце на планинска сърна
понесъл на длан
и на девойката мила го дал.
- Ти лъжеш отново и днес!
Да не те видя аз,
ако бързо,
завчас
сърцето на майка си не донесеш.
И момъкът своята майка
убил.
Затичан така,
със сърцето в ръка,
подхлъзнал се и строполил.
Тогава сълзи червени
проля
майчиното сърце:
- О, милото мое момче,
къде се удари,
да не те заболя?…
1919
Женева


,,Кой, в тъмна нощ,
На прага,
За моя късмет
Се моли тихо.
Майчицата ми е невинна
Рухнал олтар,
Където вместо свещи
Още очите ѝ горят.
И превърнала се в шепичка,
Моли се тихо,
Да не се затваря
На пътя ми нито една врата."
Превод
Ахавни Кевокян



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Емилия Стоянова, Алпай Ибрям и Маргарита Дабева завоюваха бронзови медали на Европейското първенство по канадска борба в Братислава

Три бронза за "силните ръце" на Кърджали на Европейско първенство

С три бронзови медала си дойдоха от XXXIII-то Европейско първенство по канадска борба състезателите от Спортно - туристически клуб за хора със сензорни увреждания "Родопи", Кърджали. Състезанието се проведе в Братислава, съобщи председателят Емилия Стоянова.  Шестима състезатели от кърджалийския тим се включиха в надпреварата, четирима от тях с..

публикувано на 14.05.24 в 00:23
Стената на родолюбието в село Гугутка, Ивайловградско

Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани

Ивайловградското село Гугутка вече има Стена на родолюбието и първите си двама почетни граждани. Това са хирургът проф. д-р Георги Паскалев и общественикът и писател Георги Петков, автор на „Кървавата 1913 година“, в която са описана историята на селото и трагичните събития през 1913-та, когато Гугутка е ограбено и опожарено до основи от османски..

публикувано на 13.05.24 в 17:56

платена публикация
200 фирми ще участват в Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

Шестнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще представи 200 фирми върху над 35 800 кв.м. нетна изложбена площ. То ще се проведе от 13 до 17 май на традиционното място – Летище Стара Загора. Посещението на изложението е безплатно, но е необходима регистрация – на място или предварително в уебсайта на..

публикувано на 13.05.24 в 08:10

Надежда Захариева: Човек има право да се разпорежда само със собствената си душа

В светлата седмица разговаряме с поетесата Надежда Захариева, която гостува на града ни и на радио Кърджали, което скоро навърши 8 години в ефира. Тя е  съпруга на големия поет Дамян Дамянов и майка на трети им деца.  Тя бе гост на Кърджали на Регионална библиотека и на В оенния клуб по повод Светла събота и Деня на Светите  братя Кирил и..

публикувано на 12.05.24 в 17:22
Ирминден в Лозен

В Лозен ще празнуват Ирминден

В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...

публикувано на 11.05.24 в 14:15

Рецептите на шеф Пеньо Иванов: Агнешко печено, пудинг с козунак

Какви са разновидностите на агнешкото печено, с което можем да сме хем в крак с традицията, хем да я осъвременим? Т ри различни подхода в приготвянето на агнешка плешка ни поднася шеф Пеньо Иванов, готвил за известни личности като Миг Джагър, Кондолиза Райс, Георги Първанов и много холивудски знаменитости, както и на круизни кораби. Той..

публикувано на 06.05.24 в 16:25

Ти, който даваш дъжд и на дъжда Си Господ...

Това си е моята молитва. Написах я по пътя между морето и Зографския манастир в Атон . Видях я там, чух я там. Може и да не е най-канонична, но е молитва. Това пише з а стихотворението „Молитва“ от стихосбирката си „Прелъст и светогорски стихотворения“ Николай Милчев. Писателят го публикува от няколко години по това време.  Чуйте стихотворението...

публикувано на 06.05.24 в 15:24