Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тракийци инициират изграждане на паметник на отец Чъкърък

Представят енциклопедия „Тракия“ за 26 март

Представяне на енциклопедия „Тракия“, изготвена от Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ) и от Тракийския научен институт е едно от събитията, с които тази година ще бъде отбелязан 26 март – Ден на Тракия. Събитието ще е на 28 март в Националната библиотека „Кирил и Методий“. Това съобщи за Радио Кърджали председателят на СТДБ Красимир Премянов.

В честванията ще участва вицепрезидентът Илияна Йотова. Традиционно те се организират от СТДБ, от Столична община и от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Ще започнат на 26 март със заупокойна молитва в храма „Св. Никола“. След това ще бъдат поднесени венци и цветя наПаметника на Екзарх Антим Iи на Паметника на Одринската епопея в София.

По-тъжен ще е празника тази година, защото преди няколко дни изпратихме в последния му път члена на Върховния комитет на СТДБ и свещеник на българските храмове в Одрин „Св. Георги“ и „Св. Св. Константин и Елена“ отец Александър Чъкърък“, каза Премянов. Той припомни, че преди около месец отец Чъкърък бе удостоен от президента с орден "Св. св. Кирил и Методий“ - първа степен, по предложение на тракийци, за неговия принос в опазването на българщината и многостранната му дейност. „В тази връзка, възникна инициатива на централното ръководство на СТДБ, която ще обсъдим, тракийци да съберем средства и да му изградим бюст-паметник на мястото, където е погребан, в двора на църквата „Св. Георги“, съобщи председателят на Съюза.

Календарът на събитията на СТДБ предвижда до края на годината да се проведат традиционните прояви – национален тракийски събор в Одрин, свързан с 6 май, Гергьовден и на 21 май, „Св. Св. Константин и Елена“. „Ще участва и ще води службите членът на централното ръководство митрополит Киприян“, уточни Премянов.

Предстои отбелязването на националния младежки тракийски събор на Илиева нива. Той се организира всяка година в памет на загиналите там деца. След това е националният тракийски събор на Спасовден в Ямбол.

Тази година предстои и честването на 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание на историческата местност Петрова нива. Там ще участва по всяка вероятност президента, допусна Премянов.

През есента, както всяка година, предстои поклонението на Паметника-костница край Маджарово.

Предстоят няколко конференции, които ще са посветени на 110-годишнината от, по думите на Милетич, „разорението на тракийци“, което може да бъде наречено геноцид над тракийци, каза още Премянов.

Тези събития напомнят нашата славна история, на българите, на тракийските българи, за единението на България и отправят своите възпитателни послания към младото поколение, което трябва да цени и да има самочувствието, че принадлежи на един героичен народ, има държава, която е извоювана с цената на много жертви и героизъм и трябва да правят всичко възможно тази България да бъде водеща и авторитетна държава, каквато винаги е била, когато е опирала до героизма на войните, които са се борили за нейната свобода“, каза в заключение Красимир Премянов.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
д-р Димитър Димов

Педиатърът д-р Димов: Най-уязвими при коклюш са кърмачетата, ваксината е важна

Спад в заболеваемостта от остри респираторни заболявания наблюдава в последните дни педиатърът д-р Димитър Димов. Това не е изненадващо за края на зимния сезон и пролетта. Няма ръст и на заболеваемостта от коклюш, посочи още в ефира на Радио Кърджали специалистът с дългогодишна практика.  „ За съжаление в началния стадий коклюшът не се отличава..

публикувано на 13.05.24 в 23:40
Алириза Юсуф, кмет на с. Гургулица и с. Момина сълза

Алириза Юсуф - кмет на 50 души от две села

Гургулица е село в община Момчилград, разположено на западен склон на Източнородопския рид Стръмни рид. Къщите изградени от камък, каменни дувари ограждат дворовете. Еднолентов асфалтов път води до селската чешма, в центъра на селото. От там тесни пътечки водят до всяка къща. В селото някога е имало училище. Днес само сградата напомня за това. Къщите..

публикувано на 13.05.24 в 12:07

Възстановиха стар ритуал за гадаене около вековния дъб в Житница

Една вековна традиция се възроди по Гергьовден в Чернооченско.  Това се случва в Пряпорец, най-динамично развиващото се село в района, както и в Дядовско, Житница, Черноочене, Черна нива и много други населени места. Местните жените празнуват Хъдърлез като възстановяват обичая "мартъфал". Още предната вечер, на 5 май, млади момичета разнасят..

публикувано на 06.05.24 в 12:24

Габриела Руменова: Срокът за рекламация на туристическа услуга е 14 дни

Хората винаги да проверяват туроператора в регистъра на Министерството на туризма , преди да реализират почивката си и да четат внимателно договора. Те трябва да проверят и дали търговецът има застраховка професионална отговорност. При съмнение за повече права на оператора за сметка на техни, да преговарят и едва при отстраняване на..

публикувано на 06.05.24 в 11:58

Поставиха 10 контейнера за стари дрехи и обувки в Кърджали

Десет контейнера за разделно събиране на дрехи и обувки са поставени от няколко дни в централната част на Кърджали и в кв. "Възрожденци".  В тях ще могат да бъдат изхвърлени дрехи, обувки и  текстилни изделия. Препоръчително е старите текстилни отпадъци да са чисти. Те трябва да бъдат опаковани в торба, която да може да премине през плъзгащия се..

публикувано на 02.05.24 в 12:23
Маймунски салеп

Разцъфнаха първите диви орхидеи в Източните Родопи

Започнаха да цъфтят едни от най-красивите и изящни цветя в Източните Родопи - дивите орхидеи. Заради климатичните си особености този район е един от най-богатите на видово разнообразие в цяла България. Голяма част от орхидеите са включени в Червената книга на страната.  Сред първите разцъфтели видове по поляните на област Кърджали са пурпурният и..

публикувано на 28.04.24 в 18:19
отец Николай Величков

Отец Николай: Лазаровден и Цветница са дни на надежда и истина, но и на равносметка

В събота и неделя православната църква отбелязва два от големите християнски празници - Лазаровден (в събота, 27 април) и Цветница или Вход Господен в Ерусалим (в неделя, 28 април).  Това са едни от най-заредените с вяра и оптимизъм дни, изпълнени с много духовност.  "Лазаровден е възпоменанието на възкресението на Лазар, който четири дни..

публикувано на 26.04.24 в 18:40