Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управлението на Сглобката е безидейно, дори феновете им го виждат, счита социалистът

Александър Симов: Местните избори ще са драматично изпитание за коалиция "Интимна връзка“

Монополното местно управление в Кърджали може да се разруши само от обединение на всички други

| Коментар
2
Александър Симов
Снимка: bsp.bg

Дори ултра запален фен на това управление няма как да даде положителна оценка, тъй като това Народно събрание възникна конфликтно и създаде управление, основано на една от най-големите лъжи, които сме чували в историята на демокрацията. Това мнение изрази пред Радио Кърджали Александър Симов, журналист, анализатор, бивш депутат от Кърджали и настоящ активист на БСП.

Двете политически сили, които влязоха в коалиция, твърдяха, че са алтернатива една на друга и в крайна сметка това се отрази и на законодателната дейност, подчерта Симов. В същото време единственото достижение в законотворчеството в настоящия парламент е приемането на бюджета. „Всичко останало е просто някаква пародия на законодателство. Това си пролича най-вече, когато се събраха на извънредно заседание под напора на обстоятелствата да приемат промени в Закона за защита от домашното насилие. Защото наистина тези промени бяха буквално писани на коляно и виждаме, че родиха много повече юридически бисери, отколкото да решат реален проблем. Имаме едно управление, което се опитва да реагира на външни обстоятелства чрез законодателна дейност, но така не се прави и така не се работи качествено, не се създава истинско управление. Защото подсказва нещо много важно – това управление няма никаква стратегия за дългосрочно развитие, а точно обратното всичко се прави, за да си купят още малко политическо време“, подчерта журналистът.

Сглобката се напасват прекрасно, но работи там, където трябва да имат кадрови назначения. Когато става въпрос за консумацията на власт, за управлението на ресурси, коалиция Интимна връзка, работи безпогрешно, работи напаснато и дори присъединиха към себе си и ДПС, за да могат заедно да направят едно управление, но като законодателна дейност доста безидейно, счита екс депутатът.

Местните избори винаги са арена на жестоко противопоставяне и не една и две коалиции в българската история са били разрушени от подобно противопоставяне за местния вот.

Според Симов Вежди Рашидов е станал жертва на собствената си партия, която „при първа възможност го хвърли под влака, за да си спаси имиджа. Аз прочетох няколко негови интервюта, в които виждам, че той е откровено наранен от това предателство, въпреки че в българската политика точно такива предателства са толкова често срещани, че човек не може да бъде изненадан. Симов предрече, че тепърва предстоят проблеми, породени от приетия набързо закон, тъй като  по начина, по който е приет, много трудно ще сработи.

Проблемът не е да запишеш в закон тежко наказание, а да имаш държава, чиито институции работят така, че това наказание да бъде неотменимо, да не може някой да се спаси от него“, например чрез нерегламентирано плащане, коментира Симов влезлите в сила промени в Закона за движение по пътищата. Според социалиста причината е в неефективността в работата на контролните органи, които следят за дисциплината по пътя.  

Има огромно разминаване в дневния ред на обществото и дневния ред на законодателните органи и това ражда едно такова напрежение, което рано или късно ще избие в някаква посока“, прогнозира още той

Наблюденията на Симов сочат, че предстоящите през октомври местните избори ще са „много интересни, защото залогът в тях е за това как ще се представят партиите от управляващите коалиции. Аз смятам, че независимо че не се казва, че независимо, че ни удавят в патетични уверения, че управлението е стабилно, от представянето на всяка една от партиите ще зависи бъдещето на управлението и това натоварва всички сблъсъци по места с особен заряд. Тези избори ще бъдат гледани под лупа.

По думите му „местният вот ще е едно наистина голямо и драматично изпитание на Сглобката, за да видим дали тя има някакъв живот след себе си“.

Работещият модел за нарушаване на монопола на ДПС в управлението на Кърджали е обединяването на всички останали политически формации срещу Движението. „За Кърджали трябва да се воюва за граждани, трябва да се забравят обичайните национални разделения, защото това е начинът да бъде прекъснат един модел, който според мен не работи добре за града, не показва някакво ясно развитие. Достатъчно е само човек да влезе във фейсбук групите на Кърджали, които съществуват, за да види колко са недоволни хората и същевременно какво отчаяние има от това, че на практика и този път най-вероятно може и да няма промяна. Това тепърва ще става драматичен проблем“, посочи екс депутатът.

В отминалата поредица от парламентарни избори БСП се представи доста лошо, но мина през тази криза, дори донякъде продължава, но смятам, че на местния вот БСП има определено шанс“, заяви категоричността си социалистът. В момента тече мобилизация, „за да можем да покажем, че всички поредни прогнози за изчезването на БСП са медиен мит, медийна лъжа. която умишлено се фиксира в българското общество. Смятам, че БСП има бъдеще и е възможно да се представи добре на местните избори, ако си свърши качествено работата, а наченки за това вече определено виждам“, изрази надежда бившият депутат от БСП от Кърджали Александър Симов.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Поставиха 10 контейнера за стари дрехи и обувки в Кърджали

Десет контейнера за разделно събиране на дрехи и обувки са поставени от няколко дни в централната част на Кърджали и в кв. "Възрожденци".  В тях ще могат да бъдат изхвърлени дрехи, обувки и  текстилни изделия. Препоръчително е старите текстилни отпадъци да са чисти. Те трябва да бъдат опаковани в торба, която да може да премине през плъзгащия се..

публикувано на 02.05.24 в 12:23
Маймунски салеп

Разцъфнаха първите диви орхидеи в Източните Родопи

Започнаха да цъфтят едни от най-красивите и изящни цветя в Източните Родопи - дивите орхидеи. Заради климатичните си особености този район е един от най-богатите на видово разнообразие в цяла България. Голяма част от орхидеите са включени в Червената книга на страната.  Сред първите разцъфтели видове по поляните на област Кърджали са пурпурният и..

публикувано на 28.04.24 в 18:19
отец Николай Величков

Отец Николай: Лазаровден и Цветница са дни на надежда и истина, но и на равносметка

В събота и неделя православната църква отбелязва два от големите християнски празници - Лазаровден (в събота, 27 април) и Цветница или Вход Господен в Ерусалим (в неделя, 28 април).  Това са едни от най-заредените с вяра и оптимизъм дни, изпълнени с много духовност.  "Лазаровден е възпоменанието на възкресението на Лазар, който четири дни..

публикувано на 26.04.24 в 18:40
Проф. Емин Балкан

Проф. Балкан: Името на Делян Пеевски буди притеснения сред изселниците

На предстоящите избори 2 в 1, на 9 юни, най-голям брой секции в чужбина се очаква да се открият отново в Турция. В страната постоянно живеят стотици хиляди български изселници, които са с избирателни права.  Една от най-влиятелната изселническа организация, която оказва съдействие на българските власти при подготовката на изборите там е „Балгьоч“. В..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39