Хладилникът в кухнята е уред, който се използва всекидневно. Но дали на Антарктида има нужда от него? И още – имат ли вкус руладините от пингвин. Вкусно ли е киселото зеле на българската база и колко струва ледниковата вода, която употребява дори Дженифър Лопес. С какво са се хранили първите полярници на Антарктида. На тези и други въпроси може да си отговорим, ако прочетем книгата "Антарктическа кухня", с автори полярният изследовател и проф. Христо Пимпирев, Хавиер Качо – испански писател, учен и ръководител на испанската полярна база и журналистът и фотограф Иглика Трифонова, която е била вече няколко пъти на континента.
През призмата на кулинарната традиция, която води началото преди повече от век, изданието представя любопитна информация за самия континент и живота на полярните учени там, за трудностите и опасностите, които те срещат. Над 60 рецепти от 29 полярни готвачи от цял свят, придружени от снимки в автентична обстановка, водят въображението на читателя към атмосферата на едно от най-дивите места на планетата.
А между самите готвачи, които действително са помогнали на полярниците да оцелеят, има и световноизвестни личности, решили да вземат любимия си черпак на едно авантюристично пътешествие.
За любимите ястия в чуждоезичните бази на Антарктида, проф. Пимпирев казва: ……в аржентинската база всяка неделя имаше Миланезе – шницел по Милански. В парижката, скарата с прочутото аржентинско месо е чест гост в кухнята им. В английските бази, всяка сутрин имаше порич, нещо което сега не мога да си представя да опитам, след като 4 месеца всяка сутрин го консумирах.“
Но нека научим повече за Антарктическата кухня от журналиста Иглика Трифонова.
Кърджали беше домакин на първото събитие от националното турне на програмата „МОГА САМА“ на фондация „Emprove“ в подкрепа на жени и развитието на тяхната лична увереност. Гостуването беше разделено в две части. В първата половина от деня се проведе обучение на специалисти, които имат интерес да подкрепят жени в израстването им и пътя към нов живот...
Растенията са атакувани от бактерии, стопаните да пръскат до 24 часа след градушка , съветва Соня Новодрянова, началник на отдел „Растителна защита“ към Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали. В същото време дъждовете имат и добра страна , защото почвата, като цяло е суха. Ако стопаните са разсадили тютюна, трябва да..
Ивайловградското село Гугутка вече има Стена на родолюбието и първите си двама почетни граждани. Това са хирургът проф. д-р Георги Паскалев и общественикът и писател Георги Петков, автор на „Кървавата 1913 година“, в която са описана историята на селото и трагичните събития през 1913-та, когато Гугутка е ограбено и опожарено до основи от османски..
В светлата седмица разговаряме с поетесата Надежда Захариева, която гостува на града ни и на радио Кърджали, което скоро навърши 8 години в ефира. Тя е съпруга на големия поет Дамян Дамянов и майка на трети им деца. Тя бе гост на Кърджали на Регионална библиотека и на В оенния клуб по повод Светла събота и Деня на Светите братя Кирил и..
В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...
Какви са разновидностите на агнешкото печено, с което можем да сме хем в крак с традицията, хем да я осъвременим? Т ри различни подхода в приготвянето на агнешка плешка ни поднася шеф Пеньо Иванов, готвил за известни личности като Миг Джагър, Кондолиза Райс, Георги Първанов и много холивудски знаменитости, както и на круизни кораби. Той..
Това си е моята молитва. Написах я по пътя между морето и Зографския манастир в Атон . Видях я там, чух я там. Може и да не е най-канонична, но е молитва. Това пише з а стихотворението „Молитва“ от стихосбирката си „Прелъст и светогорски стихотворения“ Николай Милчев. Писателят го публикува от няколко години по това време. Чуйте стихотворението...
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478