Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голямата награда на поетичния конкурс в Свиленград замина за Плевен

Литературен конкурс в Свиленград - 2023 г.
Снимка: Община Свиленград

Голямата награда на осемнадесетото издание на Националния поетичен конкурс „Жената - любима и майка” в Свиленград бе присъдена на Асан Хаджипехливанов от Плевен.  Журито го удостои с отличието за цикъл стихотворения, посветени на майката. 

Наградата, парична премия, и статуетката на конкурса връчи кметът на община Свиленград арх. Анастас Карчев. 

Той честити на победителя и на всички отличени, благодари на журито за дългогодишното партньорство и на създателя на конкурса Елена Манолова.

„Въпреки трудните години община Свиленград ще продължи 18-годишната вече традиция да провежда и развива този национален конкурс, който ни зарежда с духовност”, каза кметът.

Останалите награди в конкурса в различните категории и места връчиха председателят на журито Боян Ангелов, членовете на журито - поетите Боряна Станева и Атанас Звездинов и заместник-кметът на Свиленград Мария Костадинова. 

Наградният фонд на тазгодишното издание на конкурса е 1500 лева. 

„Вече 18 години добрите стихове, посветени на жената, идват в Свиленград”, каза в приветствието си председателят на журито и председател на Съюза на българските писатели Боян Ангелов. Той отбеляза връзката на Свиленград с патриарха на българската литература Иван Вазов - един от създателите на Съюза на българските писатели, който тази година чества 110-годишен юбилей. Боян Ангелов пожела конкурсът да се утвърди като един от най-престижните литературни форуми в България и благодари на общината и НЧ „Просвета 1870” за достойното организиране на събитието.

Боряна Станева и Атанас Звездинов също поздравиха участниците и организаторите на конкурса и отбелязаха, че са щастливи да бъдат част от този форум.

В своето изказване заместник-кметът Мария Костадинова нарече събитието поетичен празник и пожела този конкурс да пребъде, за да могат хората да изливат душата си в стихове и песни, както е препоръчвал приживе поетът Ивайло Балабанов, вдъхновител на конкурса.

Втора награда журито присъди на Върбан Велчев от Враца, който е най-възрастният участник в конкурса - на завидните 92 години. 

Отличеното стихотворение е „В небесна люлка”. Третото място е за Ваня Акъллиева от Русе и стихотворението й „Ако можеш, обичай ме”. В тази възрастова група журито определи четири поощрителни награди – за Марина Чанова от Свиленград - една от най-ревностните участници в конкурса, и стихотворението й "Майка и любима"; за Христина Борисова от Севлиево и стихотворението „Есенна”; Миглена Йорданова от София за „Ноктюрно за една сирена” и за Илияна Каракочева от София и творбата й „Делнично”.

Във възрастовата категория до 18 години първо място журито присъди на Тонислава Колева от Свиленград, ученичка в СУ "Д-р Петър Берон", за нейното стихотворение „Жена”. Второ място зае Теодора Тодорова от Силистра, на 12 години, ученичка в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” за стихотворението "Сред другите жени". Трето място журито отреди на Петър Димитров от Свиленград, на 15 години, ученик в ПГССИ „Христо Ботев“. Неговото стихотворение е наречено „Жена, дала ми живот”. Също четири са поощрителните награди и в тази възрастова категория. 

Те са за Елена Георгиева на 13 години от с. Равда, ученичка в СУ „Любен Каравелов”, гр. Несебър. Нейното стихотворение е "Най-красивата жена в света". Втората поощрителна награда е за Петя Малянова от Свиленград. Тя е ученичка в 5 в клас на I ОУ Иван Вазов“, участвала е със стихотворението „Две думи”. Мария Зелиу получи третата поощрителна награда. Тя също е от Свиленград, на 14 години и е ученичка в VIII клас на ПГССИ "Христо Ботев". Озаглавила е творбата си "Благодарност и още нещо”. Четвъртата поощрителна награда замина при Стоян Антов от Лом, на 17 г., ученик в СУ „Димитър Маринов“, за стихотворението „Непосветено”.

Церемонията по награждаването се състоя в шато „Катаржина Естейт”, Мезек. 

Специален гост беte композиторът Хайгашод Агасян, който изпълни обичани популярни и свои песни като поздрав към всички гости. 

В програмата участваха Детска вокална група "Весели звънчета", Кейси Георгиева и Паула Богданова от Спортен клуб по танци "Златните момичета", солистите на Хорова школа Свиленград Йоана Георгиева и Радина Къналиева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Керимовата къща ни кани на Родопско-морски срещи

На 30 май, в Арт-галерия „Дар“ в Кърджали ще бъде открита тематичната фотоизложба „Родопско-морски срещи с природата“ на фотографа Тенчо Петков , осъществена с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.  Той е бивш възпитаник от паралелките по изкуствата в СОУ "Владимир Димитров-Майстора" Кърджали, казаха от артгалерия "Дар" ...

публикувано на 28.05.24 в 11:14
Тихомир Петков открива юбилейна изложба в Хасково -

Фотожурналистът Тихомир Петков открива юбилейна изложба в Хасково ГАЛЕРИЯ

Известният дългогодишен фотожурналист от Хасково Тихомир Петков открива своя юбилейна изложба на 27 май. Ден по-рано на 26 май, той ще навърши 50 години.  "Фотожурналистика от новия век" ще може да бъде видяна в хасковската галерия "Форум".  В нея Петков е избрал най-добрите си кадри от 2001 година до сега. Сред тях са снимики от огнения..

публикувано на 24.05.24 в 12:53

„Незабравките“ представиха Кърджали в национален православен фестивал

Дамски хор „Незабравки“ при НЧ „Обединение 1913“, град Кърджали, се включи за първи път в 6-тото издание на Националния православен фестивал „Св. св. Кирил и Методий“ в Попово, област Търговище.   Като единствени представители на Южна България, ангелогласните „Незабравки“ с диригент Тавит Мачикян представиха пред публика на две места своя репертоар..

публикувано на 22.05.24 в 14:41

Китайци и кубинци, българи и турци излизат на сцената на Дома на културата

Фестивал, който представя различните култури на народите, започва на 16 май в Кърджали. Организатори на събитието под надслов "Сцени на Арда" са  Общински център за култура и младежки дейности, Община Кърджали и Музикална къща ‘’Престо’’. Това съобщи Марияна Ликова, директор на Дома на културата - Кърджали.  Фестивалът ще се проведе в рамките на три..

публикувано на 15.05.24 в 14:35

Радост Николаева: В хромозомата на Кърджали се съчетават етнокултурите, поколенческата памет и етническите идентичности

17-ото издание на инициативата „Мултикултурният град“ тази година започна днес 14.05.2024 г. с дърво с историята на три поколения от едно кърджалийско семейство. То се простира между България, Обединеното кралство, Холандия, Германия и Турция, и в която винаги присъстват изкуствата. Историята тръгва от Нурие Мехмедали, родена в Кърджали..

публикувано на 14.05.24 в 17:37

Ученици подготват театрална премиера по "Малкия принц"

Примиера по текстове на "Малкия приц" ще представят гимназисти от СУ “Отец Паисий”.  Пиесата със заглавие "Телефонът" ще се играе на сцената на театъра в Кърджали на 14 май от 19 часа.   Сценичната версия е на актрисата Маринела Драгомирова, която е и ръководител на театралната школа в СУ "Отец Паисий". "Имахме много търсения, много лутания...

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Откриха Националния събор за народно творчество „Китна Тракия пее и танцува“

Певци и танцьори се събраха в Хасково за 58-ия Национален събор на народното творчество "Китна Тракия пее и танцува". Участниците във фолклорното надпяване и надиграване са от всички категории: певческите групи са 32, танцовите групи 14, ансамблите 8, индивидуалните изпълнители са 40, а съставите, представящи народните обичаи, са три. Специално..

публикувано на 11.05.24 в 16:11